Wpisy otagowane „ciasto francuskie”

  • piątek, 06 października 2017
    • Pastéis de nata

      Pastéis de nata

      Ochoty na domowy budyń ciąg dalszy. Ty razem w towarzystwie ciasta francuskiego i delikatnego posmaku cynamonu. Jest kremowo, pysznie, domowo. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Pastéis de nata (24 sztuki)

      • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (2 opakowania po ok. 300 g ciasta)
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 i 1/4 szklanki mleka
      • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
      • 1 laska cynamonu
      • 2/3 szklanki wody
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 6 dużych żółtek

       

      W miseczce wymieszać rózgą kuchenną 1/4 szklanki mleka z 3 łyżkami przesianej mąki pszennej i wanilią, odłożyć.

      W garnuszku zagotować wodę z laską cynamonu i cukrem - doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.

      W drugim garnuszku zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać rozprowadzoną makę i wymieszać rózgą kuchenną. Z syropu cukrowego wyjąć cynamon i cały syrop przelać do mleka z mąką, wymieszać. 

      Żołtka roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, mieszając, natychmiast zdjąć z palnika (by mieszanka się nie zwarzyła). Odstawić - mieszanka będzie bardzo rzadka, tak ma być.

      Przygotować formę do muffinów - o standardowej wielkości gniazd. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinać kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd, tak by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek. Do gniazdek z ciasta przelewać mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości boków ciasta (nie więcej; podczas pieczenia budyń unosi się do góry i gotuje - jeśli nalejecie za dużo, wyleje się ponad foremkę).

      Piec w temperaturze 290ºC (tak, tak, naprawdę!) przez około 8-9 minut. Mój piekarnik grzeje maksymalnie do 270ºC więc piekłam w takiej temperaturze, z termoobiegiem, dodatkowo 1 minutę dłużej. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę (uwaga, są bardzo gorące!). 

      Można podawać oprószone cynamonem.

       

      Pastéis de nata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 października 2017 20:59
  • niedziela, 16 września 2012
    • Francuskie rożki z gruszkami

      Francuskie rożki z gruszkami

      Miałam kolejną przerwę w blogowaniu, tym razem spowodowana była ona awarią komputera. Wczoraj odebrałam go z naprawy i już dzisiaj kolejny przepis tym razem na błyskawiczne ciastka z ciasta francuskiego. Z dodatkiem gruszki – taki jesienny akcent.

       

      Francuskie rożki z gruszkami (6 sztuk)

      • opakowanie ciasta francuskiego
      • 2 – 3 gruszki
      • 2 łyżeczki imbiru
      • 1 łyżka brązowego cukru
      • 2 łyżki miodu
      • jajko

      Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Prażyć w rondelku ok. 15 – 20 minut z dodatkiem łyżeczki imbiru i miodu (ja miałam twarde gruszki, miękkie można prażyć krócej, według uznania; na początku prażenia można dodać łyżkę mleka, aby nie przywierały do spodu). Wystudzić.

      Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów. Na każdym z nich ułożyć gruszki. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Złożyć kwadraty na pół, dokładnie dociskając brzegi widelcem. Wierzch ciastek posmarować jajkiem i posypać cukrem oraz imbirem. W każdym z nich zrobić delikatnie kilka otworków.

      Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 25 – 30 minut.

      francuskie rożki z gruszkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Francuskie rożki z gruszkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 września 2012 18:45
  • niedziela, 14 sierpnia 2011
  • niedziela, 01 sierpnia 2010

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>