Wpisy otagowane „masa kajmakowa”

  • środa, 17 grudnia 2014
    • Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Kolejne świąteczne ciasto, które prawdopodobnie znajdzie się ponownie na moim stole. Delikatne, z nutą pomarańczy. Ciasto jest słodkie, a masa nie jest do końca sztywna, więc podaję w nawiasie zmiany jakie wprowadzę, gdy będę następny raz je przygotowywać. Przepis Kasi.

       

      Pomarańczowa Marlenka

      Masa:

      • 1 litr tłustego mleka
      • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej (3 łyżki)
      • 2/3 szklanki cukru (4 łyżki cukru)
      • 2 żółtka
      • 300 g miękkiego masła
      • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
      • 1 duża pomarańcza o grubej skórce

      Dodatkowo:

      • 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g) 

       

      Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka). Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. 

      Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie filią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

      Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 5 równych części.

      Spód formy o wymiarach 20 x 25 cm (ja robiłam w większej formie 32 x 38 cm) wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie. 

      Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao.

      Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomarańczowa Marlenka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 22:22
  • środa, 27 lutego 2013
    • Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

      Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

      Kajmak uwielbiam. Kupiłam puszkę, otworzyłam i musiałam wykazać się dużym opanowaniem aby nie zjeść przynajmniej połowy, skończyło się tylko na kilku łyżeczkach. Resztę wykorzystałam zgodnie z przeznaczeniem, czyli zrobiłam babeczki z płynnym karmelem – fondant kajmakowy, które zaproponowała Anna-Maria w ramach Weekendowej Cukierni. Trzeba pamiętać, aby pilnować czasu pieczenia, ja pierwszą partie przetrzymałam, gdyż zwykle wszystko piekę dłużej w moim piekarniku, co okazało się błędem, środek się ściął. Drugą partia już się udała i kajmak bardzo smakowicie wypłynął. Babeczki są co prawda bardzo słodkie , ale naprawdę pyszne, szczerze polecam.

       

      Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem (6 kokilek lub 12 foremek na muffinki)

      • masło do wysmarowania foremek
      • 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
      • 2 duże żółtka
      • 1 duże jajko
      • 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki
      • opcjonalnie sól morska – polecam

      Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. Sugeruję użycie pojedynczych, niewielkich foremek - łatwiej wyciąga się z nich upieczone babeczki. Przy pomocy miksera ubić żółtka z jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2 - 3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Trwa to ok. 2 - 3 minut. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać mąkę. Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek (do wysokości 2/3 foremki) i włożyć do nagrzanego do 210°C piekarnika.
      Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 10 minut.

      Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 27 lutego 2013 20:28
  • sobota, 16 lutego 2013
    • Ciasto snikers

      Ciasto snikers

      Pyszny, słodki i bardzo wciągający przekładaniec. Ciasto snikers jest znane chyba większości. Świetnie nadaje się na imieniny, święta, czy inne okazje, dzięki temu, że jest łatwe do podzielenia i dobrze się prezentuje. Polecam wszystkim, zjadłam więcej kawałków niż zamierzałam… Przepis Dorotus.

       

      Snikers

      Składniki ciasta (na 3 blaty):

      • 600 g mąki pszennej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • 200 g margaryny
      • 3 łyżki mleka
      • 3 łyżki miodu
      • 2 łyżeczki sody
      • 1 opakowanie cukru waniliowego

      Polewa orzechowa:

      • 200 g posiekanych orzechów włoskich
      • 100 g margaryny 
      • 4 łyżki cukru
      • 2 łyżki miodu

      Na przełożenie:

      • 1 duży budyń waniliowy (lub 1 ½ budyniu i normalnej wielkości)
      • mleko do budyniu
      • 1 puszka masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)

      W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy. Pogotować chwilę na średnim ogniu - do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.
      Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 25 x 35 cm (może być trochę większy), podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę.

      .

      .

      .

      dalszą część przepisu przeczytasz na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

       

      Ciasto snikers

       

      Ciasto snikers

      .

      .

      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto snikers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 16 lutego 2013 15:33
  • czwartek, 10 maja 2012
    • Babka kajmakowa

      Babka kajmakowa

      Wstyd się przyznać, ale ta babka czeka na pokazanie aż od świąt. Była ozdobą na wielkanocnym stole. Kajmakowa słodycz równoważona jest sokiem cytrynowym, dzięki temu babka nie jest za słodka ani mdła. Polecam, przepis Cukrowej Wróżki.

       

      Babka kajmakowa

      • 5 jajek
      • 180 g mąki pszennej
      • 100 g mąki ziemniaczanej
      • łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 3 łyżki cukru
      • 300 g masy kajmakowej
      • 100 g masła
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • sok z 1 cytryny

      Polewa:

      • 100 g masy kajmakowej
      • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • garść płatków migdałowych

      Masę kajmakową podgrzewamy z masłem na małym ogniu, żeby wszystko się stopiło i połączyło.

      Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy żółtka, wanilię  i sok z cytryny. Chwilkę ucieramy. Następnie całość mieszamy łopatką - powoli dolewamy masę kajmakowo - maślaną i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy do powstania gładkiego ciasta. Przekładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lekko mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 180°C.

      Polewa: masę kajmakową podgrzać z mlekiem i wanilią i jeszcze ciepłą polać babkę. Posypać migdałami.

      Babka kajmakowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babka kajmakowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2012 08:58
  • piątek, 06 kwietnia 2012
    • Mazurek kajmakowo - czekoladowy

      Mazurek kajmakowo - czekoladowy

      Do Wielkanocy coraz mniej czasu, tym którzy nie mają jeszcze pomysłu na mazurka polecam ten prosty i pyszny mazurek kajmakowo – czekoladowy. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, właściwie robi się sam.

       

      Mazurek kajmakowo – czekoladowy

      Kruche ciasto:

      • 200 g mąki
      • 80 g masła
      • 40 g cukru pudu
      • 1 jajko

      Masa:

      • 1 puszka gotowe masy kajmakowej (400 g)
      • 200 g gorzkiej czekolady
      • płatki migdałowe

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, całość posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto (nie dłużej niż do dokładnego połączenia składników). Schłodzić w lodówce przez godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożonej papierem d pieczenia. Z resztek ciasta można zrobić ranty. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 200°C.

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. Masę kajmakową zmiksować z czekoladą, następnie wyłożyć ją na kruchy spód. Posypać płatkami migdałowymi (można je wcześniej podprażyć).

      Mazurek kajmakowo - czekoladowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek kajmakowo - czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2012 14:17

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>