Drożdżowe

  • środa, 24 lutego 2016
    • Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z lukrem

      Drożdżowe ślimaczki cynamomowe

      Klasyczne bułeczki cynamonowe, każdy piekł je pewnie wielokrotnie. Znajdziemy na nie mnóstwo przepisów, różniących się nieznacznie. Ja mogę je robić na okrągło, nigdy mi się nie nudzą. Te z bloga kalejdoskop kulinarny.

      Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z lukrem (12 sztuk)

      • 250 ml mleka
      • 42 g świeżych drożdży
      • 40 g brązowego cukru
      • 80 g masla
      • 600 g maki pszennej (typ 405)
      • 1/4 lyzeczki soli
      • 2 jajka

      Nadzienie cynamonowe:

      • 80 g bardzo miękkiego masła
      • 120 g brazowego cukru
      • 2 lyzki mielonego cynamonu

      Lukier:

      • 50g cukru pudru
      • sok i skorka z bio-pomarańczy (u mnie sok z cytryny)


      Wszystkie składniki na ciasto wyjąć co najmniej na 1 godzinę przed pieczeniem, żeby się ociepliły. Mleko lekko podgrzac (powinno byc letnie). Drozdze wkruszyc do garnuszka, zasypac 10 g brazowego cukru, wlac polowe mleka, wymieszac aby drozdze sie rozpuscily. Następnie przykryć garnuszek talerzykiem i odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
      Masło stopić w rondelku, wystudzić. Make wsypać do misy miksera, dodać sól i pozostałe 30 g cukru, wymieszać. Następnie dodać jajka, rozpuszczone masło, pozostałe mleko i podrośnięte drożdże, wyrabiać za pomocą miksera przez 10 minut (na najmniejszych obrotach) aż ciasto będzie gładkie. Wstawić misę do foliowego worka (lub nakryć czysta ściereczka) i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
      W międzyczasie przygotować nadzienie cynamonowe: wymieszać bardzo miękkie masło z cukrem i cynamonem na gładką masę. Prostokątna formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
      Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na posypany maka blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Posmarować cynamonowa masa, pozostawiając z dłuższej strony u góry 1-2 cm wolny brzeg. Następnie zrolować ciasno ciasto zaczynając również od dłuższej strony (tym razem od dołu).
      Powstały z ciasta rulon pokroić na 12 równej szerokości kawałków i ułożyć w przygotowanej formie. Przykryć ściereczką lub włożyć do foliowego worka i odstawić na 30 minut aby ślimaczki podrosły. Wyrośnięte ślimaczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut.
      Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z 1-2 łyżkami soku z pomarańczy (lub cytryny) i skorka pomarańczowa (lub cytrynowa). Tak przygotowanym lukrem posmarować jeszcze cieple ślimaczki. Odstawić do wystygnięcia na kuchennej kratce.

      Drożdżowe ślimaczki cynamomowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 24 lutego 2016 18:54
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Ciasto drożdżowe uzależnia. Zapach podczas pieczenia, poddawanie się ciasta podczas wyrabiania, lekkość i delikatność smaku, chrupiąca między zębami kruszonka. Jestem uzależniona. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Drożdżowe babeczki z truskawkami (10 babeczek)

      • 230 g mąki pszennej tortowej
      • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
      • 125 ml mleka (pół szklanki)
      • 2 duże żółtka
      • 50 g cukru
      • 50 g masła, roztopionego
      • 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
      • 10 truskawek
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek

      Kruszonka:

      • 50 g masła
      • 60 g mąki pszennej
      • 50 g cukru

       Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

      Przygotować formę do muffinek - gniazda wysmarować masłem i oprószyć mąką; nadmiar mąki strzepać.

      Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto. Włożyć do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).

      Po wyrośnięciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.

      Przygotować kruszonkę. W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę mąki więcej. 

      Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe babeczki z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 22:29
  • sobota, 03 stycznia 2015
    • Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Ciasto drożdżowe mogłabym wyrabiać i jeść bez końca. Jeśli nie mam pomysłu lub jest mi smutno – drożdżowe. Przepis ten (od Liski) był pretekstem do wypróbowania nowego miksera planetarnego. Test wyszedł pozytywnie.

