Muffiny i babeczki

  • sobota, 11 listopada 2017
    • Muffinki dyniowe z orzechami laskowymi

      Muffinki dyniowe z orzechami laskowymi

      Dzisiaj podajemy jesienne, wilgotne muffinki. Z chrupiącymi orzechami laskowymi i cukrową skorupką. Jak dla mnie - jedne z lepszych, polecam.


      Muffinki dyniowe z orzechami laskowymi (15 - 18 sztuk)

      • 220 g mąki
      • 120 g brązowego cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • szczypta soli
      • 220 g puree z dyni
      • 90 ml oleju
      • 40 g maślanki
      • 1 jajko
      • 100 g podpieczonych orzechów laskowych

       

      Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier połączyć i wymieszać. W drugiej misce umieścić składniki mokre: puree z dyni, olej, maślankę i rozkłócone jajko, całość dokładnie wymieszać.

      Do składników mokrych dodać suche, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać podpieczone, grubo posiekane orzechy laskowe, wymieszać.

      Ciasto przenieść do foremek na muffiny, wierzch każdej z nich posypać niewielką ilością brązowego cukru.

      Piec ok. 20 - 25 minut w temperaturze 180°C.

       

      Muffinki dyniowe z orzechami laskowymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 11 listopada 2017 18:07
  • piątek, 06 października 2017
    • Pastéis de nata

      Pastéis de nata

      Ochoty na domowy budyń ciąg dalszy. Ty razem w towarzystwie ciasta francuskiego i delikatnego posmaku cynamonu. Jest kremowo, pysznie, domowo. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Pastéis de nata (24 sztuki)

      • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (2 opakowania po ok. 300 g ciasta)
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 i 1/4 szklanki mleka
      • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
      • 1 laska cynamonu
      • 2/3 szklanki wody
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 6 dużych żółtek

       

      W miseczce wymieszać rózgą kuchenną 1/4 szklanki mleka z 3 łyżkami przesianej mąki pszennej i wanilią, odłożyć.

      W garnuszku zagotować wodę z laską cynamonu i cukrem - doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.

      W drugim garnuszku zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać rozprowadzoną makę i wymieszać rózgą kuchenną. Z syropu cukrowego wyjąć cynamon i cały syrop przelać do mleka z mąką, wymieszać. 

      Żołtka roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, mieszając, natychmiast zdjąć z palnika (by mieszanka się nie zwarzyła). Odstawić - mieszanka będzie bardzo rzadka, tak ma być.

      Przygotować formę do muffinów - o standardowej wielkości gniazd. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinać kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd, tak by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek. Do gniazdek z ciasta przelewać mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości boków ciasta (nie więcej; podczas pieczenia budyń unosi się do góry i gotuje - jeśli nalejecie za dużo, wyleje się ponad foremkę).

      Piec w temperaturze 290ºC (tak, tak, naprawdę!) przez około 8-9 minut. Mój piekarnik grzeje maksymalnie do 270ºC więc piekłam w takiej temperaturze, z termoobiegiem, dodatkowo 1 minutę dłużej. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę (uwaga, są bardzo gorące!). 

      Można podawać oprószone cynamonem.

       

      Pastéis de nata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 października 2017 20:59
  • piątek, 27 maja 2016
    • Muffiny cytrynowe z rabarbarem

      muffiny cytrynowe z rabarbarem

      Rabarbar zawsze cieszy mnie podwójnie. Raz, bo bardzo lubię jego kwaskowaty smak, dwa, że zapowiada całą serie następujących po nim świeżych owoców. W tym roku sporządziłam już kilka rabarbarowych wypieków, jednym z lepszych były te muffiny. Kwaskowate, aromatyczne, wilgotne, dokładnie takie jakie miały być. Z przepisu Dorotus

       

      Muffiny cytrynowe z rabarbarem (ok. 12 sztuk)

      • 300 g mąki pszennej tortowej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 duże jajka
      • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      • 170 - 200 g drobnego cukru do wypieków
      • 220 g kwaśnej śmietany 12% (rzadkiej)
      • skórka otarta z 2 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 400 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)

      Dodatkowo:

      • cukier granulowany do posypania muffinów

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć do naczynia.

      W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, kwaśną śmietanę, skórkę i sok z cytryny, do połączenia (np. rózgą kuchenną). Dodać do nich przesiane suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać.

      Ciasto przełożyć do 12 sztywnych papilotek (lub miękkich wyłożonych w formie na muffiny) do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu każdej muffinki posypać cukrem.

      Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pod koniec można włączyć termoobieg). Wyjąć, wystudzić.

      muffiny cytrynowe z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 27 maja 2016 22:30
  • piątek, 01 listopada 2013
  • sobota, 22 czerwca 2013
    • Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

      Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

      Przepis Dorotus.

       

      Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

      • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
      • 6 białek
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej
      • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
      • 12 truskawek
      • płatki migdałów, do posypania

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Białka umieścić w misie miksera, ubić na delikatną, nie sztywną (!) pianę. 

      Cukier puder i mąkę przesiać. Dodać do ubitych białek i wymieszać szpatułką. Wlać masło, ekstrakt z migdałów i wymieszać do połączenia się składników.

      Foremkę do 12 babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do foremek, nakładając do pełna. W sam środek włożyć po jednej truskawce. Oprószyć płatkami migdałów.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

      Wyjąć, wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 22 czerwca 2013 22:16

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>