Wpisy otagowane „bakalie”

  • sobota, 28 października 2017
    • Crumble jabłkowe

      Crumble jabłkoweJesienne smaki należą do moich ulubionych. Jabłka, dynia, śliwki, orzechy - mogłabym jeść cały rok. Ta pora roku sprzyja pieczeniu, zapach domowego ciasta, gdy za oknem szaro, zawsze poprawia mi humor. Dzisiaj podajemy jabłka pieczone pod kruszonką. Z dodatkiem żurawiny i cynamonu, bardzo aromatyczne, polecam.

       

      Crumble jabłkowe (4 - 6 porcji)

      • 1 kg kwaśnych jabłek
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • 2 łyżki suszonej żurawiny

      Kruszonka:

      • 60 g masła
      • 50 g mąki przennej
      • 50 g mąki pszennej razowej
      • 40 g brązowego cukru

       

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić z grubą kostkę. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i żurawiną. Całość wyłożyć do średniej wielkości naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.

      Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki zmieszać i wyrobić między palcami. Wierzch jabłek posypać kruszonką.

      Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

       

      Crumble jabłkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Crumble jabłkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 28 października 2017 18:05
  • środa, 24 sierpnia 2016
    • Kulki owsiane

      kulki bakaliowe

      Odpoczywając chwilowo od owoców, proponuję coś innego, słodką przekąskę na bazie płatków owsianych i bakalii. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zadowalający, polecam. Przepis z książki Anny Starmach “Pyszne. Na każdą okazję”.

       

      Kulki owsiane

      Składniki:

      • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
      • 50 g masła
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 2 łyżki miodu
      • 1 małe jajko
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka orzechów laskowych
      • 1 łyżka migdałów
      • 1 łyżka suszonej żurawiny
      • 3 łyżki wiórków kokosowych

       

      Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Masło roztop na patelni, dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszaj. Orzechy i migdały upraż i posiekaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj kolejne jajko, jeśli za mokra – dodaj więcej wiórków. Z masy uformuj okrągłe kuleczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kulki owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 24 sierpnia 2016 12:00
  • poniedziałek, 04 kwietnia 2016
    • Makowiec bakaliowy

      Makowiec bakaliowy

       

      Po świątecznych przekładańcach pora na coś prostszego, ale równie pysznego. Proponuję makowiec, prosty, szybki w przygotowaniu. Klasyczny smak z dodatkiem białego lukru.

       

      Makowiec z bakaliami

      • 7 dużych jajek
      • 1 puszka masy makowej (850g)
      • 2/3 szklanki cukru
      • 3 czubate łyżki bułki tartej
      • 5 łyżek mielonych migdałów
      • 2 płaskie łyżki kakao
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • skórka otarta z połowy mocno dojrzałej pomarańczy
      • szklana bakalii (orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, migdałów)

      Lukier:

      • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
      • 3 łyżki zimnej wody


      Pomarańczę przelewamy wrzątkiem i dokładnie czyścimy szczoteczką. Następnie ścieramy z niej skórkę na średniej grubości oczkach.

      Suche składniki (bułkę tartą, kakao, migdały i proszek do pieczenia) łączymy ze sobą.

      Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jasną, puszystą masę (mnie zajęło to około 10 minut). Do jajek dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy bakalie, całość delikatnie mieszamy łyżką.

      Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej masę makową i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 35 - 40 minut, a następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.

      Kiedy ciasto przestygnie do temperatury pokojowej wyjmujemy je z tortownicy, zdejmujemy z niego papier i przekładamy na paterę. Przygotowujemy lukier.

      Cukier łączymy z wodą i energicznie mieszamy. Kiedy osiągnie gładką konsystencję polewamy nim ciasto.

      Makowiec bakaliowy

      Żródło (z moimi zmianami)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec bakaliowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 kwietnia 2016 21:58
  • sobota, 03 stycznia 2015
    • Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Ciasto drożdżowe mogłabym wyrabiać i jeść bez końca. Jeśli nie mam pomysłu lub jest mi smutno – drożdżowe. Przepis ten (od Liski) był pretekstem do wypróbowania nowego miksera planetarnego. Test wyszedł pozytywnie.

       

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      • 130 ml letniego mleka
      • 80 g miękkiego masła
      • 375 g mąki tortowej
      • 2 rozkłócone jajka
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżki cukru trzcinowego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 1 łyżeczka drożdży instant
      • skórka z otartej pomarańczy
      • ok. ¼ - ½ łyżeczki mielonego kardamonu
      • 50 g rodzynek
      • żółtko + łyżeczka słodkiej śmietany do posmarowania


      Wszystkie składniki brioszki umieszczamy w misie miksera planetarnego i wyrabiamy hakiem aż do chwili kiedy ciasto będzie odchodziło od haka i miski (u mnie trwało to ok. 15 minut).

      Jeżeli używamy świeżych drożdży, wcześniej należy zrobić rozczyn (drożdże + mleko + cukier)

      Jeżeli przygotowujecie ciasto ręcznie, wszystkie suche składniki należy wymieszać, następnie dodać resztę i wyrabiać ciasto ok. 15 minut.

      Ciasto przekładamy do keksówki i czekamy aż podwoi swoją objętość, następnie delikatnie smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i ewentualnie posypujemy grubym cukrem do dekoracji.

      Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Brioszka z rodzynkami i kardamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 03 stycznia 2015 16:51
  • czwartek, 12 grudnia 2013
    • Lebkuchen

      Lebkuchen

      Mięciutkie, bardzo aromatyczne pierniczki. Moje ulubione. Delikatne, o zdecydowanym cytrusowym aromacie. Serdecznie polecam. Przepis Dorotus.

       

      Lebkuchen (ok. 30 sztuk)

      • 250 g mąki pszennej
      • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
      • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
      • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 200 ml płynnego miodu
      • 85 g masła
      • pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

      Lukier:

      • 2 szklanki cukru pudru
      • kilka łyżek gorącej wody

       

      Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

      W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

      Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

      Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

      Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

      Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

      Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lebkuchen”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 grudnia 2013 21:02

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>