       

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      • 130 ml letniego mleka
      • 80 g miękkiego masła
      • 375 g mąki tortowej
      • 2 rozkłócone jajka
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżki cukru trzcinowego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 1 łyżeczka drożdży instant
      • skórka z otartej pomarańczy
      • ok. ¼ - ½ łyżeczki mielonego kardamonu
      • 50 g rodzynek
      • żółtko + łyżeczka słodkiej śmietany do posmarowania


      Wszystkie składniki brioszki umieszczamy w misie miksera planetarnego i wyrabiamy hakiem aż do chwili kiedy ciasto będzie odchodziło od haka i miski (u mnie trwało to ok. 15 minut).

      Jeżeli używamy świeżych drożdży, wcześniej należy zrobić rozczyn (drożdże + mleko + cukier)

      Jeżeli przygotowujecie ciasto ręcznie, wszystkie suche składniki należy wymieszać, następnie dodać resztę i wyrabiać ciasto ok. 15 minut.

      Ciasto przekładamy do keksówki i czekamy aż podwoi swoją objętość, następnie delikatnie smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i ewentualnie posypujemy grubym cukrem do dekoracji.

      Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Brioszka z rodzynkami i kardamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 03 stycznia 2015 16:51
  • sobota, 05 października 2013
    • Chałka rosyjska

      Chałka rosyjska

      Nieplanowana przerwa na blogu, ale już wracam. Chyba. Nie odchudzamy się już (pora pogodzić się z rzeczywistością), po prostu nie miałam ochoty na pieczenie. Ostatnio nastrój miałam niekoniecznie najlepszy, a nie od dzisiaj wiadomo, że na smutki najlepsze drożdżowe. Więc wyszła chałka. Całkiem dobra chałka (z przepisu Liski).

       

      Chałka rosyjska (2 sztuki)

      • 20 g świeżych drożdży
      • 500 g mąki pszennej
      • 170 g wody
      • 2 jajka
      • 1,5 łyżeczki soli
      • 55 g oleju roślinnego
      • 2 łyżki cukru

      W dużej misce umieścić drożdże z 1 łyżeczką cukru, 100 g mąki i wodą. Odstawić na 20 minut.
      Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto - będzie dosyć zwarte. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 2 godziny, by wyrosło.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, z każdej zapleść chałkę (mój to klasyczny warkocz, można pokombinować z warkoczem cztero- lub pięciopasmowym, pewnie będzie wyglądać ciekawiej).
      Zaplecione chałki posmarować olejem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 - 2 godziny. Radzę pozwolić chałkom solidnie wyrosnąć, dzięki czemu będą puszyste i miękkie.
      Piekarnik nagrzać do 190°C. Chałki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą lub śmietaną (ja posmarowałam mlekiem), posypać makiem lub kminkiem (ja, jak widać, pominęłam). Wstawić do piekarnika i piec 20 - 30 minut.
      Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.

      Chałka rosyjska

      Chałka rosyjska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chałka rosyjska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 21:36
  • sobota, 07 września 2013
    • Drożdżówki kokosowe

      Drożdżówki kokosowe

      Moja mama pracuje w szkole. Wrzesień oznacza da niej powrót do pracy, co jest zawsze trochę stresujące. Aby osłodzić jej ten czas upiekłam drożdżówki. Miała do wyboru dwa rodzaje, wybrała kokosowe :). To był trafny wybór, bo wyszły naprawdę dobre, podczas pieczenia zapach obłędny. Z przepisu Dorotus.

       

      Drożdżówki kokosowe

      Ciasto (ok. 16 sztuk):

      • 600 g mąki pszennej
      • 24 g świeżych drożdży
      • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
      • 2 jajka
      • 100 g roztopionego masła
      • 60 g cukru
      • 1/4 łyżeczki soli

      Nadzienie kokosowe:

      • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • 2 żółtka
      • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

      Ponadto:

      • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
      • wiórki kokosowe do posypania

      Mleko zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (bardzo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Z drożdży, mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

      Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z których uformować kulki, jak na bułeczki, około 80 g każda. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę. Ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 20 - 30 minut.

      Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.

      Drożdżówki kokosowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 września 2013 17:56

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>