Owocowe

  • sobota, 21 października 2017
  • sobota, 07 stycznia 2017
    • Szarlotka z chmurką

      szarlotka z chmurka

      Przepis z programu Bake off.

       

      Szarlotka z chmurką

      Kruche ciasto:

      • 1 szklanka mąki krupczatki 
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 200g zimnego masła
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek 


      Budyniowa beza:

      • 5 białek 
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
      • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g) 
      • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 


      Jabłka: 

      • 1 kg kwaśnych jabłek
      • 1 cytryna 
      • 100 gr rodzynek 
      • 200 gr orzechów włoskich
      • 1 szklanka cukru trzcinowego
      • cynamon mielony
      • cynamon kora 
      • pasta/ekstrakt z wanilii
      • koniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki) 
      • kardamon 

       

      Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, mocno schłodzić. Podpiec 60% na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. ¾ jabłek pokrojone w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania). Kiedy jabłka będą miękkie dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie zrobić z niego karmel. Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach, dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopniach C przez 30 - 40 minut.

      szarlotka z chmurka

      szarlotka z chmurka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 stycznia 2017 16:54
  • poniedziałek, 14 września 2015
    • Szarlotka różana

      Szarlotka różana

      Gdy upalne dni zastępuje zimne, jesienne powietrze, mam ochotę na szarlotkę. Zapach ciasta w piekarniku, prażonych jabłek, to zapach domu, do niego zawsze będę wracać. Przepis z bloga Moje Wypieki

       

      Szarlotka różana

      Kruche ciasto:

      • 300 g mąki pszennej
      • 100 g masła, zimnego
      • 60 g smalcu, zimnego
      • 1 żółtko
      • 60 g cukru pudru
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

      Mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.

      Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm.  Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.

      Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.

      Nadzienie jabłkowe:

      • 2 kg jabłek szarlotkowch (Antonówka, Szara Reneta, w UK: Cox)
      • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
      • 4 łyżki cukru demerara (lub zwykłego)
      • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić cynamonem (jeśli używamy), wymieszać.

      Ponadto:

      • 2/3 szklanki konfitury z owoców dzikiej róży
      • cukier puder, do oprószenia

       

      Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę konfitury z owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.

      Szarlotka różana

      Szarlotka różana

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka różana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 września 2015 21:03
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Delikatne, kruche ciasto z dużą ilością różowego rabarbaru i kruszonki. Przepis z Kwestii Smaku.

       

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Ciasto kruche:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 100 g ziemniaczanej 
      • 50 g cukru 
      • 150 g masła
      • 1 jajko 

      Nadzienie:

      • 500 g rabarbaru
      • 3 łyżki płynnego miodu
      • 5 łyżek cukru
      • 1 cukier wanilinowy
      • 100 g suszonych daktyli

      Kruszonka:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 50 g mąki ziemniaczanej 
      • 50 g cukru
      • 125 g masła (schłodzone)
      • cukier puder

      Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.

      Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

      Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

      Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

      Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).

      Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 22:47
  • niedziela, 15 września 2013
    • Szarlotka z bezą

      Szarlotka z bezą

      Tę szarlotkę piekłam już kilka razy ubiegłej jesieni, lecz dopiero teraz doczekała się zdjęć i debiutu na blogu. Przepis Pieczarki Mysi. Zdjęcia nie są najlepsze, nie mam ostatnio motywacji… Nie wiem kiedy następny przepis pojawi się na blogu, bo wszyscy domownicy (ze mną na czele) upierają się, że przechodzą na dietę. Więc nie mam zamiaru kusić ciastami. Chociaż z drugiej strony mam ochotę spędzić dzisiejszy wieczór piekąc ciasteczka cytrynowe…

       

      Szarlotka z bezą

      Ciasto:

      • 250 g mąki
      • 25 g cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 żółtka
      • 125 g masła
      • szczypta soli

      Piana:

      • 120 g cukru pudru
      • 4 białka
      • 1 łyżka budyniu waniliowego

      Ponadto:

      • 1 kg jabłek
      • cynamon

      Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Po 30 minutach wyłożyć ciastem kwadratową formę o wymiarach 23 x 23 cm, wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia.  Na ciasto rozłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka wymieszane z cynamonem. Jabłka wyrównać i posypać cukrem waniliowym.

      Z białek ubić sztywną pianę dodać cukier puder i budyń. Pianę wyłożyć na jabłka i zrobić ozdobne fale.

      Piec ok. 40 minut w 180C do pięknego zrumienienia piany.

      Szarlotka z bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 września 2013 18:06

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>