Wpisy otagowane „herbatniki/ciasteczka Digestive/krakersy”

  • niedziela, 14 sierpnia 2016
  • sobota, 07 maja 2016
    • Sernik dekedencki

      Sernik dekadencki

       

      Do serników mam dużą słabość, mogłabym jej jeść codziennie. Mam na swoim koncie upieczoną już ich dużą ilość, niejeden typ sernika jadłam, ale ten należy do ścisłego grona ulubieńców. Jest bardzo zwarty, idealnie kremowy, głęboki w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim lubiącym słodko słone połączenia (sos tofee i słone orzeszki). Najlepszy sernik nawyjątkowe okazje. Przepis z Kwestii Smaku.


      Sernik dekadencki

      Spód:

      • 1 paczka (około 250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą
      • 4 - 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g)
      • 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego np. z orzeszków ziemnych

      Masa serowa:

      • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta
      • 250 g serka mascarpone
      • 250 g kremowego słonego serka Philadelphia lub Twój Smak
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
      • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
      • 5 jajek
      • 300 g białej czekolady (lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego

      Wierzch:

      • 200 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
      • 125 g serka Philadelphia (niekoniecznie)
      • 3 łyżki cukru pudru

      Sos tofee:

      • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
      • 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/4 szklanki płynnego miodu
      • 1/4 szklanki masła

      Dekoracja:

      • 75 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie


      Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Zdjąć obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm, na dno położyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.

      Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną. Miksować przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.

      Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.

      Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i wanilią.

      Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.

      Przygotować wierzch.W misce wymieszać śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem. Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut.

      Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik.

      Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową.

      Orzeszki ziemne posiekać nożem. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka. Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzać przed użyciem.

      Sernik dekadencki

      Sernik dekadencki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dekedencki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 maja 2016 18:21
  • środa, 16 marca 2016
    • Ciasto Kubanka

      Ciasto Kubanka

      Jak już wypróbujecie cytrynową babkę, zachęcam do upieczenia Kubanki. To pełen smaków podzielny przekładaniec, ciasto na każdą okazję. Herbatniki maślane i kakaowe, powidła śliwkowe, kakaowy biszkopt, kawa i bita śmietana tworzą pyszne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Przepis Arabeski Waniliowej.

       

      Ciasto Kubanka

      Biszkopt:

      • 5 średnich jaj
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 szklanka mąki
      • 3 łyżki kakao
      • szczypta soli

      Masa:

      • 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
      • 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 (czubate) łyżki cukru

      Dodatkowo:

      • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 śmietan-fixy
      • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
      • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
      • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

      Nasączenie:

      • 1/2 szklanki naparu z kawy
      • 2-3 łyżki rumu

      Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.

      Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę i  kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20  minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).

      Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając).

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

      Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

      Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.

      Ciasto Kubanka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kubanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 16 marca 2016 21:35
  • sobota, 12 grudnia 2015
    • Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Delikatny i lekki, słodycz przełamana kwaskowością wiśni. Bardziej jak deser niż sernik. Idealny na świąteczny stół. Przepis z bloga Moje Wypieki.

       

      Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Spód:

      • 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
      • 40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

      Masę serowa:

      • 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
      • 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 15 g żelatyny w proszku
      • 1/4 szklanki wody, wrzącej

      Ponadto:

      • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500ml wrzącej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu)
      • 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

       

      Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

      Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).

      Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.

      W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

      W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.

      Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

      Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

      Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

      * najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać.

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szwarcwaldzki sernik świąteczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 13:44
  • środa, 17 grudnia 2014
    • Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Kolejne świąteczne ciasto, które prawdopodobnie znajdzie się ponownie na moim stole. Delikatne, z nutą pomarańczy. Ciasto jest słodkie, a masa nie jest do końca sztywna, więc podaję w nawiasie zmiany jakie wprowadzę, gdy będę następny raz je przygotowywać. Przepis Kasi.

       

      Pomarańczowa Marlenka

      Masa:

      • 1 litr tłustego mleka
      • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej (3 łyżki)
      • 2/3 szklanki cukru (4 łyżki cukru)
      • 2 żółtka
      • 300 g miękkiego masła
      • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
      • 1 duża pomarańcza o grubej skórce

      Dodatkowo:

      • 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g) 

       

      Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka). Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. 

      Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie filią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

      Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 5 równych części.

      Spód formy o wymiarach 20 x 25 cm (ja robiłam w większej formie 32 x 38 cm) wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie. 

      Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao.

      Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomarańczowa Marlenka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 22:22

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>