Torty

  • piątek, 30 sierpnia 2013
    • Tort czekoladowy

      Tort czekoladowy

      Okazja specjalna, więc trzeba było upiec wyjątkowy tort. 70 urodziny babci nie zdarzają się przecież codziennie. Padło na tort czekoladowy z białą i gorzką czekoladą. Nie obyło się bez problemów (biszkopt musiałam piec drugi raz, a ciemna masa lekko się zważyła) ale efekt końcowy i smak był zadowalający. Tort nie jest bardzo słodki, raczej ciężki i elegancki. Wykonanie mas może być trochę problematyczne, ale zaznaczyłam na co zwrócić uwagę. Polecam. Przepis od Agaty, biszkopt od Dorotus. Zwiększyłam proporcję na większą tortownice, więc podaje ilości jakich ja użyłam.

       

      Tort czekoladowy

      Biszkopt kakaowy:

      • 7 jajek
      • 230 g cukru
      • 150 g mąki pszennej (tortowej)
      • 60 g kakao

      Jasna masa:

      • 150 g białej czekolady
      • 375 g mascarpone
      • 300 g słodkiej śmietanki 30%

      Ciemna masa:

      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 375 g mascarpone
      • 300 g słodkiej śmietanki 30%

      Do nasączenia:

      • ok. 60ml mocnej ostudzonej kawy
      • 40 ml alkoholu (wódka, wiśniówka)

      Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

      Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Składniki wmieszać szpatułką, bardzo delikatnie.

      Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

      W tym czasie przygotowujemy masy. Obie robimy tak samo.
      Czekoladę w średniej wielkości misce rozpuścić na parze, wystudzić. Stopniowo, po łyżce dodawać mascarpone (wcześniej ogrzany do temperatury pokojowej), delikatnie miksując aż powstanie jednolita masa (miksujemy możliwie jak najkrócej).
      Śmietankę ubić w osobnym naczyniu (musi być mocno schłodzona), stopniowo dodawać ją do masy serowo – czekoladowej, jednocześnie miksując (ponownie staramy się jak najkrócej miksować).
      Po ¼ masy jasnej i ciemnej odłożyć, wstawić do lodówki.

      Składniki nasączu wymieszać.
      Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, przekroić go na 3 blaty. Spód ułożyć na paterze, nasączyć połową płynu, wyłożyć jasną masę.
      Przykryć drugim plackiem, nasączyć, wyłożyć ciemną masę.
      Ciemną masą posmarować boki tortu. Jasną wyłożyć na wierzch. Dowolnie udekorować.
      Wstawić do lodówki (tort jest najlepszy po całodobowym leżakowaniu).


      Tort czekoladowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 30 sierpnia 2013 13:36
  • środa, 17 lipca 2013
    • Czekoladowy trocik z wiśniami

      Czekoladowy torcik z wiśniami

      Lekkie, tortowe ciasto na niedzielne popołudnie. Proste, klasyczne smaki: bita śmietana, czekolada, wiśnie. Przepis stąd, z moimi niewielkimi zmianami, polecam.

       

      Czekoladowy torcik z wiśniami

      Ciasto: 

      • 1 szklanka mąki tortowej 
      • 3 łyżki kakao
      • 1/2 szklanki cukru
      • 6 jajek
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 6 łyżek oleju

      Masa wiśniowa:

      • 500 g wiśni (świeże, mrożone lub z kompotu)
      • 1 galaretka wiśniowa

      Dodatkowo:

      • 330 ml śmietany 30 %
      • 2 łyżeczki żelatyny
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 100 ml czerwonego wina

      Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z jajkami i na koniec z olejem.
      Ciasto wylać do tortownicy (około 23 cm średnicy) i piec w temperaturze 180°C ok. 40 minut.
      Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie gęstnieć dodać wiśnie, wymieszać.

      Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zimną żelatyną. 
      Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć je winem, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy, wyłożyć na nim całą gęstniejącą już galaretkę, jak galaretka nam zastygnie, posmarować ją bitą śmietaną i przykryć drugim krążkiem ciasta, schłodzić.

      Czekoladę rozpuścić na parze i polać nią schłodzone ciasto.

      Czekoladowy torcik z wiśniami

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowy trocik z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 17 lipca 2013 13:32
  • sobota, 29 września 2012
    • Tort jagodowy

      Tort jagodowy

      Lekki i smaczny i prosty tort jagodowy, który upiekłam sobie jeszcze w lipcu z okazji obrony magisterki. Tęsknie już za jagodami. Zdjęcie jest tylko jedno, nienajlepsze,  ocalałego ostatniego kawałka, reszta tortu została zjedzona w błyskawicznym tempie, ale w ogóle się temu nie dziwie – jagody, bita śmietana i kakaowy biszkopt muszą smakować świetnie.

       

      Tort jagodowy

      Kakaowy biszkopt (od Dorotus):

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki pszennej minus 2 łyżki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki kakao

      Masa śmietanowa:

      • 660 ml śmietany kremówki
      • 250 g serka mascarpone
      • 2 łyżki cukru pudru
      • + 300 g jagód

      Poncz:

      • ¼ szklanki rumu
      • ¾ szklanki wody
      • 2 łyżki soku z cytryny

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i kakao wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

      Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

      Kremówkę dobrze schłodzić (można wstawić ją do zamrażalnika na kilkanaście minut), a następnie ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić.

      Składniki ponczu wymieszać.

