Babki i ciasta ucierane

  • poniedziałek, 04 kwietnia 2016
    • Makowiec bakaliowy

      Makowiec bakaliowy

       

      Po świątecznych przekładańcach pora na coś prostszego, ale równie pysznego. Proponuję makowiec, prosty, szybki w przygotowaniu. Klasyczny smak z dodatkiem białego lukru.

       

      Makowiec z bakaliami

      • 7 dużych jajek
      • 1 puszka masy makowej (850g)
      • 2/3 szklanki cukru
      • 3 czubate łyżki bułki tartej
      • 5 łyżek mielonych migdałów
      • 2 płaskie łyżki kakao
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • skórka otarta z połowy mocno dojrzałej pomarańczy
      • szklana bakalii (orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, migdałów)

      Lukier:

      • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
      • 3 łyżki zimnej wody


      Pomarańczę przelewamy wrzątkiem i dokładnie czyścimy szczoteczką. Następnie ścieramy z niej skórkę na średniej grubości oczkach.

      Suche składniki (bułkę tartą, kakao, migdały i proszek do pieczenia) łączymy ze sobą.

      Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jasną, puszystą masę (mnie zajęło to około 10 minut). Do jajek dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy bakalie, całość delikatnie mieszamy łyżką.

      Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej masę makową i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 35 - 40 minut, a następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.

      Kiedy ciasto przestygnie do temperatury pokojowej wyjmujemy je z tortownicy, zdejmujemy z niego papier i przekładamy na paterę. Przygotowujemy lukier.

      Cukier łączymy z wodą i energicznie mieszamy. Kiedy osiągnie gładką konsystencję polewamy nim ciasto.

      Makowiec bakaliowy

      Żródło (z moimi zmianami)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec bakaliowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 kwietnia 2016 21:58
  • sobota, 12 marca 2016
    • Jogurtowa babka cytrynowa

      Jogurtowa babka cytrynowa

      W oczekiwaniu na czas Wielkanocy upiekłam babkę. Jest miękka, wilgotna, bardzo cytrynowa. Bardzo wciągająca. Przepis z Moich Wypieków.


      Jogurtowa babka cytrynowa

      • 250 g masła
      • skórka otarta z 2 cytryn
      • 200 g drobnego cukru do wypieków
      • 3 jajka
      • 45 g wiórków kokosowych
      • 30 g zmielonych migdałów
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 375 g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej
      • 200 g jogurtu naturalnego (lub jogurtu greckiego)

      Lukier:

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2 - 3 łyżki soku z cytryny


      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - wymieszać i przesiać, odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Po kolei wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu (na tym etapie ciasto najprawdopodobniej lekko się zwarzy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).

      Masę przełożyć do większej miski. Dodać wiórki, migdały, sok z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

      Formę do babki* wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości foremki. Wyrównać.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 15 minut warto piec w niższej temperaturze - 160ºC).

      Lekko przestudzić najpierw w formie, potem wyjąć na kratkę.

      Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej bądź przestudzonej babce.

      Jogurtowa babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowa babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 12 marca 2016 21:24
  • sobota, 18 maja 2013
    • Ciasto intensywnie cytrynowe

      Ciasto intensywnie cytrynowe

      Bardzo proste i intensywnie cytrynowe ciast (5 cytryn robi swoje). Bardzo lubię cytrusowe smaki, więc pod tym względem jestem bardzo wymagająca, ale muszę przyznać, że to ciasto jest jednym z najlepszych jakie jadłam w tym gatunku. Jest intensywne, słodko - kwaśne, wilgotne, z chrupiącą posypką, naprawdę wciągające, szczerze polecam. Przepis z cincin.

       

      Ciasto intensywnie cytrynowe

      • 2 szklanki mąki
      • 2 szklanki cukru 
      • 3 jaja 
      • 250 g masła
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 5 cytryn

      Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok (cytryny należy zetrzeć delikatnie, bez białego albedo). Do masła dodać szklankę cukru, jaja, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować.

      Wyłożyć ciasto do kwadratowej formy o boku ok. 20 cm i piec w temperaturze 175° C na złoty kolor (u mnie ok. 1 godziny). Upieczone wyjąć i gorące ponakłuwać mocno widelcem, posypać resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem. Kroić po ostygnięciu.

      Ciasto intensywnie cytrynowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto intensywnie cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 18 maja 2013 18:48
  • niedziela, 11 listopada 2012
    • Babka kawowa

      Babka kawowa

      Tę babkę upiekłam pod wpływem „chcę mi się coś słodkiego”, późno w nocy. Przepis znalazłam wcześniej na blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Proste, ucierane ciasto o smaku kawy. Przygotowanie zajmuje mało czasu, co jest niewątpliwą zaletą.

       

      Babka kawowa

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g miękkiego masła
      • 2 łyżeczki kakao
      • 4 jajka
      • 1 szklanka cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      Masło utrzeć z kawą rozpuszczalną, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na przemian wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewać napar z kawy.

      Blachę do babki dobrze wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.

      Ciasto wylać na blachę i piec 45 minut w 180°C (lub do suchego patyczka).

      Babka kawowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka kawowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 listopada 2012 13:33
  • niedziela, 19 sierpnia 2012
    • Brownie

      Brownie

      Mam trochę zaległych przepisów do opublikowania i to jest jeden z nich. Nie pamiętam nawet kiedy piekłam to brownie, ale zapamiętałam, że bardzo mi smakowało.  Intensywnie czekoladowe i z orzechami, ale takie ciasta albo lubi się albo nie. Przepis Marty Gessler z „Kuchni Marty. Kolory smaków”.

       

      Brownie

      • 200 g gorzkiej czekolady
      • 200 g masła
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • 5 jajek
      • 500 g cukru (ja dałam 300 g)
      • 1 łyżka mocnej zaparzonej kawy
      • 400 g mąki
      • ½ łyżeczki soli
      • 200 g orzechów włoskich

      Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wsypać cukier waniliowy. Jajka ubić z cukrem, dodać kawę i masę czekoladową. Wyrabiać mikserem, następnie wsypać mąkę i sól, a na końcu orzechy. Masę przelać na blachę (u mnie kwadratowa, o boku 22 cm).

      Piec 35 minut w temperaturze 200°C. Ciasto powinno być płaskie i mokre.

      Brownie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2012 00:07

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>