Tarty

  • niedziela, 26 lutego 2017
    • Tarta kajmakowa

      tarta kajmakowa

      Tarta kajmakowa o nietypowym smaku. Nie używamy tu kajmaku z puszki, tylko gotujemy go sami, co sprawia, że smak jest zupełnie zaskakujący. Kolor kajmaku również nie przypomina tego sklepowego, jest dużo jaśniejszy, beżowy. Polecam dla chcących spróbować trochę innych smaków. Przepis z Kwestii Smaku.

       

      Tarta kajmakowa

      Ciasto:

      • 250 g mąki
      • 150 g zimnego masła (lub 130 g masła i 20 g smalcu)
      • 4 łyżki cukru pudru
      • mała szczypta soli
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 jajko

      Masa kajmakowa:

      • 200 g orzechów włoskich
      • 1 litr śmietanki kremówki 36% (z kartonika)
      • 1 szklanka cukru

      Polewa czekoladowa:

      • 50 g czekolady deserowej
      • 1 łyżka oleju roślinnego

       

      Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło, smalec, sól oraz proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem przez około minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać dokładnie palcami lub siekać na stolnicy).

      Dodać jajko i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.

      Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto rozwałkować delikatnie podsypując mąką. Wyłożyć spód i boki 26 cm formy. Spód podziurkować widelcem. Okryć wierzch i boki folią aluminiową i wysypać obciążenie (np. suchą fasolę - do wielokrotnego wykorzystania). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec na złoty kolor przez ok. 13 minut. Wyjąć, ostudzić.

      W szerokim garnku z grubym dnem (dobrej jakości, który nie przypala) umieścić śmietankę i cukier. Zagotować co chwilę mieszając rózgą. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 35 minut co chwilę mieszając rózgą aby nie robiły się grudki. Masa ma lekko bulgotać.

      Na koniec masa ma zmniejszyć objętość o około połowę, zgęstnieć i nabrać słomkowej barwy. Uważać aby nie przypalić masy. Ostudzić i schłodzić.

      Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni. Wyłożyć na spód formy. Zalać ostudzoną masą i odstawić w zimne miejsce na minimum 2 godziny aż masa zastygnie.

      Udekorować polewą (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę z dodatkiem oleju). Ciasto można długo przechowywać w miarę chłodnym miejscu.

      tarta kajmakowa

      tarta kajmakowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 lutego 2017 11:52
  • piątek, 20 grudnia 2013
    • Tartaletki pomarańczowe

      Tartaletki pomarańczowe

      Dziś będzie zimowo, świątecznie i pomarańczowo. Święta coraz bliżej, zimowe przepisy są na topie. Zima kojarzy mi się mocno z pomarańczami. Dzisiaj przedstawiam przepis na tartaletki wypełnione pysznym pomarańczowym kremem, który znajduje się w kakaowych korpusach. Wesołych Świąt!

       

      Tartaletki pomarańczowe (12 – 14 sztuk)

      Kakaowe ciasto:

      • 225 g mąki
      • 3 łyżki kakao
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • szczypta soli
      • 140 g masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżka zimnej wody

      Pomarańczowy krem:

      • 150 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
      • skórka otarta z dwóch pomarańczy
      • 1 jajko
      • 3 żółtka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 80 g cukru
      • 100 g masła

      Dodatkowo:

      • pomarańcza

       

      Wszystkie sypkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, połączyć z masłem, jajkiem i wodą. Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić minimum pół godziny.

      Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyciąć koła w kształcie foremek i wylepić nimi dokładanie każdą z foremek, ciasto ponakłuwać. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.

      Żółtka roztrzepać dokładnie z jajkiem. Dodać sok pomarańczowy, skórkę, cukier i mąkę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. 

      Masło zmiksowac na puch, dodawać stopniowo, po łyżce, wystudzoną masę. Przełożyć ją do upieczonych spodów. Schłodzić.

      Przed podaniem na każdej tartince położyć plaster obranej pomarańczy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tartaletki pomarańczowe ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 20 grudnia 2013 16:16
  • środa, 13 listopada 2013
    • Rustykalna tarta z jabłkami

      Rustykalna tarta z jabłkami

      Sezon na jabłka trwa cały rok, ale warto pamiętać, że najsmaczniejsze są jesienią. O tej porze roku pieczemy najlepsze szarlotki i jabłeczniki. Pogoda powoli robi się zimowa i najlepszych jabłek już coraz mniej, ale z pewnością znajdziecie jeszcze takie, które będą się nadawały na tę tartę. Jest pyszna: maślana i delikatna. Najlepsza na ciepło. Przepis z forum cincin.


      Na blogu możecie zauważyć nowy szablon, nie przyzwyczajam się jednak do niego, jest to raczej forma przejściowa. W planach mam całkiem inny, bardziej funkcjonalny, trzyszpaltowy. Ostatnio rozbudziłam w sobie naturę szablonowca i bardzo mnie to pochłania. W związku z tym, założyłam bloga, na którym będę udostępniać swoje szablony na bloxa. Na razie jest tam jeden szablon w czterech wersjach kolorystycznych, jednak niebawem biorę się za robienie następnego. Zapraszam na szablonową wersję bialoczarnej ;).

      szablony bialoczarna

       

      Rustykalna tarta z jabłkami

      Ciasto:

      • 1 1/4 szklanki maki
      • 2 łyżki cukru
      • szczypta soli
      • 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
      • 3 łyżki lodowatej wody

      Nadzienie:

      • 4 duże jabłka
      • 6 łyżek cukru
      • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
      • 1 łyżka mąki
      • 2 łyżki rozpuszczonego masła

      Dodatkowo:

      • 1 jajko, lekko ubite do posmarowania
      • 4 łyżki dżemu morelowego

      Make wymieszać z cukrem i sola, dodać masło i posiekać, aż masło zamieni sie w grudki (świetny do tego jest malakser). Dodać 2 łyżki wody, wymieszać aż ciasto zacznie formować sie w całość. Jeżeli ciasto ciągle jest suche, dodawać stopniowo pozostała łyżkę wody. Ciasto żebrać razem, uformować kule, spłaszczyć, zawinąć w folie plastikowa i schłodzić w lodowce przez co najmniej godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie.  Jabłka obrać i pokroić na grubsze plastry.  4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżka maki w malej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować w kaszlcie krążka o średnicy 32 cm. Przenieść na duża plaska blachę. Posypać ciasto (zostawiając czysty 5 cm margines) mieszanka cukru i maki. Układać jabłka (ciągle zostawiając wolny 5 cm margines), plasterek przy plasterku w kolko, polać roztopionym masłem. Zawinąć brzeg ciasta na jabłka, robiąc zakładki (im ciasto nierówniejsze tym ładniejsze, cały urok tej tarty leży właśnie w tym, ze nie jest perfekcyjnie ładna). Posmarować brzeg rozbitym jajkiem, posypać grubym cukrem kryształem i piec w temperaturze 200°C przez kolo 40 - 45 minut, aż jabłka będą miękkie i ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze gorące jabłka. Zostawić tarte na blasze aż wystygnie, delikatnie przenieść na duży talerz.

      Rustykalna tarta z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rustykalna tarta z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 13 listopada 2013 18:51
  • niedziela, 11 sierpnia 2013
    • Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami

      Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami

      Przepis z Kwestii Smaku.

       

      Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami

      Kruchy spód czekoladowy:

      • 225 g mąki
      • szczypta soli
      • 3 łyżki kakao
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżka cukru wanilinowego
      • 140 g masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżka zimnej wody

      Panna cotta:

      • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
      • 1 i 1/2 szklanki mleka
      • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
      • 1/3 szklanki cukru
      • 1 cukier wanilinowy + opcjonalnie ziarenka z 1/2 laski wanilii
      • + ok. 500 g malin

      Spód: Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcierać palcami lub najlepiej miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, wówczas dodać jajko oraz wodę i krótko zmiksować lub ręką połączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przygotować panna cottę (przepis poniżej).

      Piekarnik nagrzać do 190°C. Ciasto rozwałkować na stolnicy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dodatkowo podsypanych mąką. Odlepić górny arkusz od ciasta, przenieść je do formy papierem do góry. Odkleić papier i wylepić dno tortownicy ciastem (wykorzystać około 2/3 ciasta). Resztę ciasta przeznaczyć na boki (np. można wylepić je w taki sposób: uformować wałeczek o średnicy 4 mm o długości równej obwodowi tortownicy, wałeczek ułożyć przy brzegu tortownicy dociskając i przycisnąć go do brzegów. Następnie przycisnąć go palcem do ciasta znajdującego się już w formie, tak aby do niego przylgnął). Formę wstawić do lodówki na około pół godziny.

      Dno podziurkować widelcem. Ciasto (dno i boki) okryć folią aluminiową, na dno wysypać obciążenie np. suchą fasolę (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

      Panna cotta: żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i mieszając całkowicie rozpuścić żelatynę. Szybko ostudzić np. przelać do zimnego naczynia i wstawić je do zimnej wody z lodem, od czasu do czasu zamieszać.

      Na ostudzony spód wylać tężejącą panna cottę. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie już prawie stężała, ale jeszcze miękka, ułożyć maliny i wstawić z powrotem do lodówki.

      Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 sierpnia 2013 15:17
  • poniedziałek, 06 maja 2013
    • Tarta Tatin

      Tarta Tain

      Szybka i bardzo pyszna klasyka wypieków. Tutaj kilka słów o historii, powiem tylko tyle, że warto spróbować. Przepis od Cudawianki. Zaczyna się wiosna, czas rabarbarów i truskawek, a ja narazie wolę jesienne jabłka ;).

       

      Tarta Tatin

      Ciasto:

      • 100 g zimnego masła
      • 50 g cukru pudru
      • 1 jajko
      • 225 g mąki pszennej
      • szczypta soli

      Farsz:

      • 75 g masła
      • 240 g cukru
      • 6 słodkich jabłek (średniej wielkości)
      • 1 łyżeczka cynamonu

      Ciasto wyrobić ręcznie jak na kruche lub w malakserze. Miksować najpierw cukier puder z masłem pokrojonym w kostkę. Następnie dodać jajko i zmiksować. Dodać szczyptę soli i mąkę. Zmiksować po raz ostatni.
      Ulepić kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
      Jabłka obrać, przekroić na pół, następnie każdą z połówek przekroić na 3 części, pozbywając się przy tym ogryzki.
      Na patelnię włożyć pokrojone masło i wsypać cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu około 5 minut. Wrzucić przygotowane jabłka i wsypać cynamon. Dusić razem od czasu do czasu mieszając, około 15 - 20 minut. Powinny w tym czasie się zezłocić. Lekko ostudzić.
      Ciasto wyjąć z lodówki na 5 minut przed wałkowaniem. Rozwałkować między dwiema foliami lub podsypując lekko mąką na okrąg trochę większy niż forma na tartę.
      Gotowe jabłka przełożyć delikatnie na formę, polać płynem z patelni Następnie na farsz nałożyć rozwałkowane ciasto, wcisnąć w boki.
      Piec przez 20 - 30 minut w 180°C, do zarumienienia się ciasta.
      Wyjąć z piekarnika. Na formę położyć talerz, który następnie odwrócić tak, żeby farsz był na górze, a ciasto na dole.

      Tarta Tain

       

      Tarta Tain

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta Tatin”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 maja 2013 18:13

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>