Wpisy

  • sobota, 12 grudnia 2015
    • Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Delikatny i lekki, słodycz przełamana kwaskowością wiśni. Bardziej jak deser niż sernik. Idealny na świąteczny stół. Przepis z bloga Moje Wypieki.

       

      Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Spód:

      • 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
      • 40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

      Masę serowa:

      • 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
      • 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 15 g żelatyny w proszku
      • 1/4 szklanki wody, wrzącej

      Ponadto:

      • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500ml wrzącej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu)
      • 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

       

      Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

      Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).

      Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.

      W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

      W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.

      Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

      Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

      Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

      * najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać.

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szwarcwaldzki sernik świąteczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 13:44
  • poniedziałek, 05 października 2015
    • Deser czekoladowo - kawowy

      Deser czekoladowo - kawowy

      Pierwszy przepis z nowej książki. Jest ciepło, klimatycznie, czekoladowo, jak na jesień przystało. Mimo że dało się złapać ostatnie letnie, ciepłe promienie słońca, ten deser jest dla mnie zdecydowanie jesienny. Struktura, w zależności od czasu pieczenie, jest bardziej zbita, ciastkowa, lub półpłynna. Przepis z książki "What Katie Ate. Weekend Kate".

       

      Deser czekoladowo - kawowy (4 porcje)

      • 2/3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 szklanki kakao w proszku
      • 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
      • 1 1/4 łyżki mocnego espresso
      • 100 ml mleka
      • 1 jajko
      • 50 g masła, roztopionego
      • 1 1/4 łyżki likieru creme de cacao (opcjonalnie)
      • śmietana kremówka lub lody waniliowe do podania

      Polewa kawowa:

      • 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
      • 1 łyżka kakao w proszku, przesianego
      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso
      • 1 szklanka wrzątku

      Włącz termoobieg i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść masłem jedną większą miskę żaroodporną, lub kokilki.

      Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj kawę, mleko, jajko, roztopione masło oraz likier (jeśli używasz) i drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przelej masę do miski żaroodpornej i postaw ją na blasze do pieczenia.

      Do drugiej miski wsyp suche składniki na sos (cukier, kakao i kawę) i zamieszaj. Równomiernie posyp nimi ciasto i polej je wrzątkiem.

      Piecz 25 - 30 minut lub do czasu, aż ciasto urośnie, a na polewie wokół brzegów ciasta pojawią się pęcherzyki. Podawaj na ciepło ze śmietaną lub lodami waniliowymi.

      Deser czekoladowo - kawowy

       

      Deser czekoladowo - kawowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 października 2015 20:59
  • środa, 23 września 2015
    • Sernik bardzo puszysty

      Sernik bardzo puszysty

      Jeden z najbardziej puszystych i lekkich serników, które przygotowałam. Zdecydowanie :). Delikatny, lekki, rozpływający się w ustach. Najlepszy następnego dnia. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Sernik bardzo puszysty

      • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      • 1 szklanka mleka 3,2%
      • pół szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
      • 50 g masła
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
      • 6 jaj, białka oddzielone od żółtek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub aromat waniliowy do smaku

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, śmietaną kremówką, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.

      Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

      Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić i wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wylać masę serową.

      Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

      Sernik bardzo puszysty

      Sernik bardzo puszysty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik bardzo puszysty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 23 września 2015 22:53
  • poniedziałek, 14 września 2015
    • Szarlotka różana

      Szarlotka różana

      Gdy upalne dni zastępuje zimne, jesienne powietrze, mam ochotę na szarlotkę. Zapach ciasta w piekarniku, prażonych jabłek, to zapach domu, do niego zawsze będę wracać. Przepis z bloga Moje Wypieki

       

      Szarlotka różana

      Kruche ciasto:

      • 300 g mąki pszennej
      • 100 g masła, zimnego
      • 60 g smalcu, zimnego
      • 1 żółtko
      • 60 g cukru pudru
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

      Mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.

      Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm.  Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.

      Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.

      Nadzienie jabłkowe:

      • 2 kg jabłek szarlotkowch (Antonówka, Szara Reneta, w UK: Cox)
      • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
      • 4 łyżki cukru demerara (lub zwykłego)
      • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić cynamonem (jeśli używamy), wymieszać.

      Ponadto:

      • 2/3 szklanki konfitury z owoców dzikiej róży
      • cukier puder, do oprószenia

       

      Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę konfitury z owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.

      Szarlotka różana

      Szarlotka różana

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka różana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 września 2015 21:03
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Ciasto drożdżowe uzależnia. Zapach podczas pieczenia, poddawanie się ciasta podczas wyrabiania, lekkość i delikatność smaku, chrupiąca między zębami kruszonka. Jestem uzależniona. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Drożdżowe babeczki z truskawkami (10 babeczek)

      • 230 g mąki pszennej tortowej
      • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
      • 125 ml mleka (pół szklanki)
      • 2 duże żółtka
      • 50 g cukru
      • 50 g masła, roztopionego
      • 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
      • 10 truskawek
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek

      Kruszonka:

      • 50 g masła
      • 60 g mąki pszennej
      • 50 g cukru

       Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

      Przygotować formę do muffinek - gniazda wysmarować masłem i oprószyć mąką; nadmiar mąki strzepać.

      Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto. Włożyć do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).

      Po wyrośnięciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.

      Przygotować kruszonkę. W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę mąki więcej. 

      Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe babeczki z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 22:29

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>