Wpisy otagowane „Weekendowa Piekarnia”

  • niedziela, 04 lipca 2010
    • Chleb żytni z kardamonem na maślance

      Chleb żytni z kardamonem na maślance

      Dawno nie brałam udziału w Weekendowej Piekarni, głównie z powodu braku czasu. Teraz mam go trochę więcej, więc chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia, zwłaszcza, że zaproponowany przez Mafilkę chleb zawiera kardamon a to jedna z moich ulubionych przypraw i bardzo ciekawa byłam jak taki chleb będzie smakował. I już wiem – smakował pysznie. Lubię takie ciężkie, lepkie, żytnie chleby. Kardamon wzbogaca jego smak, ale nie jest on dominujący, gra drugoplanową rolę, jak to z przyprawami być powinno.

       

      Chleb żytni z kardamonem na maślance

      Zaczyn:

      • 200 g zakwasu żytniego (u mnie 100%) świeżo dokarmionego
      • 200 g wody
      • 200 g mąki żytniej 720

      Wszystkie składniki zmieszać razem w misce, miskę włożyć do foliowego worka i odstawić na 3 - 4 godziny.

      Ciasto właściwe:

      • 350 ml maślanki
      • 1 łyżka miodu
      • 1/2 łyżki soli
      • łyżeczka kardamonu
      • 420 g mąki żytniej 720

      W naczyniu zmieszać maślankę z solą, miodem i kardamonem, wlać do zaczynu, mieszać i dosypywać mąkę, aż do dokładnego połączenia się ciasta,. można mieszać łyżką. Ciasto będzie bardzo lepkie. Odstawiać jedynie na czas przygotowania keksówki (36 x 12), którą należy posmarować oliwą i wysypać mąką lub otrębami. Przełożyć ciasto do foremki i posmarować wierzch wodą, keksówkę włożyć w worku foliowym i odstawić do wyrośnięcia na 2 – 3 godziny.

      Piec zaczynając od 240ºC, schodząc w czasie 60 minut do 180ºC.

      Chleb żytni z kardamonem na maślance

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb żytni z kardamonem na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 lipca 2010 19:40
  • niedziela, 02 maja 2010
    • Bolillos - meksykańskie bułeczki

      Bolillos - meksykańskie bułeczki

      Nie planowałam udziału w tej edycji Weekendowe Piekarni, ale po tym jak zobaczyłam w piątek na blogach jak ładne i kształtne są to bułki zmieniłam zdanie. Bałam się, ze mi takie reprezentatywne nie wyjdą, ale na szczęście się udały, oprócz tego są bardzo mięciutkie, lekkie i puszyste, to chyba najlepsze bułki jakie sama upiekłam. Mało brakowało aby ich tu nie było. Przepis cytuję za gospodynią tej edycji Atiną.

       

      Bolillos - meksykańskie bułeczki (10 - 12 sztuk)

      • 100 g maki pszennej białej chlebowej
      • 1 łyżeczka drożdży instant
      • 335 g letniej wody
      • 1 łyżka miodu

      Drożdże wsypać do mąki, dodać wodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo:

      • 400 g maki pszennej białej chlebowej
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżkę roztopionego tłuszczu

      Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.

      Następnie odgazować i podzielić na 10 - 12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż.

      Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190ºC (z parą), przez około 30 - 35 minut.

      Bolillos - meksykańskie bułeczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bolillos - meksykańskie bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 maja 2010 14:29
  • piątek, 23 kwietnia 2010
    • Chałka

      Chałka

      Chałka chodziła za mną ostatnio bardzo. Więc gdy przeczytałam zaproszenie do Weekendowej Piekarni wiedziałam, że dołączę się do wspólnego pieczenia. Przepis podzieliłam na pół i upiekłam tylko jedną chałkę i to był mój największy błąd, ponieważ całkowicie zadowoliła ona nasze gusta, podniebienia i żołądki. Jednogłośnie została okrzyknięta najlepszą chałką jaką jedliśmy. Idealna, delikatna, lekko słodka. Ja upiekłam ją z foremce, bez kruszonki, trochę za bardzo brązowiała, ale na szczęście nie wpływa to na smak. Dziękuję bardzo Olcik za znalezienie tak pysznego przepisu.

       

      Chałka ( 2 sztuki)

      • 25 g drożdży
      • 1 szklanka wody
      • 1 jajko
      • 1/4 szklanki oliwy
      • szczypta soli
      • 1/4 szklanki cukru
      • 4,5 szklanki mąki pszennej
      • białko lub jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane)
      Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut.
      Dodać  jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować. Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej  szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić  dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
      Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki które z osobna dzielić  na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i  zapleść z nich chałki (lub upiec w foremce). Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś  pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym,  roztrzepanym, jajkiem.
      Piec około 35 minut w temperaturze 190°C.

