Wpisy otagowane „galaretka”

  • sobota, 12 grudnia 2015
    • Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Delikatny i lekki, słodycz przełamana kwaskowością wiśni. Bardziej jak deser niż sernik. Idealny na świąteczny stół. Przepis z bloga Moje Wypieki.

       

      Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Spód:

      • 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
      • 40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

      Masę serowa:

      • 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
      • 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 15 g żelatyny w proszku
      • 1/4 szklanki wody, wrzącej

      Ponadto:

      • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500ml wrzącej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu)
      • 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

       

      Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

      Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).

      Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.

      W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

      W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.

      Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

      Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

      Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

      * najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać.

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szwarcwaldzki sernik świąteczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 13:44
  • niedziela, 30 czerwca 2013
    • Trójwarstwowy deser truskawkowy

      Trójwarstwowy deser truskawkowy

      Znowu truskawki, już przedostatni raz. Jeszcze z nich korzystam, chociaż już bardzo rzadko można je spotkać na targu. Kolejny deser truskawkowy, świetny na upały. Niestety miałam lekkie problemy z galaretką, więc nie prezentuje się najlepiej, na szczęście nie wpływa to na smak. Przepis z bloga Czym pachnie u Żaków.

       

      Trójwarstwowy deser truskawkowy

      • ok. 1 kg truskawek
      • 2 galaretki truskawkowe
      • 400 g jogurtu naturalnego
      • 500 ml śmietanki kremowej
      • cukier puder
      • sok z 1 1/2 cytryny
      • 4 łyżki żelatyny

      Truskawki obrać i podzielić na trzy części: 400 g, 400 g, 200 g.
      Pierwszą część ułożyć na dnie miski i zalać galaretką (jedną) przygotowaną z minimalnie mniejszej ilości wody, niż ta, proponowana na opakowaniu. Wstawić do lodówki i zaczekać, aż stężeje.
      Drugą część truskawek zmiksować z jogurtem i cukrem, w ilości wedle upodobań. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, z dwoma łyżkami żelatyny, dokładnie wymieszać z masą truskawkową. Wylać na poprzednią warstwę, zostawić do stężenia.
      Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody. Wymieszać ze śmietaną. Na zastygniętej warstwie masy jogurtowej ułożyć ostatnią porcję truskawek, zalać śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.

      

      Trójwarstwowy deser truskawkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 czerwca 2013 19:31
  • piątek, 08 czerwca 2012
    • Rabarbarowy sernik na zimno

      Rabarbarowy sernik na zimno

      Dawno nie jadłam sernika na zimno, a sezon rabarbarowy i ciekawy przepis który znalazłam na forum cincin sprawił, ze przygotowałam właśnie ten. Myślę, że posmakuje nawet tym osobom które nie przepadają za rabarbarem, bo ma dosyć oryginalny smak.

       

      Rabarbarowy sernik na zimno

      Spód:

      • 60 g ciasteczek amaretti
      • 120 g maślanych herbatników
      • 80 g rozpuszczonego masła

      Masa serowa:

      • 300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kawałki
      • 2 łyżki wody
      • 7 płatów żelatyny (ok 13 g)
      • 2 żółtka
      • 180 g cukru
      • 1/2 paczki cukru waniliowego
      • 1 łyżka ciepłej wody
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 300 g homogenizowanego twarożku naturalnego
      • 2 białka ubite na sztywno
      • 200 ml śmietanki ubitej na sztywno

      Galatetka:

      • 200 ml wody
      • sok z 1/2 cytryny
      • 130 g cukru
      • 200 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w słupki 4 x 1cm
      • 3 płatki żelatyny (ok 5 g)

      Pokruszyć ciastka, wymieszać z masłem, wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 24 cm, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180° C na ok. 8 minut. Ostudzić.
      Do garnka wrzucić rabarbar, dodać wody i gotować na małym ogniu przez 6 - 8 minut pod przykryciem aż rabarbar wymięknie. Zrobić z tego piure. Dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, odstawić do przestudzenia.
      Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania puszystej, jednolitej masy i rozpuszczenia cukru. Dodać twarożek, białka, ubitą śmietankę, piure rabarbarowe. Wylać masę na podpieczony spód, odstawić do lodówki na 3 - 4 godziny.
      Zagotować wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać rabarbar i gotować 3 - 5 minut (aby rabarbar się nie rozwalił). Dodać namoczoną żelatynę, rozpuścić ją delikatnie mieszając. Wylać masę na sernik, wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.

