Wpisy

  • sobota, 13 grudnia 2014
    • Pierniczki jak alpejskie

      Pierniczki jak alpejskie

      Jest grudzień, więc jest piernikowo. Pierniczki jak alpejskie zyskały już sporą rzeszę zwolenników, ja również mogę się do nich zaliczyć. Z przepisu otrzymamy ogromną ilość ciastek, zdecydowanie dla ludzi z dużą rodziną. Ja swoje pierniczki posmarowałam tylko białkiem, ale można oblać je lukrem, będą wyglądały wtedy zdecydowanie bardziej świątecznie. Przepis z Moich wypieków.

       

      Pierniczki jak alpejskie

      • 1 kg mąki pszennej
      • 8 żółtek
      • 3 białka
      • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 3 łyżki kakao
      • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
      • 250 g masła
      • 400 g miodu

       

      Dzień przed pieczeniem

      Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

      Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość.

      Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

      Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

      W dniu pieczenia

      Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

      Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

      Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem. 

      Pierniczki jak alepejskie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki jak alpejskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 13 grudnia 2014 15:25
  • niedziela, 11 maja 2014
    • Ciasto makowo - kokosowe

      Ciasto makowo - kokosowe

      Jeszcze zimowe, cięższe, efektowne ciasto. Jest wysokie i podzielne więc świetnie sprawdzi się na świąteczno – imieninowych okazjach. Wprawdzie przygotowanie go jest dosyć czasochłonne, ale efekt końcowy wynagradza naszą pracę. Przepis z gazety z ciastami.

       

      Ciasto makowo – kokosowe

      Biszkopt:

      • 3 jajka
      • ¾ szklanki cukru
      • ½ szklanki mąki pszennej
      • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
      • łyżeczka proszku do pieczenia

      Piana makowa:

      • 5 białek
      • ¾ szklanki cukru
      • 1 szklanka maku
      • 100 g wiórków kokosowych

      Piana kokosowa:

      • 5 białek
      • ¾ szklanki cukru
      • 200 g wiórów kokosowych

      Krem budyniowy:

      • 1 litr mleka
      • 5 żółtek
      • 2 opakowania budyniu waniliowego
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 5 łyżek cukru
      • 300 g masła

      Dodatkowo:

      • 300 g dżemu wiśniowego
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

       

      Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając ubijania.  Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą. Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej biszkopt. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

      Piana makowa. Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać.

      Piana kokosowa. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać  wiórki kokosowe, wymieszać. Obie piany piec osobno (w blaszce o tych samych wymiarach w których pieczony był biszkopt) przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

      Przygotować krem. Do ½ litra mleka wsypać budynie, mąki oraz cukier. Dodać żółtka i wymieszać, Resztę mleka zagotować. Dodać mleko z mąkami, gotować na niewielkim ogniu aż do zgęstnienie. Powstały budyń ostudzić.

      Miękkie masło ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń.

      Układać warstwami: biszkopt, dżem, 1/5 kremu, piana makowa, 2/5 kremu, piana kokosowa. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić kilka godzin.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto makowo - kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 maja 2014 18:17
  • sobota, 03 maja 2014
    • Wafle kakaowe

      Wafle kakaowe

      Wafle kakaowe. Klasyka. Najlepsze wafle to te z przepisu mojej babci, a zaraz po nich właśnie te. Przygotowanie zajmuje chwilę i jest naprawdę proste. Masy wyszło mi trochę za mało, więc jedną warstwę zastąpiłam powidłami śliwkowymi. Jeśli wolicie przekładać wafle większą ilością masy najlepiej zróbcie 1,5 porcji. Przepis z Kotlet.tv.

       

      Wafle kakaowe

      • paczka wafli
      • ok. 250 g masła roślinnego lub masła
      • 3/4 - 1 szklanka cukru
      • 4 łyżki kakao
      • pół szklanki mleka w proszku
      • 2 – 4 łyżki mleka

      Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i mleko, mieszać aż cukier się rozpuści. Podgrzewać delikatnie na małym ogniu, mieszając. Następnie dodać kakao i zdjąć z ognia.

      Dodać mleko w proszku i delikatnie wymieszać aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

      Smarować wafle i przekładać jeden po drugim. Przycisnąć deską i schować do lodówki na co najmniej pół godziny. Kroić ostrym nożem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 03 maja 2014 10:41
  • środa, 09 kwietnia 2014
    • Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Najlepszy mazurek jaki jadłam. Delikatny, nie za słodki, kruchy, idealny. Lekko kwaśne wiśnie, chrupiące płatki migdałowe i czekolada to naprawdę ciekawe połączenie. Przepis znalazłam u Pieczarki Mysi.

       

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Składniki na ciasto:

      • 250 g mąki
      • 100 g zimnego masła
      • 50 g cukru pudru
      • żółtko
      • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
      • 2 łyżki wody

       

      Składniki na masę:

      • 450 g mrożonych wiśni
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3,5 łyżeczki żelatyny
      • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
      • 50 g płatków migdałowych
      • 100 g mlecznej czekolady
      • do ozdoby migdały (u mnie orzechy laskowe) w czekoladzie

       

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto.

      Kwadratową formę o wymiarach 24 x 24cm lub 25 x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

      Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200oC na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

      Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.

      Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.

      Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Mazurek z wiśniami i czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek z wiśniami i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 09 kwietnia 2014 21:57
  • poniedziałek, 06 stycznia 2014
    • Rafaello

      Rafaello

      Rafaello – delikatne kokosowe ciasto na krakersach. W tym roku (a właściwie w ubiegłym) gościło na naszym świątecznym stole.  Mi osobiście bardzo smakowało, wręcz rozpływało się w ustach a połączenie słodkiego kremu ze słonymi krakersami jest bardzo ciekawe. Najlepiej wybrać krakersy bez dużych kryształków soli (ja użyłam Lajkonika i były odpowiednie). Przepis Dorotus.

       

      Rafaello

      • 2 - 3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
      • 1 litr mleka
      • 2 budynie waniliowe z cukrem (czasem dodaję również kokosowe lub śmietankowe, każdy 40 g)
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 żółtko
      • 250 g masła
      • około 150 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania

      Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.

      Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać.

      Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę (50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami).

      Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

      Rafaello

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Rafaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 stycznia 2014 14:47

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>