Wpisy otagowane „jabłka”

  • sobota, 07 stycznia 2017
    • Szarlotka z chmurką

      szarlotka z chmurka

      Przepis z programu Bake off.

       

      Szarlotka z chmurką

      Kruche ciasto:

      • 1 szklanka mąki krupczatki 
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 200g zimnego masła
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek 


      Budyniowa beza:

      • 5 białek 
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
      • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g) 
      • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 


      Jabłka: 

      • 1 kg kwaśnych jabłek
      • 1 cytryna 
      • 100 gr rodzynek 
      • 200 gr orzechów włoskich
      • 1 szklanka cukru trzcinowego
      • cynamon mielony
      • cynamon kora 
      • pasta/ekstrakt z wanilii
      • koniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki) 
      • kardamon 

       

      Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, mocno schłodzić. Podpiec 60% na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. ¾ jabłek pokrojone w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania). Kiedy jabłka będą miękkie dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie zrobić z niego karmel. Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach, dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopniach C przez 30 - 40 minut.

      szarlotka z chmurka

      szarlotka z chmurka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 stycznia 2017 16:54
  • poniedziałek, 14 września 2015
    • Szarlotka różana

      Szarlotka różana

      Gdy upalne dni zastępuje zimne, jesienne powietrze, mam ochotę na szarlotkę. Zapach ciasta w piekarniku, prażonych jabłek, to zapach domu, do niego zawsze będę wracać. Przepis z bloga Moje Wypieki

       

      Szarlotka różana

      Kruche ciasto:

      • 300 g mąki pszennej
      • 100 g masła, zimnego
      • 60 g smalcu, zimnego
      • 1 żółtko
      • 60 g cukru pudru
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

      Mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.

      Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm.  Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.

      Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.

      Nadzienie jabłkowe:

      • 2 kg jabłek szarlotkowch (Antonówka, Szara Reneta, w UK: Cox)
      • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
      • 4 łyżki cukru demerara (lub zwykłego)
      • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić cynamonem (jeśli używamy), wymieszać.

      Ponadto:

      • 2/3 szklanki konfitury z owoców dzikiej róży
      • cukier puder, do oprószenia

       

      Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę konfitury z owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.

      Szarlotka różana

      Szarlotka różana

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka różana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 września 2015 21:03
  • środa, 13 listopada 2013
    • Rustykalna tarta z jabłkami

      Rustykalna tarta z jabłkami

      Sezon na jabłka trwa cały rok, ale warto pamiętać, że najsmaczniejsze są jesienią. O tej porze roku pieczemy najlepsze szarlotki i jabłeczniki. Pogoda powoli robi się zimowa i najlepszych jabłek już coraz mniej, ale z pewnością znajdziecie jeszcze takie, które będą się nadawały na tę tartę. Jest pyszna: maślana i delikatna. Najlepsza na ciepło. Przepis z forum cincin.


      Na blogu możecie zauważyć nowy szablon, nie przyzwyczajam się jednak do niego, jest to raczej forma przejściowa. W planach mam całkiem inny, bardziej funkcjonalny, trzyszpaltowy. Ostatnio rozbudziłam w sobie naturę szablonowca i bardzo mnie to pochłania. W związku z tym, założyłam bloga, na którym będę udostępniać swoje szablony na bloxa. Na razie jest tam jeden szablon w czterech wersjach kolorystycznych, jednak niebawem biorę się za robienie następnego. Zapraszam na szablonową wersję bialoczarnej ;).

      szablony bialoczarna

       

      Rustykalna tarta z jabłkami

      Ciasto:

      • 1 1/4 szklanki maki
      • 2 łyżki cukru
      • szczypta soli
      • 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
      • 3 łyżki lodowatej wody

      Nadzienie:

      • 4 duże jabłka
      • 6 łyżek cukru
      • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
      • 1 łyżka mąki
      • 2 łyżki rozpuszczonego masła

      Dodatkowo:

