Desery

  • niedziela, 14 sierpnia 2016
  • poniedziałek, 05 października 2015
    • Deser czekoladowo - kawowy

      Deser czekoladowo - kawowy

      Pierwszy przepis z nowej książki. Jest ciepło, klimatycznie, czekoladowo, jak na jesień przystało. Mimo że dało się złapać ostatnie letnie, ciepłe promienie słońca, ten deser jest dla mnie zdecydowanie jesienny. Struktura, w zależności od czasu pieczenie, jest bardziej zbita, ciastkowa, lub półpłynna. Przepis z książki "What Katie Ate. Weekend Kate".

       

      Deser czekoladowo - kawowy (4 porcje)

      • 2/3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 szklanki kakao w proszku
      • 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
      • 1 1/4 łyżki mocnego espresso
      • 100 ml mleka
      • 1 jajko
      • 50 g masła, roztopionego
      • 1 1/4 łyżki likieru creme de cacao (opcjonalnie)
      • śmietana kremówka lub lody waniliowe do podania

      Polewa kawowa:

      • 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
      • 1 łyżka kakao w proszku, przesianego
      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso
      • 1 szklanka wrzątku

      Włącz termoobieg i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść masłem jedną większą miskę żaroodporną, lub kokilki.

      Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj kawę, mleko, jajko, roztopione masło oraz likier (jeśli używasz) i drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przelej masę do miski żaroodpornej i postaw ją na blasze do pieczenia.

      Do drugiej miski wsyp suche składniki na sos (cukier, kakao i kawę) i zamieszaj. Równomiernie posyp nimi ciasto i polej je wrzątkiem.

      Piecz 25 - 30 minut lub do czasu, aż ciasto urośnie, a na polewie wokół brzegów ciasta pojawią się pęcherzyki. Podawaj na ciepło ze śmietaną lub lodami waniliowymi.

      Deser czekoladowo - kawowy

       

      Deser czekoladowo - kawowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 października 2015 20:59
  • niedziela, 30 czerwca 2013
    • Trójwarstwowy deser truskawkowy

      Trójwarstwowy deser truskawkowy

      Znowu truskawki, już przedostatni raz. Jeszcze z nich korzystam, chociaż już bardzo rzadko można je spotkać na targu. Kolejny deser truskawkowy, świetny na upały. Niestety miałam lekkie problemy z galaretką, więc nie prezentuje się najlepiej, na szczęście nie wpływa to na smak. Przepis z bloga Czym pachnie u Żaków.

       

      Trójwarstwowy deser truskawkowy

      • ok. 1 kg truskawek
      • 2 galaretki truskawkowe
      • 400 g jogurtu naturalnego
      • 500 ml śmietanki kremowej
      • cukier puder
      • sok z 1 1/2 cytryny
      • 4 łyżki żelatyny

      Truskawki obrać i podzielić na trzy części: 400 g, 400 g, 200 g.
      Pierwszą część ułożyć na dnie miski i zalać galaretką (jedną) przygotowaną z minimalnie mniejszej ilości wody, niż ta, proponowana na opakowaniu. Wstawić do lodówki i zaczekać, aż stężeje.
      Drugą część truskawek zmiksować z jogurtem i cukrem, w ilości wedle upodobań. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, z dwoma łyżkami żelatyny, dokładnie wymieszać z masą truskawkową. Wylać na poprzednią warstwę, zostawić do stężenia.
      Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody. Wymieszać ze śmietaną. Na zastygniętej warstwie masy jogurtowej ułożyć ostatnią porcję truskawek, zalać śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.

      

      Trójwarstwowy deser truskawkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 czerwca 2013 19:31
  • czwartek, 13 czerwca 2013
    • Eton mess

      eton mess

      Klasyczny angielski deser, bardzo szybki w przygotowaniu. Sezon truskawkowy w pełni, więc staram się maksymalnie korzystać z tych owoców, najlepiej smakują mi właśnie lekkie desery. Eton mess u mnie w wersji warstwowej, z czekoladą, ale równie dobrze można wszystkie składniki wymieszać przed podaniem, pominąć czekoladę, a dodać np. kroplę octu balsamicznego w celu podkreślenie smaku truskawek, wychodzi zawsze.

       

      Eton mess (6 niewielkich porcji)

      • szklanka truskawek
      • 300 ml śmietany kremówki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • kilka większych bez
      • ok. 20 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

      Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Bezy pokruszyć. Truskawki pokroić na mniejsze części.

      Układać warstwowo: bezy, bita śmietana, truskawki, lub wymieszać wszystko razem.

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią gotowe desery.

      eton mess

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Eton mess”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 czerwca 2013 17:47
  • niedziela, 09 czerwca 2013
    • Pudding ryżowy z truskawkami

      Pudding ryżowy z truskawkami

      Zobaczyłam ten pudding jakiś czas temu, nabrałam na niego dużej ochoty i cierpliwie czekałam na truskawki, bo właśnie taką wersję chciałam wypróbować. Ciekawa byłam czy uzyskam smak popularnych gotowych deserów, rezultat bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, wprawdzie smak jest inny, ale nie gorszy.  Deser jest delikatny i bardzo sycący, dzięki sporej ilości ryżu. Przepis znaleziony na blogu Moje Ekspresje Kulinarne.

       

      Pudding ryżowy z truskawkami (4 porcje)

      Pudding:

      • 140 g białego ryżu
      • 475 ml mleka
      • 65 g cukru
      • szczypta soli
      • 1 jajko (lekko ubite)
      • 15 g masła
      • łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Sos truskawkowy:

      • 160 g truskawek świeżych lub mrożonych
      • 2 łyżki cukru

      Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem.

      Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody, wsypać ryż, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Odcedzić

      Do czystego garnka wlać mleko (odłożyć około pół szklanki), wsypać cukier, sól i ugotowany ryż. Gotować na małym ogniu przez około 15 - 20 minut.

      Następnie jajko połączyć z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki), wanilią i masłem. Wlać do ryżu i gotować przez jeszcze 2 - 3 minuty - cały czas mieszając.

      Pudding przekładamy do filiżanek(lub szklanek), na wierzch wykładamy mus truskawkowy.

      Wstawić do lodówki i podawać schłodzony (masa w lodówce jeszcze bardziej się zagęści).

      Pudding ryżowy z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pudding ryżowy z truskawkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 czerwca 2013 19:15

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>