Bułki

  • poniedziałek, 15 października 2012
    • Bułki śniadaniowe

      Bułki śniadaniowe

      Jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam. Delikatne, mięciutkie, puszyste. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że długo pozostają świeże. Serdecznie polecam. Przepis Małgorzaty Zielińskiej, który znalazłam tutaj.

       

      Bułki śniadaniowe (8 sztuk)

      • 150 g ugotowanych ziemniaków
      • 6 g świeżych drożdży lub płaska łyżeczka drożdży instant
      • 10 g rozpuszczonego masła
      • 100 g letniego mleka
      • 1 jajko
      • 300 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
      • 1 łyżeczka soli
      •  szczypta cukru

      Dodatkowo:

      • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka - na glazurę
      • mak, sezam lub płatki owsiane - do posypania

      Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodając mleko i masło (1 - 2 łyżki mleka należy odłożyć do rozrobienia zaczynu drożdżowego)
      Jeśli używamy ziemniaków, które zostały nam np. z poprzedniego dnia, należy masło i mleko podgrzać i zmiksować z ziemniakami na gładką masę.
      Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać szczyptę cukru i 1 - 2 łyżki mleka.
      Posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 5 - 10 minut.
      Jajko dokładnie ubić z solą, dodać do masy ziemniaczanej, połączyć z mąką wymieszaną z drożdżami.
      Wyrabiać 10-15 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką lub dolewając mleka.
      Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia,  na około 1,5 godziny.
      Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 8 równych kawałków i uformować bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
      Bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem, posypać ziarnami.
      Piec 15 - 20 minut, w temperaturze 200°C, do uzyskania złotego koloru.
      Odstawić do ostygnięcia.

      Bułki śniadaniowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki śniadaniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 października 2012 20:48
  • piątek, 02 grudnia 2011
    • Bagietki

      Bagietki

      Dziś przepis na pyszne bagietki. Takie z chrupiącą skórką i puszystym miąższem. Lepszych mi nie trzeba. Przepis bajaderki.

       

      Bagietki (2 sztuki)

      • 1 szklanka mleka
      • 2 łyżeczki masła 
      • 2 łyżeczki cukru 
      • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej 
      • 2 łyżeczki drożdży instant 
      • 2 łyżeczki soli 
      • 4 szklanki mąki

      Mleko zagotować, dodać masło i cukier i wymieszać aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić, około 10 minut.

      Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki - wymieszać drewniana łyżka aż mąka zostanie wchłonięta. Ciągle mieszając dodać resztę mąki po 1 szklance (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki mąki) i bardzo energicznie mieszać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto będzie bardzo miękkie i lekko lepiące - takie ma być.

      Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folia plastikowa i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoja objętość). Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie opadło za bardzo przełożyć je na stolnice, przekroić wzdłuż na dwie części i delikatnie uformować bagietki długości około 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić aż się lekko napuszy, około 30 minut.

      W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260°C. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą, włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec aż będą bardzo rumiane.

      Bagietki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bagietki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 02 grudnia 2011 00:44
  • wtorek, 11 października 2011
    • Bułki wieloziarniste

      Bułki wieloziarniste

      Ostatnio robiłam rogaliki, pierwszy raz w życiu. Niestety podczas pieczenia nadzienie wypłynęło, więc staram się w więcej ćwiczyć w rogalikowaniu. To są bułki, nie rogaliki. A jednak kształtem przypominają właśnie rogaliki, oczywiście niezupełnie, bo nie mają charakterystycznego wygięcia, ale oprócz tego przygotowuje je się tak samo. Bułeczki – rogaliki naładowane są ziarnami, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a więc jedząc je mamy poczucie, że nie są to puste kalorie tylko wartościowe składniki odżywcze. Przepis Agaty z bloga Twoje&Moje.

       

      Bułki wieloziarniste (8 - 10 sztuk)

      • 9 g świeżych drożdży (lub 3 g suszonych drożdży instant)
      • 260 g jasnej mąki pszennej, dowolnego typu
      • 100 g mąki pszennej graham (typ 1850) lub pełnoziarnistej (typ 2000)
      • 200 g wody
      • 2 łyżki ziaren słonecznika
      • 2 łyżki ziaren sezamu
      • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
      • 2 łyżki maku
      • 1 łyżeczka soli
      • na wierzch: mieszanka ziaren - ok. 2 łyżki

      Drożdże rozpuścić w połowie wody, dodać 100 g mąki jasnej i wymieszać. Przykryć i odstawić na 15 minut.
      W czasie kiedy drożdże wyrastają, na suchej patelni uprażyć ziarna (ok. 5 minut).
      Do zaczynu drożdżowego dodać pozostałą mąkę, sól i uprażone ziarna. Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (w połowie czasu wyrastania ciasto lekko zagnieść).
      Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko omączony blat i rozwałkować na koło o średnicy ok. 35 cm. Podzielić na 8 - 10 części. Każdą część zwinąć jak rogal, nie zaginając brzegów.
      Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskać wodą i posypać mieszanką ziarnami.
      Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220°C.

      Bułki wieloziarniste


      Bułki wieloziarniste

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki wieloziarniste”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2011 17:06
  • czwartek, 22 września 2011
    • Razowe bułki orkiszowe

      Razowe bułki orkiszowe

      Tak jak wcześniej pisałam, romansu z mąką orkiszową ciąg dalszy. A właściwie z dwoma orkiszowymi, jasną i razową. Udało mi się upiec naprawdę fajne i smaczne bułeczki. Do zdjęć przekroiłam jeszcze ciepłą, co widać, ale w rzeczywistości te bułki są puszyste i lekkie, oczywiście jak na pieczywo razowe. A ja zachęcona sukcesem już myślę następnych bułkach orkiszowych...

       

      Razowe bułki orkiszowe (6 sztuk)

      Zaczyn:

      • 100 g mąki orkiszowej jasnej
      • 100 g wody
      • 1 g drożdży

      Ciasto:

      • cały zaczyn
      • 50 g mąki orkiszowej jasnej
      • 150 g mąki orkiszowej razowej
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżki oliwy
      • 70 – 80g wody

      Składniki zaczynu połączyć i zostawić przykryte folią na 12 – 14 godzin (jest gotowy, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki).

      Gotowy zaczyn połączyć zresztą składników i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia (u mnie trwało to ok. 3 godzin). Po tym czasie ponownie krótko wyrobić ciasto i podzielić ja na sześć części. Z każdej z nich uformować bułkę, a następnie dostawić do wyrośnięcia (30 – 40 minut). Po tym czasie piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

      Razowe bułki orkiszowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe bułki orkiszowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 września 2011 10:26
  • niedziela, 26 czerwca 2011
    • Crusty Hard Rolls

      Crusty Hard Rolls

      Pyszne, proste bułeczki pochodzące ze zbioru Tatter. Natknęłam się na nie szukając przepisu na bułki niezawierające mleka. Żałuję tylko, że nie udało mi się takie fajne szerokie nacięcie jak u Tatter, ale nie narzekam, smaku to nie ujmuje. Polecam tym którzy szukają prostego, łatwego w przygotowaniu pieczywa, które będzie pasować zarówno do wędlin jak i do dżemów.

       

      Crusty Hard Rolls (20 sztuk)

      • 780 g mąki pszennej
      • 500 g letniej wody
      • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
      • 1 łyżka cukru
      • 2 łyżeczki soli

      Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.

      Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.

      Piec w temperaturze 220ºC przez 25 minut. Wystudzić na kratce.

      Crusty Hard Rolls

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Crusty Hard Rolls”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2011 19:17

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>