Wpisy otagowane „ziarna”

  • poniedziałek, 15 października 2012
    • Bułki śniadaniowe

      Bułki śniadaniowe

      Jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam. Delikatne, mięciutkie, puszyste. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że długo pozostają świeże. Serdecznie polecam. Przepis Małgorzaty Zielińskiej, który znalazłam tutaj.

       

      Bułki śniadaniowe (8 sztuk)

      • 150 g ugotowanych ziemniaków
      • 6 g świeżych drożdży lub płaska łyżeczka drożdży instant
      • 10 g rozpuszczonego masła
      • 100 g letniego mleka
      • 1 jajko
      • 300 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
      • 1 łyżeczka soli
      •  szczypta cukru

      Dodatkowo:

      • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka - na glazurę
      • mak, sezam lub płatki owsiane - do posypania

      Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodając mleko i masło (1 - 2 łyżki mleka należy odłożyć do rozrobienia zaczynu drożdżowego)
      Jeśli używamy ziemniaków, które zostały nam np. z poprzedniego dnia, należy masło i mleko podgrzać i zmiksować z ziemniakami na gładką masę.
      Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać szczyptę cukru i 1 - 2 łyżki mleka.
      Posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 5 - 10 minut.
      Jajko dokładnie ubić z solą, dodać do masy ziemniaczanej, połączyć z mąką wymieszaną z drożdżami.
      Wyrabiać 10-15 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką lub dolewając mleka.
      Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia,  na około 1,5 godziny.
      Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 8 równych kawałków i uformować bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
      Bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem, posypać ziarnami.
      Piec 15 - 20 minut, w temperaturze 200°C, do uzyskania złotego koloru.
      Odstawić do ostygnięcia.

      Bułki śniadaniowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki śniadaniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 października 2012 20:48
  • czwartek, 16 sierpnia 2012
    • Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

      Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

      Odczułam chwilową potrzebę upieczenia czegoś „zdrowszego” niż zwykle, więc zrobiłam te ciastka. To był świetny pomysł, bo są pyszne, chrupiące i bardzo wciągające.  Może nie są bardzo dietetyczne, bo zawierają cukier i masło, ale obecność płatków owsianych i słonecznika sprawia, że nie są to tylko puste kalorie, ale dostarczamy organizmowi także niezbędne minerały i zdrowe tłuszcze. 

       

      Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem (ok. 60 sztuk)

      • 2 szklanki płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych, ale mogą być jakiekolwiek)
      • 1,5 szklanki mąki
      • 200 g masła
      • 1 szklanka ziaren słonecznika
      • ¾ szklanki cukru
      • 1 jajko
      • 2 łyżki miodu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • ½ łyżeczki kardamonu
      • 1/2 łyżeczki imbiru
      • szczypta soli

      Słonecznik uprażyć na patelni i pozostawić do wystygnięcia.

      Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i miód, nadal miksując. Mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, imbir i sól dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z masą. Doda płatki owsiane oraz słonecznik (niewielką część zostawić na posypanie wierzchów ciastek). Całość wymieszać, a następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.

      Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce i delikatnie spłaszczać. Każde ciastko posypać odłożonym słonecznikiem. Piec w temperaturze 180°C przez 12 – 15 minut, aż brzegi ciastek będą złote.

      Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 sierpnia 2012 22:14
  • wtorek, 11 października 2011
    • Bułki wieloziarniste

      Bułki wieloziarniste

      Ostatnio robiłam rogaliki, pierwszy raz w życiu. Niestety podczas pieczenia nadzienie wypłynęło, więc staram się w więcej ćwiczyć w rogalikowaniu. To są bułki, nie rogaliki. A jednak kształtem przypominają właśnie rogaliki, oczywiście niezupełnie, bo nie mają charakterystycznego wygięcia, ale oprócz tego przygotowuje je się tak samo. Bułeczki – rogaliki naładowane są ziarnami, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a więc jedząc je mamy poczucie, że nie są to puste kalorie tylko wartościowe składniki odżywcze. Przepis Agaty z bloga Twoje&Moje.