      Rabarbarowy sernik na zimno

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rabarbarowy sernik na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 08 czerwca 2012 13:48
  • niedziela, 19 czerwca 2011
    • Ciasto z truskawkami

      Ciasto z truskawkami

      Ciągle trwa jeszcze czerwiec,więc wydawać by się mogło, że sezon truskawkowy jest w pełni. Jednak wczoraj przeszłam się po targu i spotkałam je tylko w jednym miejscu, mam nadzieję, że to tylko chwilowy przestój i truskawki jeszcze na chwilę się pojawią. A dzisiaj ciasto oczywiście truskawkowe, można do niego użyć mrożonych owoców, w sezonie warto oczywiści wykorzystać świeże. Przepis z gazetki „Przyślij przepis”.

       

      Ciasto z truskawkami

      Biszkopt:

      • 4 jajka
      • ½ szklanki cukru
      • ½ szklanki mąki
      • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa:

      • ½ kg truskawek (mogą być mrożone)
      • 300 g truskawkowego serka homogenizowanego
      • 4 opakowania galaretki truskawkowej
      • opakowanie okrągłych biszkoptów

      Białka ubić. Ciągle ubijając dodawać kolejno: cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 31 x 23 cm i piec ok 40 minut w 180°C.

      Rozpuścić dwie galaretki według instrukcji na opakowaniu. Truskawki zmiksować (najlepiej blenderem) z serkami homogenizowanymi, a następnie dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt i schłodzić.

      Rozpuścić pozostałe galaretki. Na masę wyłożyć biszkopty i zalać tężejącymi galaretkami. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 czerwca 2011 17:48
  • czwartek, 24 czerwca 2010
    • Biszkopt z truskawkami i galaretką

      Biszkopt z truskawkami i galaretką

      Czas płynie niesamowicie szybko. Przez sesje straciłam niemal cały sezon truskawkowy – na targu truskawki można było kupić już tylko w jednym miejscu, a ja zdążyłam z nimi zrobić, oprócz tego ciasta, tylko jeden deser. Na szczęście jestem już na ostatniej prostej – została mi tylko obrona pracy i od teraz zamierzam się poświęcić całkowicie kuchni, wpaść w owocowy amok i zadręczać bliskich kolejnymi porcjami kalorii. A wracając do ciasta. Tak smakowało mi dzieciństwo. Przepis, banalnie prosty, chyba każdy jadł podobne. U mnie w domu jest to jedyne ciasto, które zawsze robi się z podwójnej porcji. Zawsze, przynajmniej raz, pojawia się w truskawkowym sezonie i zawsze znika w dniu upieczenia.

       

      Biszkopt z truskawkami i galaretką

      Biszkopt:

      • 4 jajka
      • ¾ szklanki cukru
      • ¾ szklanki mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
      • 1 łyżka octu

      Bita śmietana:

      • 200 ml kremówki
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 1 śmietan – fix

      Truskawki i galaretka:

      • ok. 200 g truskawek
      • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia (będzie się pieniło). Masę żółtkową delikatnie połączyć z białkami, a następnie równie delikatnie wmieszać mąkę. Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem o pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. 

      Kremówkę ubić mikserem, gdy zacznie gęstnieć dodać cukier waniliowy i śmietan – fix, ubić na sztywno.

      Na upieczony i przestudzony biszkopt wyłożyć bitą śmietanę, a na nią przekrojone na pół truskawki, zalać tężejącą galaretką (przygotowaną według instrukcji na opakowaniu). Schłodzić, aż do całkowitego zestalenia się galaretki.

      Biszkopt z truskawkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z truskawkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 czerwca 2010 17:23

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>