Wpisy

  • piątek, 25 marca 2016
    • Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane

      Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane

      Po cięższych ciastach, przychodzi chęć na coś lekkiego, słodkiego, do kawy. Ciastka bardzo czekoladowe i bardzo słodkie (polecam ograniczyć ilość cukru nawet o połowę, jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków). Chrupiące od płatków owsianych i jednocześnie lekko ciągnące się. Polecam, przepis Arabeski Waniliowej.


      Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane (ok. 40 sztuk)

      • 2 szklanki półsłodkich groszków czekoladowych (lub ok. 250 g posiekanej czekolady)
      • 1/2 kostki masła
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 jajko
      • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 3/4 szklanki mąki
      • 3/4 szklanki płatków owsianych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody
      • szczypta soli

      Jedną szklankę groszków czekoladowych rozpuścić w kąpieli wodnej , odstawić na bok.

      Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę , jajko i wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , sodą , solą i płatkami owsianymi , dodać do masy i dobrze wymieszać. Na koniec wsypać pozostałe groszki czekoladowe (1 szklankę).

      Ciasto nakładać łyżką , w dość dużych odstępach , na nie natłuszczoną blachę i piec w temp. 200°C przez 8 - 10 minut (należy uważać , żeby nie przypiec za bardzo – środek ciastek powinien wyglądać na miękki). Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 1 minutę na blasze , a następnie przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 25 marca 2016 13:16
  • środa, 16 marca 2016
    • Ciasto Kubanka

      Ciasto Kubanka

      Jak już wypróbujecie cytrynową babkę, zachęcam do upieczenia Kubanki. To pełen smaków podzielny przekładaniec, ciasto na każdą okazję. Herbatniki maślane i kakaowe, powidła śliwkowe, kakaowy biszkopt, kawa i bita śmietana tworzą pyszne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Przepis Arabeski Waniliowej.

       

      Ciasto Kubanka

      Biszkopt:

      • 5 średnich jaj
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 szklanka mąki
      • 3 łyżki kakao
      • szczypta soli

      Masa:

      • 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
      • 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 (czubate) łyżki cukru

      Dodatkowo:

      • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 śmietan-fixy
      • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
      • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
      • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

      Nasączenie:

      • 1/2 szklanki naparu z kawy
      • 2-3 łyżki rumu

      Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.

      Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę i  kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20  minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).

      Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając).

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

      Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

      Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.

      Ciasto Kubanka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kubanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 16 marca 2016 21:35
  • sobota, 12 marca 2016
    • Jogurtowa babka cytrynowa

      Jogurtowa babka cytrynowa

      W oczekiwaniu na czas Wielkanocy upiekłam babkę. Jest miękka, wilgotna, bardzo cytrynowa. Bardzo wciągająca. Przepis z Moich Wypieków.


      Jogurtowa babka cytrynowa

      • 250 g masła
      • skórka otarta z 2 cytryn
      • 200 g drobnego cukru do wypieków
      • 3 jajka
      • 45 g wiórków kokosowych
      • 30 g zmielonych migdałów
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 375 g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej
      • 200 g jogurtu naturalnego (lub jogurtu greckiego)

      Lukier:

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2 - 3 łyżki soku z cytryny


      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - wymieszać i przesiać, odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Po kolei wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu (na tym etapie ciasto najprawdopodobniej lekko się zwarzy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).

      Masę przełożyć do większej miski. Dodać wiórki, migdały, sok z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

      Formę do babki* wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości foremki. Wyrównać.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 15 minut warto piec w niższej temperaturze - 160ºC).

      Lekko przestudzić najpierw w formie, potem wyjąć na kratkę.

      Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej bądź przestudzonej babce.

      Jogurtowa babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowa babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 12 marca 2016 21:24
  • poniedziałek, 29 lutego 2016
    • Sernik czekoladowo - piernikowy

      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Zima powoli się kończy, a ja nadal pozostaje w klimatach korzennych. Dzisiejsza propozycja nada się dla fanów czekolady i cięższych, treściwych ciast. Wystarczy jeden kawałek aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Przepis z bloga Gotuję bo lubię, z moimi modyfikacjami.


