Wpisy

  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Delikatne, kruche ciasto z dużą ilością różowego rabarbaru i kruszonki. Przepis z Kwestii Smaku.

       

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Ciasto kruche:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 100 g ziemniaczanej 
      • 50 g cukru 
      • 150 g masła
      • 1 jajko 

      Nadzienie:

      • 500 g rabarbaru
      • 3 łyżki płynnego miodu
      • 5 łyżek cukru
      • 1 cukier wanilinowy
      • 100 g suszonych daktyli

      Kruszonka:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 50 g mąki ziemniaczanej 
      • 50 g cukru
      • 125 g masła (schłodzone)
      • cukier puder

      Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.

      Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

      Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

      Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

      Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).

      Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 22:47
  • sobota, 03 stycznia 2015
    • Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Ciasto drożdżowe mogłabym wyrabiać i jeść bez końca. Jeśli nie mam pomysłu lub jest mi smutno – drożdżowe. Przepis ten (od Liski) był pretekstem do wypróbowania nowego miksera planetarnego. Test wyszedł pozytywnie.

       

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      • 130 ml letniego mleka
      • 80 g miękkiego masła
      • 375 g mąki tortowej
      • 2 rozkłócone jajka
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżki cukru trzcinowego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 1 łyżeczka drożdży instant
      • skórka z otartej pomarańczy
      • ok. ¼ - ½ łyżeczki mielonego kardamonu
      • 50 g rodzynek
      • żółtko + łyżeczka słodkiej śmietany do posmarowania


      Wszystkie składniki brioszki umieszczamy w misie miksera planetarnego i wyrabiamy hakiem aż do chwili kiedy ciasto będzie odchodziło od haka i miski (u mnie trwało to ok. 15 minut).

      Jeżeli używamy świeżych drożdży, wcześniej należy zrobić rozczyn (drożdże + mleko + cukier)

      Jeżeli przygotowujecie ciasto ręcznie, wszystkie suche składniki należy wymieszać, następnie dodać resztę i wyrabiać ciasto ok. 15 minut.

      Ciasto przekładamy do keksówki i czekamy aż podwoi swoją objętość, następnie delikatnie smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i ewentualnie posypujemy grubym cukrem do dekoracji.

      Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Brioszka z rodzynkami i kardamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 03 stycznia 2015 16:51
  • środa, 17 grudnia 2014
    • Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Kolejne świąteczne ciasto, które prawdopodobnie znajdzie się ponownie na moim stole. Delikatne, z nutą pomarańczy. Ciasto jest słodkie, a masa nie jest do końca sztywna, więc podaję w nawiasie zmiany jakie wprowadzę, gdy będę następny raz je przygotowywać. Przepis Kasi.

       

      Pomarańczowa Marlenka

      Masa:

      • 1 litr tłustego mleka
      • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej (3 łyżki)
      • 2/3 szklanki cukru (4 łyżki cukru)
      • 2 żółtka
      • 300 g miękkiego masła
      • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
      • 1 duża pomarańcza o grubej skórce

      Dodatkowo:

      • 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g) 

       

      Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka). Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. 

      Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie filią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

      Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 5 równych części.

      Spód formy o wymiarach 20 x 25 cm (ja robiłam w większej formie 32 x 38 cm) wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie. 

      Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao.

      Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomarańczowa Marlenka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 22:22
  • sobota, 13 grudnia 2014
    • Pierniczki jak alpejskie

      Pierniczki jak alpejskie

      Jest grudzień, więc jest piernikowo. Pierniczki jak alpejskie zyskały już sporą rzeszę zwolenników, ja również mogę się do nich zaliczyć. Z przepisu otrzymamy ogromną ilość ciastek, zdecydowanie dla ludzi z dużą rodziną. Ja swoje pierniczki posmarowałam tylko białkiem, ale można oblać je lukrem, będą wyglądały wtedy zdecydowanie bardziej świątecznie. Przepis z Moich wypieków.

       

      Pierniczki jak alpejskie

      • 1 kg mąki pszennej
      • 8 żółtek
      • 3 białka
      • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 3 łyżki kakao
      • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
      • 250 g masła
      • 400 g miodu

       

      Dzień przed pieczeniem

      Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

      Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.

      Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

      Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

      W dniu pieczenia

      Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

      Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

      Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

      Pierniczki jak alepejskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki jak alpejskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 13 grudnia 2014 15:25
  • niedziela, 11 maja 2014
    • Ciasto makowo - kokosowe

      Ciasto makowo - kokosowe

      Jeszcze zimowe, cięższe, efektowne ciasto. Jest wysokie i podzielne więc świetnie sprawdzi się na świąteczno – imieninowych okazjach. Wprawdzie przygotowanie go jest dosyć czasochłonne, ale efekt końcowy wynagradza naszą pracę. Przepis z gazety z ciastami.

       

      Ciasto makowo – kokosowe

      Biszkopt:

      • 3 jajka
      • ¾ szklanki cukru
      • ½ szklanki mąki pszennej
      • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
      • łyżeczka proszku do pieczenia

      Piana makowa:

      • 5 białek
      • ¾ szklanki cukru
      • 1 szklanka maku
      • 100 g wiórków kokosowych

      Piana kokosowa:

      • 5 białek
      • ¾ szklanki cukru
      • 200 g wiórów kokosowych

      Krem budyniowy:

      • 1 litr mleka
      • 5 żółtek
      • 2 opakowania budyniu waniliowego
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 5 łyżek cukru
      • 300 g masła

      Dodatkowo:

      • 300 g dżemu wiśniowego
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

       

      Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając ubijania.  Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą. Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej biszkopt. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

      .

      .

      .

      dalsza część przepisu na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto makowo - kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 maja 2014 18:17

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>