Wpisy otagowane „jabłka”

  • wtorek, 02 sierpnia 2011
    • Szarlotka z Misianki

      Szarlotka z Misianki

      Kruche ciasto i owoce. Te najbardziej popularne, wszędzie dostępne, nasze polskie jabłka. To lubię najbardziej. Ta szarlotka, podawana w cukierni w Warszawie, nie wiem jak smakuje, nie jadłam oryginału, ale bardzo smakowało mi ciasto które upiekłam w domu. Przepis z gazety „Szarlotki i ciasta z jabłkami”.

       

      Szarlotka z Misianki

      Ciasto:

      • ½ kg mąki
      • kostka masła (200 g)
      • 2 żółtka
      • filiżanka cukru
      • 2 łyżki kwaśniej śmietany
      • szczypta soli
      • białko jaja

      Nadzienie:

      • 1 kg kwaśnych jabłek
      • mielony cynamon
      • cukier waniliowy
      • cukier
      • łyżeczka skórki otartej z cytryny

      Jabłka obrać, przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Przełożyć je do miski, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (ilość według gustu), dodać skórkę z cytryny. Wymieszać, aby pokryć wszystkie jabłka. Przykryć i odstawić na 2 godziny.

      Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól. Szybko zagnieść, wyrobić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować połowę ciasta, wyłożyć nim tortownicę. Posmarować je surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem.

      Piec 15 minut w temperaturze 160°C. Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, piec godzinę w temperaturze 160°C.

      Szarlotka z Misianki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z Misianki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 sierpnia 2011 20:15
  • piątek, 21 stycznia 2011
    • Muffiny jak batoniki

      Muffiny jak batoniki

      Ostatnio mało mnie. Dużo nauki, dieta, mało czasu na przyjemności. Po przerwie wracam z muffiami. Dawno ich u mnie nie było. Niby najprostsze, a najtrudniej się za nie zabrać. Te dzisiejsze (właściwie to dawno ich nie ma) pełne są orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika i płatków owsianych. Potrzebowałam muffinek które dawałyby złudzenie, że są „zdrowe”. Te mufinny sprawiają właśnie taki wrażenie;). Są treściwie, wilgotne i nie za słodkie. Przepis znalazłam u Liski.

       

      Muffiny jak batoniki

      • 150 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1/2 cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu
      • 1 małe jabłko, obrane i starte na grubej tarce
      • 120 g startej marchwi
      • 80 ml oleju słonecznikowego
      • 50 g dowolnych orzechów (u mnie brazylijskie)
      • 50 g rodzynek
      • 30 g wiórków kokosowych
      • 2 jajka
      • 120 g cukru (przy ilości 100 g muffina są dla mnie idealne)

      Kruszonka:

      • 30 g masła
      • 40 g mąki10 g cukru
      • 20 g płatków owsianych błyskawicznych (powinny to być bardzo drobne płatki)
      • 10 g pestek słonecznika
      • 10 g sezamu
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżeczka wody
      • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

      Kruszonka: W miseczce wymieszać wszystkie składniki łyżką do czasu, aż porobią się grudki. Odstawić.
      W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Jajka ubić z cukrem i wanilią, dodać olej, a na końcu tarte jabłko i marchew. Wmieszać orzechy, rodzynki i kokos, a na końcu mieszankę suchych składników. Mieszać niezbyt długo, tylko tyle, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać do formy muffinkowej wysmarowanej masłem lub olejem. Na wierzch każdego muffina wsypać kruszonkę.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Wstawić muffiny i piec je ok. 20 - 25 minut (u mnie piekły się zdecydowanie dłużej, ok. 40 minut w temperaturze 180°C).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny jak batoniki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 21 stycznia 2011 20:01
  • wtorek, 28 września 2010
    • Kisiel jabłkowy

      Kisiel jabłkowy

      Długo rozmyślałam nad tym co przygotować na tegoroczny Dzień Jabłka,który organizuje Tatter, miałam sporo pomysłów, w końcu zdecydowałam się na przygotowanie jednego prostego deseru. W prawdzie nie zużyłam ogromnej ilości jabłek, ale kisiel smakuje bardzo jabłkowo, jak lepsza wersja szarlotki. Cieszę się, że mogłam dołączyć do jabłkozjadaczy, bo sama ten owoc bardzo lubię, i uważam, że dzień bez jabłka to dzień stracony. Przepis z książki „Jedz i chudnij”.

       

      Kisiel jabłkowy (4 porcje)

      • 1 bardzo duże jabłko (lub 2 mniejsze)
      • 2 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki cukru (lub więcej, jeżeli jabłka są kwaśne)
      • pół łyżeczki cynamonu

      1,5 szklanki wody zagotować z cukrem.

      Jabłko obrać i utrzeć. Włożyć do osłodzonej wody, dodać cynamon. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w połowie szklanki wody, wlać do gotujących się jabłek, mieszać aż do ponownego zagotowania.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kisiel jabłkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 września 2010 21:33
  • sobota, 18 września 2010
    • Krucha szarlotka

      Krucha szarlotka

      Klasyczna, krucha szarlotka w całej swojej prostocie. Domowa, codzienna, polska. Długo można wymieniać, ale wszyscy wiedzą jakie są te klasyczne kruche szarlotki. Niezastąpione na jesienne wieczory. Przepis z gazety „Szarlotki i ciasta z jabłkami”.

       

      Krucha szarlotka

      Kruche ciasto:

      • 250 g mąki
      • 100 g masła
      • 70 g cukru pudru
      • opakowanie cukru waniliowego
      • 2 żółtka
      • 2 - 3 łyżka śmietany

      Jabłka:

      • 1,5 kg jabłek
      • 50 g cukru

      Mąkę posiekać z masłem, cukrami pudrem i waniliowym. Dodać żółtka, śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do lodówki na pół godziny.

      Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na spód tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Lekko przygnieść kruszonkę.

      Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odlać nadmiar soku i tak przygotowane jabłka ułożyć na kruszonce. Posypać je cukrem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180°C (najlepiej piec na niższej półce piekarnika).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Krucha szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 18 września 2010 20:52
  • niedziela, 05 września 2010
    • Drożdżówki z jabłkami

      Drożdżówki z jabłkami

      Jako że mama pracuje w szkole, więc początek września jest dla niej ciężki. Trudno wraca się do pracy po dwóch miesiącach wakacji. A ja, jako dobra córka, postanowiłam mamie umilić ten czas i upiekłam jej drożdżówki, do pracy właśnie. Z jabłkami, bo ja jabłka niezmiennie uwielbiam. I tak powstały te pyszne, jesiennych drożdżówek. Mamie też smakowały. Przepis na ciasto pożyczyłam od Dorotus.

       

      Drożdżówki z jabłkami (8 sztuk)

      • 160 ml mleka
      • 2,5 łyżki cukru
      • pół łyżeczki soli
      • 1 jajko
      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżki roztopionego masła
      • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych
      • 2 – 3 jabłka
      • 2 łyżki dżemu morelowego

      Wszystkie składniki (oprócz jabłek i dżemu) umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 godziny).

      Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części, z każdego z nich uformować kulę, którą następnie lekko rozpłaszczyć i uformować w bardziej owalny kształt. W takiej formie ułożyć drożdżówki na blaszce.

      Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Układać po kilka lub kilkanaście plasterków na drożdżówce. Zostawić do napuszenia na 20 minut.

      Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia posmarować drożdżówki dżemem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 września 2010 20:10

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>