Wpisy

  • piątek, 14 sierpnia 2009
    • Ciasto jogurtowe z owocami

       Ciasto jogurtowe z owocami

      Pierwsze w moim życiu ciasto jogurtowe (zresztą wszystko co robię jest "pierwsze", bo dopiero raczkuję;)). Wyszło gliniaste, ciężkawe wiśniowe ciasto, które wszystkim smakowało:) Mnie smak nie zachwycił, ot, zwyczajne ciasto ale na pewno nie jest złe. Przepis pochodzi z bloga zapraszamnaciasto z moimi modyfikacjami.

       

      Ciasto jogurtowe z owocami

      • 300g mąki
      • 40g proszku budyniowego wiśniowego
      • skórka otarta z jednej cytryny
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 całe, duże jajka
      • 80g cukru
      • pół szklanki oleju
      • 300g jogurtu (można dać jogurt o smaku użytych owoców)
      • dowolne owoce (maliny, wiśnie truskawki, śliwki itd.)

      Przesiewamy mąkę z proszkiem i budyniem, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Przekładamy do formy (najlepiej kwadratowej, o boku ok. 22 cm, lub do dużej tortownicy), układamy dowolne owoce (u mnie maliny), pieczemy ok. 50 minut (170 - 180°C).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 14 sierpnia 2009 22:52
  • wtorek, 11 sierpnia 2009
    • Chleb wieloziarnisty

      Chleb wieloziarnisty

      Chleb smakował wszystkim, jest naprawdę pyszny. Na pewno będę go często piec. Ma twardą, chrupiącą skórkę i jest smaczny w środku, czyli tak jak trzeba;) Mój pierwszy chleb. Przepis Komarki.

       

      Chleb wieloziarnisty (2 bochenki)

      • 1 kg mąki krupczatki,
      • 6 łyżek siemienia lnianego,
      • 6 łyżek łuskanego słonecznika,
      • 1 szklanka otrąb pszennych lub razowych,
      • 3 łyżki sezamu,
      • 2 łyżki pestek dyni,
      • 1,5 łyżki soli,
      • 5 łyżek cukru,
      • 5 dkg drożdży,
      • 1 litr wody

      Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto. Odstawić do wo wyrośnięcia na ok. 20 min. Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 230°C.

      Chleb wieloziarnisty

      Chleb wieloziarnisty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb wieloziarnisty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 sierpnia 2009 15:23
  • poniedziałek, 10 sierpnia 2009
    • Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami

      Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami

      Rodzicom baardzo smakowały, co jest znakomitą rekomendacją;) Są puszyste, winne i bardzo czekoladowe, idealne dla czekoladoholików. Przepis z blogu Moje wypieki.

       

      Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami (12 sztuk)

      • 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni, bez pestek
      • 2 szklanki mąki
      • 1/4 szklanki kakao
      • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2/3 szklanki drobnego cukru
      • 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
      • 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
      • pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
      • 2 jajka, roztrzepane.

      W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).

      Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.

      Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.

      Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami

       

      Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 sierpnia 2009 16:58
  • niedziela, 09 sierpnia 2009
    • Drożdżówki z serem

      Drożdżówki z serem

      Pyszne drożdżowe bułeczki, napełnione nadzieniem serowym o lekko cytronowym aromacie. Świetne z mlekiem, czy herbatą. Na pewno lepsze od drożdżówek sklepowych, zdecydowanie bardziej aromatyczne. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.

       

      Drożdżówki z serem (15 sztuk)

      Ciasto:

      • 500 g mąki pszennej
      • 30 g świeżych drożdży
      • 20 g miodu
      • 2 jajka
      • 250 g mleka
      • 7 g soli
      • 75 g miękkiego masła

      Masa serowa:

      • 4 łyżki miękkiego masła
      • pół szklanki cukru pudru
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • 400 g sera twarogowego
      • skórka z cytryny

      Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem drożdżowym, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

      W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

      Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

      Piec  20 minut w 200ºC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 sierpnia 2009 16:11
    • Scones z muesli i miodem

      Scones z muesli i miodem

      Ja dałam za dużo miodu i połączyłam go z ciastem za późno, więc moje zdecydowanie nie były do wykrajania:) Mimo to wyszły dobre, ciężkie, bardzo miodowe, najlepiej smakowały właśnie z miodem. Przepis z bloga Moje wypieki.

       

      Scones z muesli i miodem

      Składniki:

      • 2,5 szklanki (360 g) mąki pszennej
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżka drobnego cukru
      • 30 g miękkiego masła
      • pół szklanki (65 g) podpieczonego muesli
      • 1/4 szklanki (90 g) miodu
      • 3/4 szklanki (180 ml) mleka

      Wszystkie składniki zagnieść. Podsypując mąką ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i ostrą foremką do ciastek (lub szklanką z ostrym brzegiem) wykrajać 4,5 cm scones. Układać na oprószonej mąką blaszce w niedużych odstępach od siebie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Scones z muesli i miodem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 sierpnia 2009 15:03

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>