      Jedną część biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć 1/3 masy oraz część jagód. Przykryć drugą częścią biszkoptu i ponownie naponczować, wyłożyć masę i jagody. Z trzecią częścią postąpić analogicznie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort jagodowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 01:11
  • niedziela, 02 września 2012
    • Zawijany tort czekoladowo – malinowy

      Zawijany tort czekoladowo-malinowy

      Koniec sierpnia oznacza dla mnie początek sezonu tortowego. Zaczyna się od urodzin mojej siostry (dla niej upiekłam ten tort), później są moje urodziny i mnóstwo innych okazji. Tortowanie kończę w lutym, kiedy urodziny obchodzi moja mama. Nie jestem i pewnie nigdy nie będę specjalistką od tortów, ale ostatnio robienie ich sprawia mi więcej satysfakcji. Przepis na ten tort znalazłam na blogu Ekspresje Kulinarne (polecam zajrzeć, jest tam dokładana fotorelacja z pieczenia tego tortu).

       

      Zawijany tort czekoladowo – malinowy

      Biszkopt:

      • 45 g mąki pszennej
      • 30 g skrobi kukurydzianej
      • 3 jajka
      • 50 g cukru
      • 3 żółtka
      • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • 25 g kakao

      Nadzienie:

      • 500 ml śmietanki kremówki
      • 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny (można dać mniej, nawet 2 i ½ łyżeczki)
      • 380 g malin
      • 1/2 szklanki cukru

            +  na boki 1 szklanka kremówki +3 łyżki cukru pudru

      Sos czekoladowy:

      • 30 g gorzkiej czekolady
      • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
      • łyżka masła
      • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
      • 1/2 łyżeczki kakao

      Zacząć od przygotowania biszkoptu: jajka, żółtka i cukier ubić razem do białości (na gładki, puszysty krem). Mąkę, skrobię, kakao i proszek przesiać przez sitko i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać z jajkami.

      Ciasto przelać na dużą blachę (30 x 40) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175°C przez około 15 minut.

      Maliny i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż powstanie sos. Następnie maliny przetrzeć przez drobne sitko. Do jeszcze gorącego sosu owocowego dodać żelatynę i wymieszać, aż się całkowicie rozpuści. Jeśli sos będziemy zimny, to wtedy przełożyć do garnuszka i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową masę włożyć do lodówki do wystudzenia.

      Śmietankę ubić na sztywno. Do wystudzonej masy owocowej dodać śmietankę i wymieszać (jeśli mamy więcej malin, to możemy wrzucić kilka do masy, ale jest to niekonieczne). Masę schłodzić w lodówce.

      Aby przyrządzić sos czekoladowy należy masło, śmietankę i połamaną czekoladę pogrzać razem do czasu kiedy czekolada się całkowicie rozpuści. Następnie dodać kakao i cukier, wymieszać i odstawić.

      Składanie:

      Na biszkopt rozkładamy równomiernie sos czekoladowy. Poczekać, aż biszkopt wchłonie sos i wtedy nałożyć masę malinową (równomiernie i delikatnie).

      Biszkopt podzielić na 5 pasów (j podzieliłam na cztery, ale chyba rzeczywiście lepiej byłoby na 5) wzdłuż. Pierwszy pas zwinąć w roladę i ułożyć na środku patery. Następnie wziąć kolejny pas i zawinąć go na około rolady i tak dalej, aż powstanie ślimak.

      Szklankę śmietanki kremówki ubić sztywno z trzema łyżkami cukru pudru. Kremówką ozdobić wierzch i boki tortu. Dekorować czekoladą startą na tarce o grubych oczkach lub w dowolny sposób. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

      Zawijany tort czekoladowo-malinowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zawijany tort czekoladowo – malinowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 września 2012 18:59
  • piątek, 24 lutego 2012
    • Tort chałwowy

      Tort chałwowy

      Pyszny, intensywny w smaku tort chałwowy. Przeplatają się w nim smaki chałwy, wiśni i orzechów. Tort jest z tych ciężkich, jeden kawałek wystarczy żeby się nasycić. Upiekłam go na urodziny mamy, bardzo jej smakował, tak jak i reszcie rodziny. Przepis z bloga Moje Wypieki.

       

      Tort chałwowy

      Biszkopt:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki mąki pszennej
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 1/4 szklanki kakao

      Masa chałwowa:

      • 2 jajka, wyszorowane i wyparzone
      • 125 g masła, o temperaturze pokojowej
      • 125 g margaryny, o temperaturze pokojowej
      • 2/3 szklanki drobnego cukru
      • 35 dag ulubionej chałwy, pokruszonej
      • 2 łyżki likieru kawowego

      Ponadto do przełożenia:

      • 1 szklanka czekowiśni (lub gęsta konfitura wiśniowa/dżem wiśniowy zmieszany z kakao)

      Do nasączenia:

      • 100 ml likieru kawowego
      • 100 ml mocnej herbaty

      Do dekoracji:

      • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych lub włoskich, podpieczonych
      • 100 g chałwy, pokruszonej

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

      Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

      Przygotować masę. Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.

      Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

      Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.

      Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).

      Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

      Czekowiśnię podgrzać (jeśli jej nie mamy, użyjmy najlepszą domową konfiturę wiśniową z dużą ilością wiśni wymieszaną z 1 łyżką kakao), wystudzić.

      Likier kawowy i herbatę wymieszać.

      Orzechy i chałwę wymieszać.

      Przygotowanie tortu:

      Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami wymieszanymi z chałwą. Schłodzić przez kilka godzin.

      Tort chałwowy

       

      Tort chałwowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tort chałwowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 24 lutego 2012 00:36

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>