      • 1 jajko, lekko ubite do posmarowania
      • 4 łyżki dżemu morelowego

      Make wymieszać z cukrem i sola, dodać masło i posiekać, aż masło zamieni sie w grudki (świetny do tego jest malakser). Dodać 2 łyżki wody, wymieszać aż ciasto zacznie formować sie w całość. Jeżeli ciasto ciągle jest suche, dodawać stopniowo pozostała łyżkę wody. Ciasto żebrać razem, uformować kule, spłaszczyć, zawinąć w folie plastikowa i schłodzić w lodowce przez co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie.  Jabłka obrać i pokroić na grubsze plastry.  4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżka maki w malej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować w kaszlcie krążka o średnicy 32 cm. Przenieść na duża plaska blachę. Posypać ciasto (zostawiając czysty 5 cm margines) mieszanka cukru i maki. Układać jabłka (ciągle zostawiając wolny 5 cm margines), plasterek przy plasterku w kolko, polać roztopionym masłem. Zawinąć brzeg ciasta na jabłka, robiąc zakładki (im ciasto nierówniejsze tym ładniejsze, cały urok tej tarty leży właśnie w tym, ze nie jest perfekcyjnie ładna). Posmarować brzeg rozbitym jajkiem, posypać grubym cukrem kryształem i piec w temperaturze 200°C przez kolo 40 - 45 minut, aż jabłka będą miękkie i ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze gorące jabłka. Zostawić tarte na blasze aż wystygnie, delikatnie przenieść na duży talerz.

      Rustykalna tarta z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rustykalna tarta z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 13 listopada 2013 18:51
  • niedziela, 15 września 2013
    • Szarlotka z bezą

      Szarlotka z bezą

      Tę szarlotkę piekłam już kilka razy ubiegłej jesieni, lecz dopiero teraz doczekała się zdjęć i debiutu na blogu. Przepis Pieczarki Mysi. Zdjęcia nie są najlepsze, nie mam ostatnio motywacji… Nie wiem kiedy następny przepis pojawi się na blogu, bo wszyscy domownicy (ze mną na czele) upierają się, że przechodzą na dietę. Więc nie mam zamiaru kusić ciastami. Chociaż z drugiej strony mam ochotę spędzić dzisiejszy wieczór piekąc ciasteczka cytrynowe…

       

      Szarlotka z bezą

      Ciasto:

      • 250 g mąki
      • 25 g cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 żółtka
      • 125 g masła
      • szczypta soli

      Piana:

      • 120 g cukru pudru
      • 4 białka
      • 1 łyżka budyniu waniliowego

      Ponadto:

      • 1 kg jabłek
      • cynamon

      Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Po 30 minutach wyłożyć ciastem kwadratową formę o wymiarach 23 x 23 cm, wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia.  Na ciasto rozłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka wymieszane z cynamonem. Jabłka wyrównać i posypać cukrem waniliowym.

      Z białek ubić sztywną pianę dodać cukier puder i budyń. Pianę wyłożyć na jabłka i zrobić ozdobne fale.

      Piec ok. 40 minut w 180C do pięknego zrumienienia piany.

      Szarlotka z bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 września 2013 18:06
  • poniedziałek, 06 maja 2013
    • Tarta Tatin

      Tarta Tain

      Szybka i bardzo pyszna klasyka wypieków. Tutaj kilka słów o historii, powiem tylko tyle, że warto spróbować. Przepis od Cudawianki. Zaczyna się wiosna, czas rabarbarów i truskawek, a ja narazie wolę jesienne jabłka ;).

       

      Tarta Tatin

      Ciasto:

      • 100 g zimnego masła
      • 50 g cukru pudru
      • 1 jajko
      • 225 g mąki pszennej
      • szczypta soli

      Farsz:

      • 75 g masła
      • 240 g cukru
      • 6 słodkich jabłek (średniej wielkości)
      • 1 łyżeczka cynamonu

      Ciasto wyrobić ręcznie jak na kruche lub w malakserze. Miksować najpierw cukier puder z masłem pokrojonym w kostkę. Następnie dodać jajko i zmiksować. Dodać szczyptę soli i mąkę. Zmiksować po raz ostatni.
      Ulepić kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
      Jabłka obrać, przekroić na pół, następnie każdą z połówek przekroić na 3 części, pozbywając się przy tym ogryzki.
      Na patelnię włożyć pokrojone masło i wsypać cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu około 5 minut. Wrzucić przygotowane jabłka i wsypać cynamon. Dusić razem od czasu do czasu mieszając, około 15 - 20 minut. Powinny w tym czasie się zezłocić. Lekko ostudzić.
      Ciasto wyjąć z lodówki na 5 minut przed wałkowaniem. Rozwałkować między dwiema foliami lub podsypując lekko mąką na okrąg trochę większy niż forma na tartę.
      Gotowe jabłka przełożyć delikatnie na formę, polać płynem z patelni Następnie na farsz nałożyć rozwałkowane ciasto, wcisnąć w boki.
      Piec przez 20 - 30 minut w 180°C, do zarumienienia się ciasta.
      Wyjąć z piekarnika. Na formę położyć talerz, który następnie odwrócić tak, żeby farsz był na górze, a ciasto na dole.

      Tarta Tain

       

      Tarta Tain

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta Tatin”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 maja 2013 18:13

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>