Wpisy

  • poniedziałek, 14 września 2015
    • Szarlotka różana

      Szarlotka różana

      Gdy upalne dni zastępuje zimne, jesienne powietrze, mam ochotę na szarlotkę. Zapach ciasta w piekarniku, prażonych jabłek, to zapach domu, do niego zawsze będę wracać. Przepis z bloga Moje Wypieki

       

      Szarlotka różana

      Kruche ciasto:

      • 300 g mąki pszennej
      • 100 g masła, zimnego
      • 60 g smalcu, zimnego
      • 1 żółtko
      • 60 g cukru pudru
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

      Mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.

      Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm.  Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.

      Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.

      Nadzienie jabłkowe:

      • 2 kg jabłek szarlotkowch (Antonówka, Szara Reneta, w UK: Cox)
      • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
      • 4 łyżki cukru demerara (lub zwykłego)
      • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić cynamonem (jeśli używamy), wymieszać.

      Ponadto:

      • 2/3 szklanki konfitury z owoców dzikiej róży
      • cukier puder, do oprószenia

       

      Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę konfitury z owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.

      Szarlotka różana

      Szarlotka różana

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka różana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 września 2015 21:03
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Ciasto drożdżowe uzależnia. Zapach podczas pieczenia, poddawanie się ciasta podczas wyrabiania, lekkość i delikatność smaku, chrupiąca między zębami kruszonka. Jestem uzależniona. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Drożdżowe babeczki z truskawkami (10 babeczek)

      • 230 g mąki pszennej tortowej
      • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
      • 125 ml mleka (pół szklanki)
      • 2 duże żółtka
      • 50 g cukru
      • 50 g masła, roztopionego
      • 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
      • 10 truskawek
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek

      Kruszonka:

      • 50 g masła
      • 60 g mąki pszennej
      • 50 g cukru

       Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

      Przygotować formę do muffinek - gniazda wysmarować masłem i oprószyć mąką; nadmiar mąki strzepać.

      Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto. Włożyć do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).

      Po wyrośnięciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.

      Przygotować kruszonkę. W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę mąki więcej. 

      Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Drożdżowe babeczki z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe babeczki z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 22:29
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
    • Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Delikatne, kruche ciasto z dużą ilością różowego rabarbaru i kruszonki. Przepis z Kwestii Smaku.

       

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Ciasto kruche:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 100 g ziemniaczanej 
      • 50 g cukru 
      • 150 g masła
      • 1 jajko 

      Nadzienie:

      • 500 g rabarbaru
      • 3 łyżki płynnego miodu
      • 5 łyżek cukru
      • 1 cukier wanilinowy
      • 100 g suszonych daktyli

      Kruszonka:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 50 g mąki ziemniaczanej 
      • 50 g cukru
      • 125 g masła (schłodzone)
      • cukier puder

      Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.

      Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

      Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

      Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.

      Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).

      Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 czerwca 2015 22:47
  • sobota, 03 stycznia 2015
    • Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Ciasto drożdżowe mogłabym wyrabiać i jeść bez końca. Jeśli nie mam pomysłu lub jest mi smutno – drożdżowe. Przepis ten (od Liski) był pretekstem do wypróbowania nowego miksera planetarnego. Test wyszedł pozytywnie.

       

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      • 130 ml letniego mleka
      • 80 g miękkiego masła
      • 375 g mąki tortowej
      • 2 rozkłócone jajka
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżki cukru trzcinowego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 1 łyżeczka drożdży instant
      • skórka z otartej pomarańczy
      • ok. ¼ - ½ łyżeczki mielonego kardamonu
      • 50 g rodzynek
      • żółtko + łyżeczka słodkiej śmietany do posmarowania


      Wszystkie składniki brioszki umieszczamy w misie miksera planetarnego i wyrabiamy hakiem aż do chwili kiedy ciasto będzie odchodziło od haka i miski (u mnie trwało to ok. 15 minut).

      Jeżeli używamy świeżych drożdży, wcześniej należy zrobić rozczyn (drożdże + mleko + cukier)

      Jeżeli przygotowujecie ciasto ręcznie, wszystkie suche składniki należy wymieszać, następnie dodać resztę i wyrabiać ciasto ok. 15 minut.

      Ciasto przekładamy do keksówki i czekamy aż podwoi swoją objętość, następnie delikatnie smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i ewentualnie posypujemy grubym cukrem do dekoracji.

      Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C

      Brioszka z rodzynkami i kardamonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Brioszka z rodzynkami i kardamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 03 stycznia 2015 16:51
  • środa, 17 grudnia 2014
    • Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Kolejne świąteczne ciasto, które prawdopodobnie znajdzie się ponownie na moim stole. Delikatne, z nutą pomarańczy. Ciasto jest słodkie, a masa nie jest do końca sztywna, więc podaję w nawiasie zmiany jakie wprowadzę, gdy będę następny raz je przygotowywać. Przepis Kasi.

       

      Pomarańczowa Marlenka

      Masa:

      • 1 litr tłustego mleka
      • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej (3 łyżki)
      • 2/3 szklanki cukru (4 łyżki cukru)
      • 2 żółtka
      • 300 g miękkiego masła
      • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
      • 1 duża pomarańcza o grubej skórce

      Dodatkowo:

      • 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 g) 

       

      Obie mąki oraz żółtka miksujemy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i otartą ze sparzonej pomarańczy skórką (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka). Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. 

      Lekko przestudzony budyń przykrywamy szczelnie filią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

      Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niej po łyżce masy krówkowej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 5 równych części.

      Spód formy o wymiarach 20 x 25 cm (ja robiłam w większej formie 32 x 38 cm) wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy pięć razy, kończąc na masie. 

      Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc aby zastygło, a następnie delikatnie oprószamy je kakao.

      Pomarańczowa Marlenka

      Pomarańczowa Marlenka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomarańczowa Marlenka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 22:22

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>