Wpisy otagowane „miód”

  • piątek, 06 grudnia 2013
    • Królewiec

      Królewiec

      Królewiec to popularny i ogólnie lubiany przekładaniec. Ja upiekłam go pierwszy raz i od razu przypadł mi do gustu.  Ładnie się prezentuje i jest podzielne, dzięki czemu świetnie spisuje się jako ciasto imieninowe lub świąteczne. Jeden kawałek zaspokaja potrzebę słodyczy na długo. Przepis Evenki.

       

      Królewiec

      Ciasto miodowe:
      300 g mąki
      50 g cukru
      2 łyżki miodu
      1 łyżka wody
      1 żółtko
      150 g margaryny
      1 łyżeczka sody

      Biszkopt:
      4 jajka
      3/4 szklanki cukru
      2 łyżki wody
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (można użyć samej mąki pszennej, czyli 1 szklanka)

      Masa:
      100 g cukru
      1/2 l mleka
      2 cukry waniliowe (lub jeden duży)
      250 g masła lub margaryny
      1 czubata łyżka mąki pszennej
      1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

      Dodatkowo:
      kwaśna marmolada/powidła śliwkowe

      Polewa:
      1/3 kostki margaryny
      1 łyżka wody
      1 czubata łyżka kakao
      4 łyżki cukru


      Zaczynamy od przygotowania miodowych blatów. Mąkę wymieszać z sodą , posiekać z margaryną , a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto - podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować , włożyć do blaszki (u mnie 23 x 33 cm) i piec w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
      .

      .

      .

      dalszą część przepisu przeczytasz na moim nowym blogu Strefa Wypieków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Królewiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 grudnia 2013 13:10
  • sobota, 30 listopada 2013
    • Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      Za chwilę grudzień, moje myśli robią się coraz bardziej zimowe, puchate i piernikowe. To ciasto (przepis znaleziony u Liski) jest przedsmakiem, preludium przed zimowo – korzennym okresem. Ciasto miodowe, piernikowe, ciężkie, typowo zimowe.

       

      Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      • 80 g masła
      • 3 czubate łyżki miodu
      • 1/2 dojrzałego banana, rozgniecionego widelcem
      • 260 g mąki
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody
      • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 3 duże jajka
      • 100 g drobnego cukru
      • 3 czubate łyżki gęstego greckiego jogurtu
      • 5 łyżeczek domowych, gęstych powideł bez cukru


      Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód, poczekać, aż się nieco rozpuści, wymieszać z rozgniecionym bananem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Ucierając wlewać powoli masło z miodem i bananem, następnie wsypać mąkę z dodatkami, na końcu dodać jogurt. Miksować tylko do połączenia składników.
      Keksówkę o pojemności ok. 1 kg (długości ok. 26 cm, można też użyć tortownicy 24 - 26 cm), posmarować masłem, posypać delikatnie mąką.
      Wlać ciasto (będzie dosyć gęste). Na wierzchu łyżeczką rozłożyć powidła i używając noża, wmieszać delikatnie powidła w ciasto, robiąc esy - floresy, starając się, żeby powidła znalazły się pod powierzchnią ciasta.
      Piec ok. 50 – 60 minut w temperaturze 180°C. Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone (patyczek po włożeniu do ciasta, powinien wyjść z niego suchy). Ostudzić w formie. Potem można oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie, ciasto jest dosyć słodkie).

      Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto miodowe z bananem i powidłami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 30 listopada 2013 18:27
  • piątek, 01 listopada 2013
  • sobota, 16 lutego 2013
    • Ciasto snikers

      Ciasto snikers

      Pyszny, słodki i bardzo wciągający przekładaniec. Ciasto snikers jest znane chyba większości. Świetnie nadaje się na imieniny, święta, czy inne okazje, dzięki temu, że jest łatwe do podzielenia i dobrze się prezentuje. Polecam wszystkim, zjadłam więcej kawałków niż zamierzałam… Przepis Dorotus.

       

      Snikers

      Składniki ciasta (na 3 blaty):

      • 600 g mąki pszennej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • 200 g margaryny
      • 3 łyżki mleka
      • 3 łyżki miodu
      • 2 łyżeczki sody
      • 1 opakowanie cukru waniliowego

      Polewa orzechowa:

      • 200 g posiekanych orzechów włoskich
      • 100 g margaryny 
      • 4 łyżki cukru
      • 2 łyżki miodu

      Na przełożenie:

      • 1 duży budyń waniliowy (lub 1 ½ budyniu i normalnej wielkości)
      • mleko do budyniu
      • 1 puszka masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)

      W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy. Pogotować chwilę na średnim ogniu - do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.
      Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 25 x 35 cm (może być trochę większy), podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę.

      .

      .

      .

      dalszą część przepisu przeczytasz na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

       

      Ciasto snikers

       

      Ciasto snikers

      .

      .

      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto snikers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 16 lutego 2013 15:33
  • niedziela, 16 grudnia 2012
    • Piernik przekładany

      Piernik przekładany

      Bardzo dobry, puszysty i aromatyczny piernik. Świetnie smakuj przełożony domowymi powidłami śliwkowymi lub budyniem. Idealny piernik na święta. Przepis z forum cincin.

       

      Piernik przekładany (2 sztuki)

      • 3 ½ szklanki mąki
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • ½ łyżeczki soli
      • 4 łyżeczki cynamonu
      • ½ łyżeczki goździków*
      • ½ łyżeczki ziela angielskiego
      • 1 szklanka oleju roślinnego
      • 1 szklanka miodu
      • 1 ½ szklanki cukru
      • ½ szklanki brązowego cukru 
      • 3 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
      • ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
      • ¼ szklanki wódki lub whisky
      • ½ szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

      Na przełożenie:

      • powidła śliwkowe lub budyń waniliowy

      W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.
      Używając miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.
      Formę keksową wypełnić do połowy ciastem. Piec 40 - 45 minut w temperaturze 175°C. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
      Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągnąć je z blaszki i położyć na kratce.

      Po całkowitym wystygnięciu przekroić ciasto na trzy części i przełożyć.

      Piernik przekładany

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik przekładany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 grudnia 2012 20:20

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>