Muffiny i babeczki

  • piątek, 27 maja 2016
    • Muffiny cytrynowe z rabarbarem

      muffiny cytrynowe z rabarbarem

      Rabarbar zawsze cieszy mnie podwójnie. Raz, bo bardzo lubię jego kwaskowaty smak, dwa, że zapowiada całą serie następujących po nim świeżych owoców. W tym roku sporządziłam już kilka rabarbarowych wypieków, jednym z lepszych były te muffiny. Kwaskowate, aromatyczne, wilgotne, dokładnie takie jakie miały być. Z przepisu Dorotus

       

      Muffiny cytrynowe z rabarbarem (ok. 12 sztuk)

      • 300 g mąki pszennej tortowej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 duże jajka
      • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      • 170 - 200 g drobnego cukru do wypieków
      • 220 g kwaśnej śmietany 12% (rzadkiej)
      • skórka otarta z 2 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 400 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)

      Dodatkowo:

      • cukier granulowany do posypania muffinów

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć do naczynia.

      W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, kwaśną śmietanę, skórkę i sok z cytryny, do połączenia (np. rózgą kuchenną). Dodać do nich przesiane suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać.

      Ciasto przełożyć do 12 sztywnych papilotek (lub miękkich wyłożonych w formie na muffiny) do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu każdej muffinki posypać cukrem.

      Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pod koniec można włączyć termoobieg). Wyjąć, wystudzić.

      muffiny cytrynowe z rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 27 maja 2016 22:30
  • piątek, 01 listopada 2013
  • sobota, 22 czerwca 2013
    • Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

      Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

      Przepis Dorotus.

       

      Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

      • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
      • 6 białek
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej
      • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
      • 12 truskawek
      • płatki migdałów, do posypania

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Białka umieścić w misie miksera, ubić na delikatną, nie sztywną (!) pianę. 

      Cukier puder i mąkę przesiać. Dodać do ubitych białek i wymieszać szpatułką. Wlać masło, ekstrakt z migdałów i wymieszać do połączenia się składników.

      Foremkę do 12 babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do foremek, nakładając do pełna. W sam środek włożyć po jednej truskawce. Oprószyć płatkami migdałów.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

      Wyjąć, wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 22 czerwca 2013 22:16
  • środa, 27 lutego 2013
    • Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

      Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

      Kajmak uwielbiam. Kupiłam puszkę, otworzyłam i musiałam wykazać się dużym opanowaniem aby nie zjeść przynajmniej połowy, skończyło się tylko na kilku łyżeczkach. Resztę wykorzystałam zgodnie z przeznaczeniem, czyli zrobiłam babeczki z płynnym karmelem – fondant kajmakowy, które zaproponowała Anna-Maria w ramach Weekendowej Cukierni. Trzeba pamiętać, aby pilnować czasu pieczenia, ja pierwszą partie przetrzymałam, gdyż zwykle wszystko piekę dłużej w moim piekarniku, co okazało się błędem, środek się ściął. Drugą partia już się udała i kajmak bardzo smakowicie wypłynął. Babeczki są co prawda bardzo słodkie , ale naprawdę pyszne, szczerze polecam.

       

      Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem (6 kokilek lub 12 foremek na muffinki)

      • masło do wysmarowania foremek
      • 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
      • 2 duże żółtka
      • 1 duże jajko
      • 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki
      • opcjonalnie sól morska – polecam

      Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. Sugeruję użycie pojedynczych, niewielkich foremek - łatwiej wyciąga się z nich upieczone babeczki. Przy pomocy miksera ubić żółtka z jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2 - 3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Trwa to ok. 2 - 3 minut. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać mąkę. Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek (do wysokości 2/3 foremki) i włożyć do nagrzanego do 210°C piekarnika.
      Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 10 minut.

      Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 27 lutego 2013 20:28
  • środa, 26 września 2012
    • Babeczki czekoladowe z malinami

      Babeczki czekoladowe z malinami

      Z ostatnich już chyba w tym roku malin przygotowałam brownie w wersji mini z owocami. Proste i bardzo dobre. Przepis znalazłam u Dorotus.

       

      Babeczki czekoladowe z malinami (8 – 12 sztuk)

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 100 g masła
      • 2 jajka
      • 180 g cukru (lub mniej)
      • 100 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 g malin
      • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

      Masło i czekoladę umieścić w garnuszku i ogrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia, mieszając. Lekko przestudzić.

      Czekoladę i pozostałe składniki (oprócz malin) umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Wrzucić maliny i lekko wymieszać.

      Powstałą masę nałożyć do foremek od muffinek (najlepsze silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 wysokości.

      Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Można jeść prosto z foremek ciepłe, dopiero całkowicie wystudzone dobrze odchodzą od papierków.

      Babeczki czekoladowe z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 26 września 2012 15:45

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>