Pierniki

  • sobota, 13 grudnia 2014
    • Pierniczki jak alpejskie

      Pierniczki jak alpejskie

      Jest grudzień, więc jest piernikowo. Pierniczki jak alpejskie zyskały już sporą rzeszę zwolenników, ja również mogę się do nich zaliczyć. Z przepisu otrzymamy ogromną ilość ciastek, zdecydowanie dla ludzi z dużą rodziną. Ja swoje pierniczki posmarowałam tylko białkiem, ale można oblać je lukrem, będą wyglądały wtedy zdecydowanie bardziej świątecznie. Przepis z Moich wypieków.

       

      Pierniczki jak alpejskie

      • 1 kg mąki pszennej
      • 8 żółtek
      • 3 białka
      • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 3 łyżki kakao
      • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
      • 250 g masła
      • 400 g miodu

       

      Dzień przed pieczeniem

      Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

      Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.

      Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

      Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

      W dniu pieczenia

      Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

      Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

      Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

      Pierniczki jak alepejskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki jak alpejskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 13 grudnia 2014 15:25
  • czwartek, 12 grudnia 2013
    • Lebkuchen

      Lebkuchen

      Mięciutkie, bardzo aromatyczne pierniczki. Moje ulubione. Delikatne, o zdecydowanym cytrusowym aromacie. Serdecznie polecam. Przepis Dorotus.

       

      Lebkuchen (ok. 30 sztuk)

      • 250 g mąki pszennej
      • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
      • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
      • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 200 ml płynnego miodu
      • 85 g masła
      • pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

      Lukier:

      • 2 szklanki cukru pudru
      • kilka łyżek gorącej wody

       

      Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

      W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

      Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

      Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

      Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

      Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

      Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lebkuchen”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 grudnia 2013 21:02
  • sobota, 30 listopada 2013
    • Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      Za chwilę grudzień, moje myśli robią się coraz bardziej zimowe, puchate i piernikowe. To ciasto (przepis znaleziony u Liski) jest przedsmakiem, preludium przed zimowo – korzennym okresem. Ciasto miodowe, piernikowe, ciężkie, typowo zimowe.

       

      Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      • 80 g masła
      • 3 czubate łyżki miodu
      • 1/2 dojrzałego banana, rozgniecionego widelcem
      • 260 g mąki
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody
      • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 3 duże jajka
      • 100 g drobnego cukru
      • 3 czubate łyżki gęstego greckiego jogurtu
      • 5 łyżeczek domowych, gęstych powideł bez cukru


      Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód, poczekać, aż się nieco rozpuści, wymieszać z rozgniecionym bananem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Ucierając wlewać powoli masło z miodem i bananem, następnie wsypać mąkę z dodatkami, na końcu dodać jogurt. Miksować tylko do połączenia składników.
      Keksówkę o pojemności ok. 1 kg (długości ok. 26 cm, można też użyć tortownicy 24 - 26 cm), posmarować masłem, posypać delikatnie mąką.
      Wlać ciasto (będzie dosyć gęste). Na wierzchu łyżeczką rozłożyć powidła i używając noża, wmieszać delikatnie powidła w ciasto, robiąc esy - floresy, starając się, żeby powidła znalazły się pod powierzchnią ciasta.
      Piec ok. 50 – 60 minut w temperaturze 180°C. Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone (patyczek po włożeniu do ciasta, powinien wyjść z niego suchy). Ostudzić w formie. Potem można oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie, ciasto jest dosyć słodkie).

      Ciasto miodowe z bananem i powidłami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto miodowe z bananem i powidłami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 30 listopada 2013 18:27
  • sobota, 05 stycznia 2013
    • Piernik marchewkowy

      Piernik marchewkowy

      Pora skończyć  poświątecznym lenistwem i wrócić do prowadzenia bloga. Zacznę od przepisu na piernik, który upiekłam jeszcze przed świętami, w ramach wczuwania się w świąteczny klimat, na spotkanie z koleżankami. To proste, wilgotne i szybkie w przygotowaniu ciasto, polecam. Przepis od Pieczarki Mysi.

       

      Piernik marchewkowy

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 2 szklanki utartej marchwi
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka oleju słonecznikowego
      • 3 jajka 
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1 1/2 łyżeczki kakao
      • 1 1/2 łyżki przyprawy do piernika
      • skórka otarta z jednej pomarańczy

      Składniki na polewę:

      • 100 g mlecznej czekolady
      • 2 łyżki mleka

      Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.

      Do misy miksera wlać olej, wsypać cukier i miksować, dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczową. Ciągle miksując dodać porcjami odstawioną mąkę z przyprawami. Formę do wymiarach 25 x 10 cm wysmarować masłem, wysypać mąką i przelać ciasto (ja piekłam w kwadratowej formie o boku ok. 20 cm, ale poleca jednak keksówkę).

      Piec około 1 godziny (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180oC. Ciasto przestudzić w formie.

      W garnuszku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik marchewkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 05 stycznia 2013 00:24
  • niedziela, 16 grudnia 2012
    • Piernik przekładany

      Piernik przekładany

      Bardzo dobry, puszysty i aromatyczny piernik. Świetnie smakuj przełożony domowymi powidłami śliwkowymi lub budyniem. Idealny piernik na święta. Przepis z forum cincin.

       

      Piernik przekładany (2 sztuki)

      • 3 ½ szklanki mąki
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • ½ łyżeczki soli
      • 4 łyżeczki cynamonu
      • ½ łyżeczki goździków*
      • ½ łyżeczki ziela angielskiego
      • 1 szklanka oleju roślinnego
      • 1 szklanka miodu
      • 1 ½ szklanki cukru
      • ½ szklanki brązowego cukru 
      • 3 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
      • ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
      • ¼ szklanki wódki lub whisky
      • ½ szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

      Na przełożenie:

      • powidła śliwkowe lub budyń waniliowy

      W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.
      Używając miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.
      Formę keksową wypełnić do połowy ciastem. Piec 40 - 45 minut w temperaturze 175°C. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
      Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągnąć je z blaszki i położyć na kratce.

      Po całkowitym wystygnięciu przekroić ciasto na trzy części i przełożyć.

      Piernik przekładany

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik przekładany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 grudnia 2012 20:20

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>