Serniki

  • sobota, 07 maja 2016
    • Sernik dekedencki

      Sernik dekadencki

       

      Do serników mam dużą słabość, mogłabym jej jeść codziennie. Mam na swoim koncie upieczoną już ich dużą ilość, niejeden typ sernika jadłam, ale ten należy do ścisłego grona ulubieńców. Jest bardzo zwarty, idealnie kremowy, głęboki w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim lubiącym słodko słone połączenia (sos tofee i słone orzeszki). Najlepszy sernik nawyjątkowe okazje. Przepis z Kwestii Smaku.


      Sernik dekadencki

      Spód:

      • 1 paczka (około 250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą
      • 4 - 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g)
      • 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego np. z orzeszków ziemnych

      Masa serowa:

      • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta
      • 250 g serka mascarpone
      • 250 g kremowego słonego serka Philadelphia lub Twój Smak
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
      • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
      • 5 jajek
      • 300 g białej czekolady (lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego

      Wierzch:

      • 200 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
      • 125 g serka Philadelphia (niekoniecznie)
      • 3 łyżki cukru pudru

      Sos tofee:

      • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
      • 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/4 szklanki płynnego miodu
      • 1/4 szklanki masła

      Dekoracja:

      • 75 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie


      Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Zdjąć obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm, na dno położyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.

      Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną. Miksować przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.

      Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.

      Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i wanilią.

      Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.

      Przygotować wierzch.W misce wymieszać śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem. Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut.

      Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik.

      Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową.

      Orzeszki ziemne posiekać nożem. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka. Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzać przed użyciem.

      Sernik dekadencki

      Sernik dekadencki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dekedencki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 maja 2016 18:21
  • poniedziałek, 29 lutego 2016
    • Sernik czekoladowo - piernikowy

      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Zima powoli się kończy, a ja nadal pozostaje w klimatach korzennych. Dzisiejsza propozycja nada się dla fanów czekolady i cięższych, treściwych ciast. Wystarczy jeden kawałek aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Przepis z bloga Gotuję bo lubię, z moimi modyfikacjami.


      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Spód:

      • 220 g ciasteczek korzennych (herbatników lub Speculoos)
      • 100 g masła
      • 1 łyżka cukru pudru

      Masa serowa:

      • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
      • 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki (30 lub 36%)
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 2 łyżki (z górką) gorzkiego kakao
      • 1 kopiastą łyżeczkę przyprawy do piernika
      • 5 jajek
      • 1 łyżka ekstraktu w wanilii

      Polewa czekoladowa:

      • 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
      • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
      • 40 g masła

       

      Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 23 cm).

      Ciasteczka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy dociskając ją do dna łyżką lub dnem płaskiej szklanki. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

      Kremówkę podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy będzie gorąca (ale nie zdąży się zagotować) zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę oraz kakao. Mieszamy energicznie rózgą do chwili rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy, którą odstawiamy do wystygnięcia.

      Ser, jajka, cukier, przyprawę piernikową oraz wanilię umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najniższych obrotach przez około 15 sekund, a następnie cały czas mieszając dodajemy przestudzoną śmietanę z czekoladą. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż 15 - 20 sekund. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 45 - 50 minut. Sernik wyjmujemy kiedy po dotknięciu go na środku masa serowa nie pozostaje na palcu, ale mamy wrażenie że jego środek jest jeszcze delikatnie płynny. Sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

      Obie czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą oblać schłodzony sernik.

      Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Sernik czekoladowo - piernikowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 lutego 2016 21:12
  • sobota, 12 grudnia 2015
    • Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Delikatny i lekki, słodycz przełamana kwaskowością wiśni. Bardziej jak deser niż sernik. Idealny na świąteczny stół. Przepis z bloga Moje Wypieki.

       

      Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Spód:

      • 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
      • 40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

      Masę serowa:

      • 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
      • 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 15 g żelatyny w proszku
      • 1/4 szklanki wody, wrzącej

      Ponadto:

      • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500ml wrzącej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu)
      • 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

       

      Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

      Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).

      Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.

      W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

      W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.

      Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

      Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

      Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

      * najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać.

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szwarcwaldzki sernik świąteczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 13:44
  • środa, 23 września 2015
    • Sernik bardzo puszysty

      Sernik bardzo puszysty

      Jeden z najbardziej puszystych i lekkich serników, które przygotowałam. Zdecydowanie :). Delikatny, lekki, rozpływający się w ustach. Najlepszy następnego dnia. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Sernik bardzo puszysty

      • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      • 1 szklanka mleka 3,2%
      • pół szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
      • 50 g masła
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
      • 6 jaj, białka oddzielone od żółtek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub aromat waniliowy do smaku

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, śmietaną kremówką, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.

      Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

      Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić i wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wylać masę serową.

      Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

      Sernik bardzo puszysty

      Sernik bardzo puszysty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik bardzo puszysty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 23 września 2015 22:53
  • poniedziałek, 02 września 2013
    • Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Wyjątkowy sernik. Elegancki, delikatnie imbirowy, na kakaowym spodzie. Z sosem karmelowym jeszcze lepszy. Polecam.

       

      Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Kakaowy spód:

      • 160 g mąki pszennej
      • 70 g masła
      • 40 g cukru pudru
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka imbiru
      • 3 łyżki kakao

      Masa serowa:

      • 750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
      • ¾ szklanki cukru
      • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 3 jajka
      • 1,5 łyżeczki imbiru

      Gruszki:

      • 3 gruszki
      • 3 łyżki masła
      • 3 łyżki cukru
      • ½ łyżeczki imbiru

      Sos karmelowy:

      • 100 ml śmietany kremówki
      • 160 g cukru
      • 50 ml wody
      • 30 g masła

      Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Mąkę zmieszać z kakao, imbirem i cukrem pudrem. Masło posiekać z suchymi składnikami. Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce ok. godziny.

      Po tym czasie dno tortownicy o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno formy. Podpiec w temperaturze 175°C przez ok. 10 – 15 minut.

      W tym czasie przygotować masę serową. Ser z miksować z cukrem, śmietaną, imbirem i mąkami. Dodawać po jednym jajku, krótko miksując (tylko do dokładnego połączenia składników). Wyłożyć masę na wystudzony spód.

      Ruszki obrać i pokroić plasterki. Masło z cukrem i imbirem rozpuścić na patelni (na niewielkim ogniu). Dodać gruszki i podgrzewać aż zmiękną i puszczą sok. Odłożyć ja na talerzyk i wystudzić. Powstały na patelni sos zredukować (podgrzewać, odparowując, aż zostanie niewielka ilość gęstego sosu).

      Gruszki wyłożyć na wierzch masy serowej, wierz polać delikatnie powstałym sosem. Piec ok. 60 – 70 minut w temperaturze 180°C (czas pieczenia zależy od piekarnika, najlepiej przykryć sernik już na początku pieczenia folią aluminiową, aby nie dopuścić do wysuszenia gruszek). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Mocno schłodzić (najlepiej całą noc).

      Na koniec przygotowujemy sos karmelowy. Cukier z wodą umieścić w garnku o grubym dnie i podgrzewać na niewielkim ogniu aż do karmelizowania cukru (należy uważać aby cukier się nie przypalił). Po tym czasie zdjąć karmel z ognia i dodać masło ze śmietanką, cały czas mieszając. Mieszanina będzie reagować wybuchowo, a karmel może się zestalić, wtedy podgrzewamy jeszcze całość aż do uzyskania gładkiego sosu. Wystudzonym sosem polewamy sernik.

      Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 września 2013 18:12

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>