       

      Bułki wieloziarniste (8 - 10 sztuk)

      • 9 g świeżych drożdży (lub 3 g suszonych drożdży instant)
      • 260 g jasnej mąki pszennej, dowolnego typu
      • 100 g mąki pszennej graham (typ 1850) lub pełnoziarnistej (typ 2000)
      • 200 g wody
      • 2 łyżki ziaren słonecznika
      • 2 łyżki ziaren sezamu
      • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
      • 2 łyżki maku
      • 1 łyżeczka soli
      • na wierzch: mieszanka ziaren - ok. 2 łyżki

      Drożdże rozpuścić w połowie wody, dodać 100 g mąki jasnej i wymieszać. Przykryć i odstawić na 15 minut.
      W czasie kiedy drożdże wyrastają, na suchej patelni uprażyć ziarna (ok. 5 minut).
      Do zaczynu drożdżowego dodać pozostałą mąkę, sól i uprażone ziarna. Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (w połowie czasu wyrastania ciasto lekko zagnieść).
      Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko omączony blat i rozwałkować na koło o średnicy ok. 35 cm. Podzielić na 8 - 10 części. Każdą część zwinąć jak rogal, nie zaginając brzegów.
      Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskać wodą i posypać mieszanką ziarnami.
      Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220°C.

      Bułki wieloziarniste


      Bułki wieloziarniste

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki wieloziarniste”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2011 17:06
  • poniedziałek, 22 sierpnia 2011
    • Chleb na miodzie z ziarnami

      Chleb na miodzie z ziarnami

      Lekki, drożdżowy chlebek, posty w przygotowaniu i pełen ziaren. Będzie odpowiedni dla wszystkich zapracowanych, nie mających czasu na zakwasowce. Jest bezproblemowy i pyszny, polecam. Przepis z bloga Ekspresje kulinarne.

       

      Chleb na miodzie z ziarnami

      • 3/4 szklanki ciepłej wody
      • 1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży
      • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
      • 2 łyżki roztopionego masła
      • 2 łyżki miodu
      • 5 i 1/2 do 6 szklanek mąki pszennej
      • 1 łyżka soli 1 łyżka ziaren sezamu
      • 1 łyżek prażonych pestek z dyni
      • 1 łyżka ziaren słonecznika
      • 1 łyżka siemienia lnianego

      Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mleko, masło, sól, ziarna i około 4 szklanek mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby resztę mąki. Mąkę dodawać do czasu, aż zrobi się sztywne i jednolite. Wyrobić na stolnicy lekko oprószonej mąką przez około 10 minut. Następnie przełożyć do dużej miski, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.

      Po upływie czasu podzielić na dwie części. Z każdej uformować podłużny bochenek, który należy umieścić w natłuszczonych lub wyłożonych papierem keksówkach (ja upiekłam okrągłe bochenki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. sezamem. Piec w 190°C przez około 45 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2011 18:20
  • piątek, 21 stycznia 2011
    • Muffiny jak batoniki

      Muffiny jak batoniki

      Ostatnio mało mnie. Dużo nauki, dieta, mało czasu na przyjemności. Po przerwie wracam z muffiami. Dawno ich u mnie nie było. Niby najprostsze, a najtrudniej się za nie zabrać. Te dzisiejsze (właściwie to dawno ich nie ma) pełne są orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika i płatków owsianych. Potrzebowałam muffinek które dawałyby złudzenie, że są „zdrowe”. Te mufinny sprawiają właśnie taki wrażenie;). Są treściwie, wilgotne i nie za słodkie. Przepis znalazłam u Liski.

       

      Muffiny jak batoniki

      • 150 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1/2 cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu
      • 1 małe jabłko, obrane i starte na grubej tarce
      • 120 g startej marchwi
      • 80 ml oleju słonecznikowego
      • 50 g dowolnych orzechów (u mnie brazylijskie)
      • 50 g rodzynek
      • 30 g wiórków kokosowych
      • 2 jajka
      • 120 g cukru (przy ilości 100 g muffina są dla mnie idealne)

      Kruszonka:

      • 30 g masła
      • 40 g mąki10 g cukru
      • 20 g płatków owsianych błyskawicznych (powinny to być bardzo drobne płatki)
      • 10 g pestek słonecznika
      • 10 g sezamu
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżeczka wody
      • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

      Kruszonka: W miseczce wymieszać wszystkie składniki łyżką do czasu, aż porobią się grudki. Odstawić.
      W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Jajka ubić z cukrem i wanilią, dodać olej, a na końcu tarte jabłko i marchew. Wmieszać orzechy, rodzynki i kokos, a na końcu mieszankę suchych składników. Mieszać niezbyt długo, tylko tyle, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać do formy muffinkowej wysmarowanej masłem lub olejem. Na wierzch każdego muffina wsypać kruszonkę.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Wstawić muffiny i piec je ok. 20 - 25 minut (u mnie piekły się zdecydowanie dłużej, ok. 40 minut w temperaturze 180°C).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny jak batoniki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 21 stycznia 2011 20:01

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>