      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Spód:

      • 220 g ciasteczek korzennych (herbatników lub Speculoos)
      • 100 g masła
      • 1 łyżka cukru pudru

      Masa serowa:

      • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
      • 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki (30 lub 36%)
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 2 łyżki (z górką) gorzkiego kakao
      • 1 kopiastą łyżeczkę przyprawy do piernika
      • 5 jajek
      • 1 łyżka ekstraktu w wanilii

      Polewa czekoladowa:

      • 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
      • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
      • 40 g masła

       

      Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 23 cm).

      Ciasteczka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy dociskając ją do dna łyżką lub dnem płaskiej szklanki. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

      Kremówkę podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy będzie gorąca (ale nie zdąży się zagotować) zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę oraz kakao. Mieszamy energicznie rózgą do chwili rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy, którą odstawiamy do wystygnięcia.

      Ser, jajka, cukier, przyprawę piernikową oraz wanilię umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najniższych obrotach przez około 15 sekund, a następnie cały czas mieszając dodajemy przestudzoną śmietanę z czekoladą. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż 15 - 20 sekund. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 45 - 50 minut. Sernik wyjmujemy kiedy po dotknięciu go na środku masa serowa nie pozostaje na palcu, ale mamy wrażenie że jego środek jest jeszcze delikatnie płynny. Sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

      Obie czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą oblać schłodzony sernik.

      Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Sernik czekoladowo - piernikowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 lutego 2016 21:12
  • środa, 24 lutego 2016
    • Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z lukrem

      Drożdżowe ślimaczki cynamomowe

      Klasyczne bułeczki cynamonowe, każdy piekł je pewnie wielokrotnie. Znajdziemy na nie mnóstwo przepisów, różniących się nieznacznie. Ja mogę je robić na okrągło, nigdy mi się nie nudzą. Te z bloga kalejdoskop kulinarny.

      Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z lukrem (12 sztuk)

      • 250 ml mleka
      • 42 g świeżych drożdży
      • 40 g brązowego cukru
      • 80 g masla
      • 600 g maki pszennej (typ 405)
      • 1/4 lyzeczki soli
      • 2 jajka

      Nadzienie cynamonowe:

      • 80 g bardzo miękkiego masła
      • 120 g brazowego cukru
      • 2 lyzki mielonego cynamonu

      Lukier:

      • 50g cukru pudru
      • sok i skorka z bio-pomarańczy (u mnie sok z cytryny)


      Wszystkie składniki na ciasto wyjąć co najmniej na 1 godzinę przed pieczeniem, żeby się ociepliły. Mleko lekko podgrzac (powinno byc letnie). Drozdze wkruszyc do garnuszka, zasypac 10 g brazowego cukru, wlac polowe mleka, wymieszac aby drozdze sie rozpuscily. Następnie przykryć garnuszek talerzykiem i odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
      Masło stopić w rondelku, wystudzić. Make wsypać do misy miksera, dodać sól i pozostałe 30 g cukru, wymieszać. Następnie dodać jajka, rozpuszczone masło, pozostałe mleko i podrośnięte drożdże, wyrabiać za pomocą miksera przez 10 minut (na najmniejszych obrotach) aż ciasto będzie gładkie. Wstawić misę do foliowego worka (lub nakryć czysta ściereczka) i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
      W międzyczasie przygotować nadzienie cynamonowe: wymieszać bardzo miękkie masło z cukrem i cynamonem na gładką masę. Prostokątna formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
      Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na posypany maka blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Posmarować cynamonowa masa, pozostawiając z dłuższej strony u góry 1-2 cm wolny brzeg. Następnie zrolować ciasno ciasto zaczynając również od dłuższej strony (tym razem od dołu).
      Powstały z ciasta rulon pokroić na 12 równej szerokości kawałków i ułożyć w przygotowanej formie. Przykryć ściereczką lub włożyć do foliowego worka i odstawić na 30 minut aby ślimaczki podrosły. Wyrośnięte ślimaczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut.
      Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z 1-2 łyżkami soku z pomarańczy (lub cytryny) i skorka pomarańczowa (lub cytrynowa). Tak przygotowanym lukrem posmarować jeszcze cieple ślimaczki. Odstawić do wystygnięcia na kuchennej kratce.

      Drożdżowe ślimaczki cynamomowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 24 lutego 2016 18:54

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>