Rolady

  • poniedziałek, 22 kwietnia 2013
    • Rolada czekoladowo - kawowa

      Rolada czekoladowo - kawowa

      To jest drugie podejście do tej rolady, na szczęście zakończone sukcesem. Bardzo nie lubię jak coś mi się nie udaje (a kto lubi?), więc pierwsza wersja spowodowała u mnie wybuch złości – bo ciasto za twarde, bo krem za rzadki… Podczas przygotowania tej, ulepszonej wersji, rzuciłam w kąt wszystkie przepisy i zaufałam intuicji. Udało się. Biszkopt jest puszysty, a masa zwarta. Ta wersja nadaje się do powtarzania, polecam.

       

      Rolada czekoladowo – kawowa

      Kakaowy biszkopt:

      • 4 jajka
      • ½ szklanki mąki
      • ¼ szklanki kakao
      • ½ szklanki cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Kawowy krem:

      • 300 ml śmietany kremówki
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżka żelatyny
      • 2 łyżeczki kawy

      Polewa czekoladowa:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 30 g masła

      Kremówkę i cukier pogrzać w rondelku (śmietana ma być gorąca, ale nie wrzeć), zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody i zostawić do napęcznienia. Gotową żelatynę rozpuścić z jeszcze gorącej śmietance. Wystudzić i schłodzić, tak aby masa całkowicie stężała.

      Białka ubić z połową cukru na sztywną masę. Żółtka z drugą połową cukru zmiksować na puszysty krem. Białka i żółtka delikatnie połączyć. Mąką, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do jajecznej masy. Delikatnie wymieszać (ręcznie lub na najniższych obrotach miksera).

      Ciasto wylać na dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia). Piec ok. 15 minut w temperaturze 175°C.

      Czystą ściereczkę delikatnie obsypać cukrem pudrem (lub mieszanką cukru pudru i kakao). Upieczony biszkopt przełożyć górą na ściereczkę, odkleić papier i jeszcze gorące ciasto delikatnie zrolować. Zostawić do ostygnięcia.

      W tym czasie powrócić do przygotowania kremu. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Stężałą masę dokładnie zmiksować (tak, albo powstał gładki krem) i połączyć z kawą.

      Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować masą i ponownie zwinąć. Czekoladę rozpuścić z masłem, polać nią roladę. Całość schłodzić.

      Rolada czekoladowo - kawowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada czekoladowo - kawowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 kwietnia 2013 20:25
  • czwartek, 14 czerwca 2012
    • Rolada z truskawkami

      Rolada z truskawkami

      W sezonie truskawkowym najbardziej mam ochotę na proste, lekkie desery.  Na początku jem same truskawki, w najprostszej i najlepszej postaci, potem truskawki z jogurtem greckim lub bitą śmietaną i dopiero po tym okresie zaczynam przygotowywać desery lub lekkie ciasta z tymi owocami, takie jak ta rolada. Biszkopt i delikatny krem z truskawkami. Proste i lekkie ciasto na lato.

       

      Rolada z truskawkami

      Biszkopt:

      • ¾ szklanki mąki
      • ½ szklanki cukru
      • 4 jajka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa z truskawkami:

      • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
      • 100 g białej czekolady
      • 1 łyżeczka żelatyny
      • 250 g truskawek

      Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć cukrem na puszystą masę, delikatnie (łyżką) połączyć z pianą, a potem z dosypywaną stopniową mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymane ciasto biszkoptowe wylać na dużą blachę (załączoną do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.

      Piec ok. 15 minut w temperaturze 170°C. Upieczone, ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem i przełożyć na ściereczkę (tak, aby papier do pieczenia znajdował się na górze). Następnie ściągnąć papier i zwinąć ściśle roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ściereczkę i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować masę.

      Czekoladę rozpuścić na parze, wystudzić. Serek waniliowy (ocieplony do temperatury pokojowej) zmiksować z wystudzoną czekoladą. Dodać żelatynę, wcześniej namoczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Truskawki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotową masę schłodzić w lodówce.

      Wystudzony biszkopt rozwinąć, wyłożyć i równomierni rozprowadzić masę, ponownie zwinąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 czerwca 2012 00:59
  • niedziela, 13 marca 2011
    • Rolada kokosowa

      Rolada kokosowa

      Szybka, bezproblemowa rolada bez pieczenia. Wprawdzie mnie nie zachwyciła (może brakuje jej jakiegoś bardziej wyrazistego smaku) ale fanom kokosa powinna przypaść do gustu. Przepis z moimi zmianami stąd.

