Wpisy otagowane „kruche ciasto”

  • środa, 27 września 2017
    • Tarta z budyniem i malinami

      Tarta z budyniem i malinami

      Klasyczne, proste połączenie. Kruche, maślane ciasto, domowy budyń i kwaśne owoce. Jest idealnie. Potrzebuję ostatnio sprawdzonych, domowych ciast. A moja ochota na domowy budyń jesienną porą jest dopiero obudzona... Uproszczony przepis z Moich Wypieków.

       

      Tarta z budyniem i malinami

      Kruchy spód:

      • 190 g mąki pszennej
      • 40 g cukru pudru
      • szczypta soli
      • 100 g masła, zimnego
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
      • 1 żołtko

      Domowy budyń waniliowy: 

      • 500 ml mleka
      • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
      • 5 żółtek
      • 80 g cukru
      • 30 mąki pszennej
      • 35 g skrobi ziemniaczanej

      Ponadto:

      • 500 g malin

       

      Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

      Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

      Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, wystudzić.

      Przygotować budyń. Otrzymaną mieszankę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, do zgęstnienia kremu. Zdjąć z palnika i wystudzić - przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu (nie mieszając).

      W większym garnuszku zagotować mleko z wanilią. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.

      Cukier utrzeć z żółtkami do otrzymania jasnego, puszystego kremu (np. mikserem z trzepaczkami ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodać 100 ml wrzącego mleka i zmiksować.

      Delikatnie ciepły krem budyniowy rozprowadzić na wystudzonym spodzie. Na wierzchu poukładać maliny. Schłodzić przez 2 - 3 godziny w lodówce. 

       

      Tarta z budyniem i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z budyniem i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 27 września 2017 19:25
  • sobota, 07 stycznia 2017
    • Szarlotka z chmurką

      szarlotka z chmurka

      Przepis z programu Bake off.

       

      Szarlotka z chmurką

      Kruche ciasto:

      • 1 szklanka mąki krupczatki 
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 200g zimnego masła
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek 


      Budyniowa beza:

      • 5 białek 
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
      • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g) 
      • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 


      Jabłka: 

      • 1 kg kwaśnych jabłek
      • 1 cytryna 
      • 100 gr rodzynek 
      • 200 gr orzechów włoskich
      • 1 szklanka cukru trzcinowego
      • cynamon mielony
      • cynamon kora 
      • pasta/ekstrakt z wanilii
      • koniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki) 
      • kardamon 

       

      Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, mocno schłodzić. Podpiec 60% na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. ¾ jabłek pokrojone w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania). Kiedy jabłka będą miękkie dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie zrobić z niego karmel. Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach, dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopniach C przez 30 - 40 minut.

      szarlotka z chmurka

      szarlotka z chmurka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 stycznia 2017 16:54
  • poniedziałek, 14 września 2015
    • Szarlotka różana

      Szarlotka różana

      Gdy upalne dni zastępuje zimne, jesienne powietrze, mam ochotę na szarlotkę. Zapach ciasta w piekarniku, prażonych jabłek, to zapach domu, do niego zawsze będę wracać. Przepis z bloga Moje Wypieki

       

      Szarlotka różana

      Kruche ciasto:

      • 300 g mąki pszennej
      • 100 g masła, zimnego
      • 60 g smalcu, zimnego
      • 1 żółtko
      • 60 g cukru pudru
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

      Mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.

      Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm.  Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.

      Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.

      Nadzienie jabłkowe:

      • 2 kg jabłek szarlotkowch (Antonówka, Szara Reneta, w UK: Cox)
      • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
      • 4 łyżki cukru demerara (lub zwykłego)
      • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić cynamonem (jeśli używamy), wymieszać.

      Ponadto:

      • 2/3 szklanki konfitury z owoców dzikiej róży
      • cukier puder, do oprószenia

       

      Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę konfitury z owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.

      Szarlotka różana

      Szarlotka różana

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka różana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 września 2015 21:03
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Delikatne, kruche ciasto z dużą ilością różowego rabarbaru i kruszonki. Przepis z Kwestii Smaku.

       

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Ciasto kruche:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 100 g ziemniaczanej 
      • 50 g cukru 
      • 150 g masła
      • 1 jajko 

      Nadzienie:

      • 500 g rabarbaru
      • 3 łyżki płynnego miodu
      • 5 łyżek cukru
      • 1 cukier wanilinowy
      • 100 g suszonych daktyli

      Kruszonka:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 50 g mąki ziemniaczanej 
      • 50 g cukru
      • 125 g masła (schłodzone)
      • cukier puder

      Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.

      Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

      Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

      Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

      Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).

      Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 22:47
  • środa, 09 kwietnia 2014
    • Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Najlepszy mazurek jaki jadłam. Delikatny, nie za słodki, kruchy, idealny. Lekko kwaśne wiśnie, chrupiące płatki migdałowe i czekolada to naprawdę ciekawe połączenie. Przepis znalazłam u Pieczarki Mysi.

       

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Składniki na ciasto:

      • 250 g mąki
      • 100 g zimnego masła
      • 50 g cukru pudru
      • żółtko
      • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
      • 2 łyżki wody

       

      Składniki na masę:

      • 450 g mrożonych wiśni
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3,5 łyżeczki żelatyny
      • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
      • 50 g płatków migdałowych
      • 100 g mlecznej czekolady
      • do ozdoby migdały (u mnie orzechy laskowe) w czekoladzie

       

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto.

      Kwadratową formę o wymiarach 24 x 24cm lub 25 x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

      Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200oC na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

      Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.

      Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.

      Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek z wiśniami i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 09 kwietnia 2014 21:57

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>