Wpisy otagowane „miód”

  • środa, 24 sierpnia 2016
    • Kulki owsiane

      kulki bakaliowe

      Odpoczywając chwilowo od owoców, proponuję coś innego, słodką przekąskę na bazie płatków owsianych i bakalii. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zadowalający, polecam. Przepis z książki Anny Starmach “Pyszne. Na każdą okazję”.

       

      Kulki owsiane

      Składniki:

      • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
      • 50 g masła
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 2 łyżki miodu
      • 1 małe jajko
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka orzechów laskowych
      • 1 łyżka migdałów
      • 1 łyżka suszonej żurawiny
      • 3 łyżki wiórków kokosowych

       

      Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Masło roztop na patelni, dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszaj. Orzechy i migdały upraż i posiekaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj kolejne jajko, jeśli za mokra – dodaj więcej wiórków. Z masy uformuj okrągłe kuleczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kulki owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 24 sierpnia 2016 12:00
  • sobota, 07 maja 2016
    • Sernik dekedencki

      Sernik dekadencki

       

      Do serników mam dużą słabość, mogłabym jej jeść codziennie. Mam na swoim koncie upieczoną już ich dużą ilość, niejeden typ sernika jadłam, ale ten należy do ścisłego grona ulubieńców. Jest bardzo zwarty, idealnie kremowy, głęboki w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim lubiącym słodko słone połączenia (sos tofee i słone orzeszki). Najlepszy sernik nawyjątkowe okazje. Przepis z Kwestii Smaku.


      Sernik dekadencki

      Spód:

      • 1 paczka (około 250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą
      • 4 - 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g)
      • 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego np. z orzeszków ziemnych

      Masa serowa:

      • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta
      • 250 g serka mascarpone
      • 250 g kremowego słonego serka Philadelphia lub Twój Smak
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
      • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
      • 5 jajek
      • 300 g białej czekolady (lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego

      Wierzch:

      • 200 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
      • 125 g serka Philadelphia (niekoniecznie)
      • 3 łyżki cukru pudru

      Sos tofee:

      • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
      • 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/4 szklanki płynnego miodu
      • 1/4 szklanki masła

      Dekoracja:

      • 75 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie


      Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Zdjąć obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm, na dno położyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.

      Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną. Miksować przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.

      Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.

      Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i wanilią.

      Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.

      Przygotować wierzch.W misce wymieszać śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem. Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut.

      Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik.

      Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową.

      Orzeszki ziemne posiekać nożem. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka. Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzać przed użyciem.

      Sernik dekadencki

      Sernik dekadencki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dekedencki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 maja 2016 18:21
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Delikatne, kruche ciasto z dużą ilością różowego rabarbaru i kruszonki. Przepis z Kwestii Smaku.

       

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Ciasto kruche:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 100 g ziemniaczanej 
      • 50 g cukru 
      • 150 g masła
      • 1 jajko 

      Nadzienie:

      • 500 g rabarbaru
      • 3 łyżki płynnego miodu
      • 5 łyżek cukru
      • 1 cukier wanilinowy
      • 100 g suszonych daktyli

      Kruszonka:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 50 g mąki ziemniaczanej 
      • 50 g cukru
      • 125 g masła (schłodzone)
      • cukier puder

      Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.

      Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

      Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

      Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

      Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).

      Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 22:47
  • sobota, 13 grudnia 2014
    • Pierniczki jak alpejskie

      Pierniczki jak alpejskie

      Jest grudzień, więc jest piernikowo. Pierniczki jak alpejskie zyskały już sporą rzeszę zwolenników, ja również mogę się do nich zaliczyć. Z przepisu otrzymamy ogromną ilość ciastek, zdecydowanie dla ludzi z dużą rodziną. Ja swoje pierniczki posmarowałam tylko białkiem, ale można oblać je lukrem, będą wyglądały wtedy zdecydowanie bardziej świątecznie. Przepis z Moich wypieków.

       

      Pierniczki jak alpejskie

      • 1 kg mąki pszennej
      • 8 żółtek
      • 3 białka
      • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 3 łyżki kakao
      • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
      • 250 g masła
      • 400 g miodu

       

      Dzień przed pieczeniem

      Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

      Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.

      Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

      Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

      W dniu pieczenia

      Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

      Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

      Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

      Pierniczki jak alepejskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki jak alpejskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 13 grudnia 2014 15:25
  • czwartek, 12 grudnia 2013
    • Lebkuchen

      Lebkuchen

      Mięciutkie, bardzo aromatyczne pierniczki. Moje ulubione. Delikatne, o zdecydowanym cytrusowym aromacie. Serdecznie polecam. Przepis Dorotus.

       

      Lebkuchen (ok. 30 sztuk)

      • 250 g mąki pszennej
      • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
      • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
      • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 200 ml płynnego miodu
      • 85 g masła
      • pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

      Lukier:

      • 2 szklanki cukru pudru
      • kilka łyżek gorącej wody

       

      Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

      W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

      Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

      Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

      Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

      Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

      Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lebkuchen”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 grudnia 2013 21:02

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>