Wpisy otagowane „wanilia”

  • piątek, 06 października 2017
    • Pastéis de nata

      Pastéis de nata

      Ochoty na domowy budyń ciąg dalszy. Ty razem w towarzystwie ciasta francuskiego i delikatnego posmaku cynamonu. Jest kremowo, pysznie, domowo. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Pastéis de nata (24 sztuki)

      • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (2 opakowania po ok. 300 g ciasta)
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 i 1/4 szklanki mleka
      • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
      • 1 laska cynamonu
      • 2/3 szklanki wody
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 6 dużych żółtek

       

      W miseczce wymieszać rózgą kuchenną 1/4 szklanki mleka z 3 łyżkami przesianej mąki pszennej i wanilią, odłożyć.

      W garnuszku zagotować wodę z laską cynamonu i cukrem - doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.

      W drugim garnuszku zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać rozprowadzoną makę i wymieszać rózgą kuchenną. Z syropu cukrowego wyjąć cynamon i cały syrop przelać do mleka z mąką, wymieszać. 

      Żołtka roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, mieszając, natychmiast zdjąć z palnika (by mieszanka się nie zwarzyła). Odstawić - mieszanka będzie bardzo rzadka, tak ma być.

      Przygotować formę do muffinów - o standardowej wielkości gniazd. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinać kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd, tak by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek. Do gniazdek z ciasta przelewać mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości boków ciasta (nie więcej; podczas pieczenia budyń unosi się do góry i gotuje - jeśli nalejecie za dużo, wyleje się ponad foremkę).

      Piec w temperaturze 290ºC (tak, tak, naprawdę!) przez około 8-9 minut. Mój piekarnik grzeje maksymalnie do 270ºC więc piekłam w takiej temperaturze, z termoobiegiem, dodatkowo 1 minutę dłużej. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę (uwaga, są bardzo gorące!). 

      Można podawać oprószone cynamonem.

       

      Pastéis de nata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 października 2017 20:59
  • środa, 27 września 2017
    • Tarta z budyniem i malinami

      Tarta z budyniem i malinami

      Klasyczne, proste połączenie. Kruche, maślane ciasto, domowy budyń i kwaśne owoce. Jest idealnie. Potrzebuję ostatnio sprawdzonych, domowych ciast. A moja ochota na domowy budyń jesienną porą jest dopiero obudzona... Uproszczony przepis z Moich Wypieków.

       

      Tarta z budyniem i malinami

      Kruchy spód:

      • 190 g mąki pszennej
      • 40 g cukru pudru
      • szczypta soli
      • 100 g masła, zimnego
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
      • 1 żołtko

      Domowy budyń waniliowy: 

      • 500 ml mleka
      • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
      • 5 żółtek
      • 80 g cukru
      • 30 mąki pszennej
      • 35 g skrobi ziemniaczanej

      Ponadto:

      • 500 g malin

       

      Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

      .

      .

      .

      dalsza część przepisu na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

       

      Tarta z budyniem i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z budyniem i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 27 września 2017 19:25
  • sobota, 07 stycznia 2017
    • Szarlotka z chmurką

      szarlotka z chmurka

      Przepis z programu Bake off.

       

      Szarlotka z chmurką

      Kruche ciasto:

      • 1 szklanka mąki krupczatki 
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 200g zimnego masła
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek 


      Budyniowa beza:

      • 5 białek 
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
      • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g) 
      • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 


      Jabłka: 

      • 1 kg kwaśnych jabłek
      • 1 cytryna 
      • 100 gr rodzynek 
      • 200 gr orzechów włoskich
      • 1 szklanka cukru trzcinowego
      • cynamon mielony
      • cynamon kora 
      • pasta/ekstrakt z wanilii
      • koniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki) 
      • kardamon 

       

      Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, mocno schłodzić. Podpiec 60% na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. ¾ jabłek pokrojone w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania). Kiedy jabłka będą miękkie dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie zrobić z niego karmel. Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach, dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopniach C przez 30 - 40 minut.

      szarlotka z chmurka

      szarlotka z chmurka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 stycznia 2017 16:54
  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Pascha

      Pascha

      Pascha z przepisu Agnieszki Kręglickiej jest rodzajem rodzajem gotowanego sernika na zimno i najpyszniejszym deserem świata. Nieważne czy w formie sernika z galaretką, czy paschy zawsze smakuje tak samo pysznie. U mnie była hitem Wielkanocnego stołu, polecam nie tylko na święta.

       

      Pascha

      • 2 litry mleka (najlepiej 3,2%)
      • laska wanilii
      • 500 ml kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
      • 6 jaj
      • 250 g miękkiego masła
      • 3/4 szklanki cukru pudru
      • bakalie

      Bakalie namoczyć (ja namaczam w wodzie i rumie), jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.
      Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
      Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.
      Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem.
      Dodać bakalie do masy.
      Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pascha”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 22:23
  • poniedziałek, 12 września 2011
    • Ciasto podwójnie śliwkowe

      Ciasto podwójnie śliwkowe

      Tak się złożyło, że większość domowników się odchudza, utrudnia mi to realizację kilku moich ciastowych pomysłów, ale mam nadzieję, że będę je sukcesywnie realizować. To ciasto upiekłam 'bezkarnie”, nie musiałam wmuszać go domownikom, bo pojechało do babci. Ja sama spróbowałam go naprawdę odrobinę i bardzo mi posmakowało, żałuję, że nie mogłam zjeść więcej (dieta), ale słyszałam same pozytywne głosy na jego temat, babci i dziadkowi smakowało. Jedyną jego wadą jest to, że trudno się go kroi.

       

      Ciasto podwójnie śliwkowe

      Kruche ciasto:

      • 300 g mąki
      • ½ szklanki cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 125 g masła
      • 1 jajko + 1 żółtko

      Creme patissier:

      • 3 szklanki mleka
      • ¾ szklanki cukru
      • 1 jajko + 2 żółtka
      • ½ szklanki mąki
      • laski wanilii

      Polewa:

      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 25 g masła

      Dodatkowo:

      • ok. 500 g śliwek
      • pół słoiczka powideł śliwkowych lub śliwkowej nutelli (np. z tego przepisu)

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem po pieczenia, wysypać na stolnice. Posiekać z masłem. Dodać jajko i żółtka, szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

      Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, jedną zostawić w lodówce, a drugą rozwałkować na wymiary formy (ok. 22 x 22 cm), ułożyć na niej połówki śliwek (rozcieńciem do dołu) i piec w temperaturze 175°C przez godzinę.

      Drugą część ciasta również rozwałkować na wielkość formy, posmarować cienko powidłami i piec w tej samej temperaturze przez 20 minut.

      Przygotować creme patissiere. Wanilię rozciąć, ziarenka dodać do mleka, zagotować. W tym czasie jajko i żółtko ubić z cukrem, powoli dodawać mąkę, ciągle ubijając. Tak przygotowaną miksturę wlewać powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Gotować na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

      Na ciasto ze śliwkami wyłożyć krem, przykryć ciastem z powidłami (tak aby powidła stykały się z kremem). Wierzch oblać polewą (czekoladę z masłem rozpuścić na parze, aż do powstania jednolitej konsystencji). Schłodzić (najlepiej przez całą noc).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto podwójnie śliwkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 września 2011 00:11

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>