Przekładane i warstwowe

  • środa, 16 marca 2016
    • Ciasto Kubanka

      Ciasto Kubanka

      Jak już wypróbujecie cytrynową babkę, zachęcam do upieczenia Kubanki. To pełen smaków podzielny przekładaniec, ciasto na każdą okazję. Herbatniki maślane i kakaowe, powidła śliwkowe, kakaowy biszkopt, kawa i bita śmietana tworzą pyszne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Przepis Arabeski Waniliowej.

       

      Ciasto Kubanka

      Biszkopt:

      • 5 średnich jaj
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 szklanka mąki
      • 3 łyżki kakao
      • szczypta soli

      Masa:

      • 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
      • 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 (czubate) łyżki cukru

      Dodatkowo:

      • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 śmietan-fixy
      • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
      • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
      • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

      Nasączenie:

      • 1/2 szklanki naparu z kawy
      • 2-3 łyżki rumu

      Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.

      Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę i  kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20  minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).

      Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając).

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

      Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

      Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.

      Ciasto Kubanka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kubanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 16 marca 2016 21:35
  • środa, 17 grudnia 2014
    • Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Kolejne świąteczne ciasto, które prawdopodobnie znajdzie się ponownie na moim stole. Delikatne, z nutą pomarańczy. Ciasto jest słodkie, a masa nie jest do końca sztywna, więc podaję w nawiasie zmiany jakie wprowadzę, gdy będę następny raz je przygotowywać. Przepis Kasi.

       

      Pomarańczowa Marlenka

      Masa:

      • 1 litr tłustego mleka
      • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej (3 łyżki)
      • 2/3 szklanki cukru (4 łyżki cukru)
      • 2 żółtka
      • 300 g miękkiego masła
      • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
      • 1 duża pomarańcza o grubej skórce

      Dodatkowo:

      • 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g) 

       

      Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka). Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. 

      Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie filią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

      Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 5 równych części.

      Spód formy o wymiarach 20 x 25 cm (ja robiłam w większej formie 32 x 38 cm) wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie. 

      Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao.

      Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomarańczowa Marlenka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 22:22
  • niedziela, 11 maja 2014
    • Ciasto makowo - kokosowe

      Ciasto makowo - kokosowe

      Jeszcze zimowe, cięższe, efektowne ciasto. Jest wysokie i podzielne więc świetnie sprawdzi się na świąteczno – imieninowych okazjach. Wprawdzie przygotowanie go jest dosyć czasochłonne, ale efekt końcowy wynagradza naszą pracę. Przepis z gazety z ciastami.

       

      Ciasto makowo – kokosowe

      Biszkopt:

      • 3 jajka
      • ¾ szklanki cukru
      • ½ szklanki mąki pszennej
      • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
      • łyżeczka proszku do pieczenia

      Piana makowa:

      • 5 białek
      • ¾ szklanki cukru
      • 1 szklanka maku
      • 100 g wiórków kokosowych

      Piana kokosowa:

      • 5 białek
      • ¾ szklanki cukru
      • 200 g wiórów kokosowych

      Krem budyniowy:

      • 1 litr mleka
      • 5 żółtek
      • 2 opakowania budyniu waniliowego
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 5 łyżek cukru
      • 300 g masła

      Dodatkowo:

      • 300 g dżemu wiśniowego
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

       

      Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając ubijania.  Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą. Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej biszkopt. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

      .

      .

      .

      dalsza część przepisu na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto makowo - kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 maja 2014 18:17
  • poniedziałek, 06 stycznia 2014
    • Rafaello

      Rafaello

      Rafaello – delikatne kokosowe ciasto na krakersach. W tym roku (a właściwie w ubiegłym) gościło na naszym świątecznym stole.  Mi osobiście bardzo smakowało, wręcz rozpływało się w ustach a połączenie słodkiego kremu ze słonymi krakersami jest bardzo ciekawe. Najlepiej wybrać krakersy bez dużych kryształków soli (ja użyłam Lajkonika i były odpowiednie). Przepis Dorotus.

       

      Rafaello

      • 2 - 3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
      • 1 litr mleka
      • 2 budynie waniliowe z cukrem (czasem dodaję również kokosowe lub śmietankowe, każdy 40 g)
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 żółtko
      • 250 g masła
      • około 150 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania

      Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.

      Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać.

      .

      .

      .

      dalsza część przepisu na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

       

      Rafaello

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Rafaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 stycznia 2014 14:47
  • piątek, 06 grudnia 2013
    • Królewiec

      Królewiec

      Królewiec to popularny i ogólnie lubiany przekładaniec. Ja upiekłam go pierwszy raz i od razu przypadł mi do gustu.  Ładnie się prezentuje i jest podzielne, dzięki czemu świetnie spisuje się jako ciasto imieninowe lub świąteczne. Jeden kawałek zaspokaja potrzebę słodyczy na długo. Przepis Evenki.

       

      Królewiec

      Ciasto miodowe:
      300 g mąki
      50 g cukru
      2 łyżki miodu
      1 łyżka wody
      1 żółtko
      150 g margaryny
      1 łyżeczka sody

      Biszkopt:
      4 jajka
      3/4 szklanki cukru
      2 łyżki wody
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (można użyć samej mąki pszennej, czyli 1 szklanka)

      Masa:
      100 g cukru
      1/2 l mleka
      2 cukry waniliowe (lub jeden duży)
      250 g masła lub margaryny
      1 czubata łyżka mąki pszennej
      1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

      Dodatkowo:
      kwaśna marmolada/powidła śliwkowe

      Polewa:
      1/3 kostki margaryny
      1 łyżka wody
      1 czubata łyżka kakao
      4 łyżki cukru


      Zaczynamy od przygotowania miodowych blatów. Mąkę wymieszać z sodą , posiekać z margaryną , a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto - podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować , włożyć do blaszki (u mnie 23 x 33 cm) i piec w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
      .

      .

      .

      dalszą część przepisu przeczytasz na moim nowym blogu Strefa Wypieków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Królewiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 grudnia 2013 13:10

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>