       

      Rolada kokosowa

      • 300 g herbatników
      • 1/4 szklanki cukru pudru
      • ½ szklanki mleka
      • 3 łyżki kakao
      • 1 opakowanie cukru waniliowego

      Masa kokosowa:

      • 100 g wiórków kokosowych
      • ½ szklanki cukru pudru
      • sok z 1 cytryny
      • 200 g masła

      Herbatniki dokładnie pokruszyć, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao. Do masy wlać mleko, ciasto powinno być gęste. Wszystko dokładnie wymieszać.
      Miękkie masło utrzeć, dodać cukier puder, a następnie wlać sok z cytryny i wsypać wiórki kokosowe. Masę dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.
      Na grubej folii lub pergaminie z ciasta uformować prostokąt. Na cieście rozsmarować masę kokosową. Delikatnie unosząc folię lub papier ciasto zwinąć w roladę.
      Roladę kokosową wstawić do lodówki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 marca 2011 00:30
  • sobota, 11 września 2010
    • Rolada czekoladowa

      Rolada czekoladowa

      Lubię rolady za prostotę ich wykonania. To ciasto szybkie i bezproblemowe, jeżeli tylko przepis jest dobry. Dużo osób uważa rolady za trudne i skomplikowane, ale ten kto choć raz ją zrobił przeważnie zmienia zdanie. Tą czekoladową roladę robiłam kilkukrotnie. To naprawdę dobre ciasto, które robi się bardzo szybko, świetne gdy chcemy natychmiast poprawić sobie humor czymś słodkim. Przepis znalazłam na na stronie kotlet.tv.

       

      Rolada czekoladowa

      Biszkopt:

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 3 jajka
      • 100 ml wody
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 1 szklanka mąki
      • 2 łyżki kakao ciemnego
      • łyżeczka proszku do pieczenia

      Krem:

      • 1 budyń czekoladowy (+ pół litra mleka)
      • 45 g masła
      • 1 łyżka cukru pudru

      Białka oddzielić od żółtek. Ubić je z cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać pozostałe składniki ciasta biszkoptowego i wymieszać. Ciasto wlać do formy (ok. 40 x 25 cm lub większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 17 minut.

      Wyjąć biszkopt z piekarnika, przełożyć na ściereczkę (papier do pieczenia powinien znaleźć się na górze). Oderwać papier i gorący biszkopt zrolować w ściereczkę (aby biszkopt nie przywarł do ściereczki można oprószyć go zmieszanym kakao i cukrem pudrem). Odstawić do ostygnięcia.

      Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, po czym dodać masło i cukier puder, mieszać. Rozwinąć delikatnie roladę i posmarować ją kremem budyniowym. Zwinąć i ułożyć tak by widoczne łączenie było pod spodem. Włożyć ją do lodówki. Zostawić do schłodzenia na 2 godziny, podaniem posypać kakao.

      Rolada czekoladowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada czekoladowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 11 września 2010 19:43
  • sobota, 21 sierpnia 2010
    • Rolada z jabłkami i cynamonem

      Rolada z jabłkami i cynamonem

      Ostatnio jestem na etapie ”ja wiem lepiej”. Skutkuje to tym, że oglądając przepisy piekę w myślach ciasta niepodobne do pierwowzoru. W tej roladzie też nieznacznie coś zmieniłam. Pomysł na to żeby na blachę położyć jabłka, na nie wylać ciasto biszkoptowe, a po upieczeniu wszystko zrolować, zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym. Przepis na biszkopt znalazłam w gazecie z szarlotkami i sernikami. Rolada szybka, bezproblemowa, bardzo domowa.

       

      Rolada z jabłkami i cynamonem

      • ¾ szklanki mąki
      • ½ szklanki cukru
      • 4 jajka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 4 – 5 jabłek

      Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je dosyć ściśle na dużej blaszce (dołączonej do piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mieszaniną cukru pudru i cynamonu.

      Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć cukrem na puszystą masę, delikatnie (łyżką) połączyć z pianą, a potem z dosypywaną stopniową mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymane ciasto biszkoptowe wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić.

      Piec ok. 40 minut w temperaturze 170°C. Upieczone, ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem i przełożyć na ściereczkę (tak, aby papier do pieczenia znajdował się na górze). Następnie ściągnąć papier i zwinąć ściśle roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ściereczkę i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z jabłkami i cynamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 21 sierpnia 2010 19:14

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>