      Chałka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chałka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 23 kwietnia 2010 14:27
  • czwartek, 22 kwietnia 2010
    • Kanelbullar

      Kanelbullar

      Pyszne cynamonowe bułeczki rodem za Szwecji, które kiedyś gościły w Weekendowej Piekarni. Zrobiłam tylko 15 sztuk, z ¼ przepisu i to był błąd, bo rozeszły się bardzo szybko, sama zjadłam dwie zaraz po wyjęciu z piekarnika, jadła nawet mama, która nie przepada za cynamonem. Urzekła mnie struktura surowego ciasta, bardzo delikatna, trochę przypominała mi watę, po upieczeniu smakowało jak najlepsze drożdżowe ciasto. Polecam tym którzy jeszcze nie piekli, ale tych chyba jest już mało, wiele osób doskonale wie jak pyszne są to bułeczki.

       

      Kanelbullar (60 sztuk)

      Ciasto:

      • 50 g świeżych drożdży
      • 1/2 litra mleka "ciepłego na palec"
      • 150 - 200 g masła o pokojowej temperaturze
      • 100 - 120 g cukru
      • malutka łyżeczka soli
      • 1 - 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
      • 800 - 850 g pszennej mąki dobrego gatunku

      Nadzienie:

      • 200 - 300g masła o temperaturze pokojowej
      • 150 g cukru
      • 4 - 6 łyżek cynamonu

      Do posmarowania:

      • 2 rozbełtane jajka
      • perłowy cukier

      Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, kardamon i mąkę. Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 60 min. Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.

      Składniki nadzienia wymieszać.

      Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty (ok. 60 x 25 cm). Podnieść ciasto od czasu do czasu i podsypać mąką - nie będzie się kleiło do stołu. Rozprowadzić nadzienie - posmarować każdy prostokąt cynamonową masą, zwinąć w rulon. Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków - czyli jak zwiniemy z tej długiej strony to każdy kawałek powinien mieć około 2 cm. Zostawić do rośnięcia na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C. Posmarować rozbełtanym jajem i posypać perłowym cukrem.

      Piec około 5 - 8 min.

      Kanelbullar

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kanelbullar”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 kwietnia 2010 00:33
  • sobota, 13 lutego 2010
    • Chleb codzienny

      Chleb codzienny

      Teraz gdy widzę w Weekendowej Piekarni chleb na zakwasie bardzo się cieszę. Jeszcze niedawno takie chleby były dla mnie nieosiągalne. Ten codzienny zaproponowany przez Lu nie sprawił mi większych trudności. Niestety bochenek wyszedł mi niekoniecznie piękny i baardzo dziurowy. Na szczęście był bardzo smaczny. Ostatnio u mnie na blogu same chleby, a to dlatego, że ja i mama odchudzamy się (i nawet nieźle nam idzie:)) więc ostatnio nic nie piekłam, a poza tym jestem nieustannie zafascynowana zakwasem.

       

      Chleb codzienny

      Zaczyn:

      • 100 g zakwasu żytniego razowego
      • 100 g mąki pszennej (typ 650)
      • 150 g letniej wody

      Wymieszać w misce i odstawić na noc (albo na 8 - 12 godz).

      Ciasto właściwe:

      • zaczyn
      • 300 g wody
      • 1 łyżeczka miodu
      • 1 łyżka soli
      • kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
      • 600 - 650 g mąki pszennej (typ 650)

      Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej miód, drożdże, dodać zaczyn, sól i wymieszać na jednolitą masę.
      Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny (z tym czasem może być różnie, w każdym razie ciasto powinno podwoić objętość).

      Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę albo blat. Podzielić na pół, uformować dwa podłużne bochenki (tak robię ja, ale można też jeden olbrzymi okrągły). Włożyć do koszyków i pozwolić wyrosnąć (ok 1 1/2 godz.).

      Ostrożnie przełożyć z koszy na blachę. Można naciąć (chociaż mi to jakoś nie chce ładnie wyjść). Piec najpierw przez 10 min w naparowanym piekarniku, nagrzanym do 250°C. Później zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 10 min. Na końcu zmniejszyć temp do 200°C i dopiekać, aż będzie pięknie rumiany. Gotowy chleb postukany od dołu, powinien wydać  głuchy odgłos.

      Chleb codzienny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb codzienny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 13 lutego 2010 22:27

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>