Wpisy otagowane „Weekendowa Piekarnia”

  • niedziela, 17 stycznia 2010
    • Bułeczki z czekoladą i kokosem

      Bułeczki z czekoladą i kokosem

      Mój debiut w Weekendowej Piekarni miał odbyć się już dawno temu, ale zawsze brakowało czasu, znalazłam go dopiero w tym tygodniu i upiekłam te słodkie bułki, które zaproponowała Paulina z blogu chlebek.tv. Robiłam z połowy porcji i trochę żałuję, bo bułeczki są naprawdę pyszne, najlepiej smakują same, popijane mlekiem, ale równie dobre z dżemem (mama jadła je nawet z majonezem:D). Ciasto pięknie rosło, dzięki czemu bułki są naprawdę puszyste.

       

      Bułeczki z czekoladą i kokosem (ok.10 sztuk)

      • 570 g maki pszennej
      • 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych
      • ok 185 ml mleka
      • 85 g masła roślinnego
      • 5 łyżeczek cukru
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
      • 2 rządki czekolady (6 - 8 kostek)
      • jajko do smarowania

      Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić.

      Czekoladę posiekać w drobne kawałki, takie duże okruszki. Do miski z mąką wrzucić wszystkie składniki i wymieszać. Następnie przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie puszyste i gładkie.

      Ciasto lekko posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć i odstawiam na 1 godzinę wyrastania.

      Wyrośnięte ciasto wyjąć, chwilkę wyrobić. Podzielić na 8 - 9 części i formować bułeczki. Ułożyć bułeczki na blaszce, w 2 rzędach w 1,5 cm odstępach. Przykryć i odstawić znowu na godzinę. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem.

      Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec bułki ok. 15 minut.

      Bułeczki z czekoladą i kokosem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z czekoladą i kokosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 stycznia 2010 23:18
  • środa, 06 stycznia 2010
    • Chleb toskański

      Chleb toskański

      Bardzo delikatny w smaku chleb bez soli. Oczywiście ten brak soli jest mocno wyczuwalny, więc nie posmakował tym, którzy jej nadużywają (mama). Narawdę specyficzny, bardzo delikatny chleb, nie od razu mi posmakował, musiałam przyzwyczaić się do niego przyzwyczaić, aż stwierdziłam, że mi smakuję. Przepis wykorzystywany był kiedyś w ramach Weekendowej Piekarni, cytuję za autorką.

       

      Chleb toskański
      Pasta mączna:

      • 256 g mąki
      • 398 g wrzątku

      Ciasto właściwe:

      • 341 g mąki
      • 114 g. wody
      • 8 g (2 1/2 łyżeczki) drożdży instant
      • 28 g (2 łyżki) oliwy
      • cała mączna pasta

      W misce zmieszać wrzącą wodę z mąką (składniki pasty). Mieszać do uzyskania gładkiej i jednorodnej pasty. Ostudziłać, zakryć folią i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

      W misce miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, ale ilość wody należy dostosować do konsystencji ciasta. Wyrabiać mikserem na średniej prędkości (można też ręcznie) do uzyskania mało rozwiniętego glutenu. Powinno to zająć ok. 10 minut, przy wyrabianiu mikserem. Przełożyć ciasto do nasmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrastania na 2 godziny, z jednym złożeniem po 1 godzinie.

      Po tym czasie wyjąć ciasto na omączony blat i podzielić na pół. Uformować kule, starając się jak najmniej je odgazować. Zostawić przykryte ściereczką na 15 minut. Po tym czasie uformować owalne bochenki i odstawić do rośnięcia na ok. 1 godzinę.

      W tym czasie nagrzać piekarnik (z kamieniem jeśli ktoś posiada) do temperatury 260°C (ta temperatura jest raczej mało prawdopodobna w większości piekarników, ale myślę, że wystarczy 240 - 250 stopni). Przygotować wodę w spryskiwaczu lub kostki lodu, by piec chleb z parą, we wstępnej fazie. Tuż przed pieczeniem oprószyć bochenki mąką i naciąć je równolegle, dwoma nacięciami. Od razu po włożeniu bochenków, zmniejszyć temperaturę do 230°C, piec przez 10 minut z parą, a kolejne 20-  25 minut bez pary. Bochenki powinny być złotobrązowe. Wyłączyć piekarnik, zostawić bochenki na 5 minut w stygnącym, otwartym piekarniku, a następnie wyjąć i studzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 06 stycznia 2010 21:55
  • piątek, 18 grudnia 2009
    • Bułki z ziarnami na miodzie

      Bułki z ziarnami na miodzie

      Te bułki pieczone były kiedyś w Weekendowej Piekarni, inspirowane są przepisami Gordona Ramsay'a (w oryginale był to chleb), zaprezentowała je Małgosia z blogu Pieprz czy wanilia. Zachwyciło mnie ciasto. Po wyrobieniu jest niesamowicie gładkie i elastyczne, jeszcze takiego nie spotkałam. Bardzo fajny jest, lekko słodki, pochodzący od miodu, smak tych bułek. Wszystkim bardzo smakowały.

       

      Bułki z ziarnami na miodzie (9 sztuk)

      • 7 g (1 opakowanie) drożdży instant (lub 15 g świeżych)
      • 275 ml letniej wody
      • 225 g mąki pszennej razowej
      • 225 g mąki pszennej (białej)
      • 1 ½ łyżeczki soli morskiej
      • 50 g dowolnej mieszanki ziaren (np. sezamu, dyni, słonecznika, siemienia, maku)
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • 2 łyżki płynnego miodu
      • 2 łyżki mleka do posmarowania

      Jeśli używasz drożdży świeżych: do 4 łyżek letniej wody wkruszyć drożdże, zamieszać i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać suszone drożdże (lub wlać przygotowany rozczyn). Wlać oliwę, miód i wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać, dodając mąki, gdyby ciasto było zbyt wilgotne. Wsypać mieszankę ziaren i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące.
      Wyjąć ciasto na posypany mąką blat, uformować kulę i ugniatać przez 5 - 10 min., aż ciasto będzie gładkie.
      Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę by podwoiło objętość.
      Wyrośnięte ciasto znów wyjąć na blat, odgazować. Podzielić na 9 równych części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na ponowne zwiększenie objętości. Posmarować z wierzchu mlekiem.
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C. ok. 20 minut. Wystudzić na kratce.

      Bułki z ziarnami na miodzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki z ziarnami na miodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 18 grudnia 2009 17:00

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>