Wpisy otagowane „kakao”

  • środa, 16 marca 2016
    • Ciasto Kubanka

      Ciasto Kubanka

      Jak już wypróbujecie cytrynową babkę, zachęcam do upieczenia Kubanki. To pełen smaków podzielny przekładaniec, ciasto na każdą okazję. Herbatniki maślane i kakaowe, powidła śliwkowe, kakaowy biszkopt, kawa i bita śmietana tworzą pyszne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Przepis Arabeski Waniliowej.

       

      Ciasto Kubanka

      Biszkopt:

      • 5 średnich jaj
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 szklanka mąki
      • 3 łyżki kakao
      • szczypta soli

      Masa:

      • 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
      • 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 (czubate) łyżki cukru

      Dodatkowo:

      • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 śmietan-fixy
      • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
      • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
      • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

      Nasączenie:

      • 1/2 szklanki naparu z kawy
      • 2-3 łyżki rumu

      Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.

      Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę i  kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20  minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).

      Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając).

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

      Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

      Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.

      Ciasto Kubanka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kubanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 16 marca 2016 21:35
  • poniedziałek, 29 lutego 2016
    • Sernik czekoladowo - piernikowy

      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Zima powoli się kończy, a ja nadal pozostaje w klimatach korzennych. Dzisiejsza propozycja nada się dla fanów czekolady i cięższych, treściwych ciast. Wystarczy jeden kawałek aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Przepis z bloga Gotuję bo lubię, z moimi modyfikacjami.


      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Spód:

      • 220 g ciasteczek korzennych (herbatników lub Speculoos)
      • 100 g masła
      • 1 łyżka cukru pudru

      Masa serowa:

      • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
      • 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki (30 lub 36%)
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 2 łyżki (z górką) gorzkiego kakao
      • 1 kopiastą łyżeczkę przyprawy do piernika
      • 5 jajek
      • 1 łyżka ekstraktu w wanilii

      Polewa czekoladowa:

      • 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
      • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
      • 40 g masła

       

      Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 23 cm).

      Ciasteczka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy dociskając ją do dna łyżką lub dnem płaskiej szklanki. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

      Kremówkę podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy będzie gorąca (ale nie zdąży się zagotować) zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę oraz kakao. Mieszamy energicznie rózgą do chwili rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy, którą odstawiamy do wystygnięcia.

      Ser, jajka, cukier, przyprawę piernikową oraz wanilię umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najniższych obrotach przez około 15 sekund, a następnie cały czas mieszając dodajemy przestudzoną śmietanę z czekoladą. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż 15 - 20 sekund. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 45 - 50 minut. Sernik wyjmujemy kiedy po dotknięciu go na środku masa serowa nie pozostaje na palcu, ale mamy wrażenie że jego środek jest jeszcze delikatnie płynny. Sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

      Obie czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą oblać schłodzony sernik.

      Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Sernik czekoladowo - piernikowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 lutego 2016 21:12
  • poniedziałek, 05 października 2015
    • Deser czekoladowo - kawowy

      Deser czekoladowo - kawowy

      Pierwszy przepis z nowej książki. Jest ciepło, klimatycznie, czekoladowo, jak na jesień przystało. Mimo że dało się złapać ostatnie letnie, ciepłe promienie słońca, ten deser jest dla mnie zdecydowanie jesienny. Struktura, w zależności od czasu pieczenie, jest bardziej zbita, ciastkowa, lub półpłynna. Przepis z książki "What Katie Ate. Weekend Kate".

       

      Deser czekoladowo - kawowy (4 porcje)

      • 2/3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 szklanki kakao w proszku
      • 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
      • 1 1/4 łyżki mocnego espresso
      • 100 ml mleka
      • 1 jajko
      • 50 g masła, roztopionego
      • 1 1/4 łyżki likieru creme de cacao (opcjonalnie)
      • śmietana kremówka lub lody waniliowe do podania

      Polewa kawowa:

      • 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
      • 1 łyżka kakao w proszku, przesianego
      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso
      • 1 szklanka wrzątku

      Włącz termoobieg i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść masłem jedną większą miskę żaroodporną, lub kokilki.

      Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj kawę, mleko, jajko, roztopione masło oraz likier (jeśli używasz) i drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przelej masę do miski żaroodpornej i postaw ją na blasze do pieczenia.

      Do drugiej miski wsyp suche składniki na sos (cukier, kakao i kawę) i zamieszaj. Równomiernie posyp nimi ciasto i polej je wrzątkiem.

      Piecz 25 - 30 minut lub do czasu, aż ciasto urośnie, a na polewie wokół brzegów ciasta pojawią się pęcherzyki. Podawaj na ciepło ze śmietaną lub lodami waniliowymi.

      Deser czekoladowo - kawowy

       

      Deser czekoladowo - kawowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 października 2015 20:59
  • środa, 17 grudnia 2014
    • Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Kolejne świąteczne ciasto, które prawdopodobnie znajdzie się ponownie na moim stole. Delikatne, z nutą pomarańczy. Ciasto jest słodkie, a masa nie jest do końca sztywna, więc podaję w nawiasie zmiany jakie wprowadzę, gdy będę następny raz je przygotowywać. Przepis Kasi.

       

      Pomarańczowa Marlenka

      Masa:

      • 1 litr tłustego mleka
      • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej (3 łyżki)
      • 2/3 szklanki cukru (4 łyżki cukru)
      • 2 żółtka
      • 300 g miękkiego masła
      • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
      • 1 duża pomarańcza o grubej skórce

      Dodatkowo:

      • 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g) 

       

      Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka). Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. 

      Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie filią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

      Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 5 równych części.

      Spód formy o wymiarach 20 x 25 cm (ja robiłam w większej formie 32 x 38 cm) wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie. 

      Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao.

      Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomarańczowa Marlenka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 22:22
  • sobota, 13 grudnia 2014
    • Pierniczki jak alpejskie

      Pierniczki jak alpejskie

      Jest grudzień, więc jest piernikowo. Pierniczki jak alpejskie zyskały już sporą rzeszę zwolenników, ja również mogę się do nich zaliczyć. Z przepisu otrzymamy ogromną ilość ciastek, zdecydowanie dla ludzi z dużą rodziną. Ja swoje pierniczki posmarowałam tylko białkiem, ale można oblać je lukrem, będą wyglądały wtedy zdecydowanie bardziej świątecznie. Przepis z Moich wypieków.

       

      Pierniczki jak alpejskie

      • 1 kg mąki pszennej
      • 8 żółtek
      • 3 białka
      • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 3 łyżki kakao
      • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
      • 250 g masła
      • 400 g miodu

       

      Dzień przed pieczeniem

      Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

      Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.

      Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

      Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

      W dniu pieczenia

      Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

      Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

      Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

      Pierniczki jak alepejskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki jak alpejskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 13 grudnia 2014 15:25

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>