Ciasteczka i trufle

  • środa, 24 sierpnia 2016
    • Kulki owsiane

      kulki bakaliowe

      Odpoczywając chwilowo od owoców, proponuję coś innego, słodką przekąskę na bazie płatków owsianych i bakalii. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zadowalający, polecam. Przepis z książki Anny Starmach “Pyszne. Na każdą okazję”.

       

      Kulki owsiane

      Składniki:

      • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
      • 50 g masła
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 2 łyżki miodu
      • 1 małe jajko
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka orzechów laskowych
      • 1 łyżka migdałów
      • 1 łyżka suszonej żurawiny
      • 3 łyżki wiórków kokosowych

       

      Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Masło roztop na patelni, dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszaj. Orzechy i migdały upraż i posiekaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj kolejne jajko, jeśli za mokra – dodaj więcej wiórków. Z masy uformuj okrągłe kuleczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kulki owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 24 sierpnia 2016 12:00
  • piątek, 25 marca 2016
    • Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane

      Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane

      Po cięższych ciastach, przychodzi chęć na coś lekkiego, słodkiego, do kawy. Ciastka bardzo czekoladowe i bardzo słodkie (polecam ograniczyć ilość cukru nawet o połowę, jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków). Chrupiące od płatków owsianych i jednocześnie lekko ciągnące się. Polecam, przepis Arabeski Waniliowej.


      Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane (ok. 40 sztuk)

      • 2 szklanki półsłodkich groszków czekoladowych (lub ok. 250 g posiekanej czekolady)
      • 1/2 kostki masła
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 jajko
      • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 3/4 szklanki mąki
      • 3/4 szklanki płatków owsianych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody
      • szczypta soli

      Jedną szklankę groszków czekoladowych rozpuścić w kąpieli wodnej , odstawić na bok.

      Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę , jajko i wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , sodą , solą i płatkami owsianymi , dodać do masy i dobrze wymieszać. Na koniec wsypać pozostałe groszki czekoladowe (1 szklankę).

      Ciasto nakładać łyżką , w dość dużych odstępach , na nie natłuszczoną blachę i piec w temp. 200°C przez 8 - 10 minut (należy uważać , żeby nie przypiec za bardzo – środek ciastek powinien wyglądać na miękki). Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 1 minutę na blasze , a następnie przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 25 marca 2016 13:16
  • sobota, 03 maja 2014
    • Wafle kakaowe

      Wafle kakaowe

      Wafle kakaowe. Klasyka. Najlepsze wafle to te z przepisu mojej babci, a zaraz po nich właśnie te. Przygotowanie zajmuje chwilę i jest naprawdę proste. Masy wyszło mi trochę za mało, więc jedną warstwę zastąpiłam powidłami śliwkowymi. Jeśli wolicie przekładać wafle większą ilością masy najlepiej zróbcie 1,5 porcji. Przepis z Kotlet.tv.

       

      Wafle kakaowe

      • paczka wafli
      • ok. 250 g masła roślinnego lub masła
      • 3/4 - 1 szklanka cukru
      • 4 łyżki kakao
      • pół szklanki mleka w proszku
      • 2 – 4 łyżki mleka

      Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i mleko, mieszać aż cukier się rozpuści. Podgrzewać delikatnie na małym ogniu, mieszając. Następnie dodać kakao i zdjąć z ognia.

      Dodać mleko w proszku i delikatnie wymieszać aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

      Smarować wafle i przekładać jeden po drugim. Przycisnąć deską i schować do lodówki na co najmniej pół godziny. Kroić ostrym nożem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 03 maja 2014 10:41
  • środa, 20 listopada 2013
    • Wafle przekładane

      wafle

      Wafle mojej babci. Najlepsze na świecie. Gdy ktoś mówi: wafle, mam przed oczami właśnie takie. Potrzebny jest do nich dżem mirabelkowy, wiem, że bardzo mało osób robi taki dżem, ale myślę, że można go zastąpić innym kwaśnym dżemem.

       

      Wafle przekładane

      • 1 paczka kwadratowych wafli
      • słoiczek dżemu mirabelkowego
      • masa (z poniższego przepisu)

      Masa:

      • 200 g masła
      • ½ szklanki cukru pudru
      • 1 szklanka mleka
      • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
      • ½ łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki kakao

      Do mąki pszennej dodawać powoli pół szklanki mleka, mieszając aby nie zrobiły się grudki. Dodać mąkę ziemniaczaną dalej mieszając. Pozostałą połowę szklanki mleka zagotować, a następnie dodać mleko z mąkami. Gotować na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia. Wystudzić.

      Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać powoli wystudzony budyń. Powstałą masę podzielić na pół.  Do jednej części dodać kakao, zmiksować.

      Wafle przekładać warstwami: jasna masa, dżem, kakaowa masa. Schłodzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wafle przekładane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 20 listopada 2013 18:04
  • poniedziałek, 14 października 2013
    • Cytrynowe "odciski palców"

      Cytrynowe

      Na te ciasteczka miałam ochotę od dawna i w końcu udało mi się je upiec. Mam słabość do wszystkiego co cytrynowe, a poza tym wyglądają one uroczo. Polecam, przepis znalazłam w Kuchni nad Atlantykiem.

       

      Cytrynowe „odciski palców”

      Ciasto:

      • 125 g masła o temperaturze pokojowej
      • 200 g drobnego cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 3 - 4 łyżki słodkiej 18% śmietanki
      • 1 jajko
      • 50 g mąki ziemniaczanej
      • 350 g mąki pszennej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli

      Nadzienie cytrynowe:

      • 85 g soku świeżo wyciśniętego z cytryn, przecedzonego
      • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
      • 5 łyżek cukru
      • 1 jajko

      Na małym ogniu rozpuścić cukier w soku cytrynowym. Zdjąć z ognia i dodać skórkę cytrynową. W miseczce ubić lekko jajko. Ciągle ubijając wlewać do ubitego jajka cienkim strumieniem sok z cukrem. Gdy ładnie się spieni wlać wszystko ponownie do rondla i nadal ubijać/mieszać na maleńkim ogniu. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć i bąbelkować przy brzegach, natychmiast zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy). Gdy będzie w temperaturze pokojowej przykryć i wstawić do lodówki.
      Nagrzać piekarnik do 180ºC.
      Masło zmiksować z cukrem. Dodać śmietankę i wanilię, ponownie ubić. Przesiać mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodać do masy maślanej 2 łyżki mąki, a następnie jajko i dobrze ubić. Partiami dodawać resztę mąki krótko miksując na niskich obrotach. Wstawić ciasto na min 45 minut do lodówki.
      Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kciukiem robić w środku każdego ciastka zagłębienie. Nakładać do nich łyżeczką nadzienie cytrynowe.
      Piec przez ok. 15 - 20 minut. Studzić na siatce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowe "odciski palców"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 października 2013 16:38

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>