Wpisy

  • poniedziałek, 29 lutego 2016
    • Sernik czekoladowo - piernikowy

      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Zima powoli się kończy, a ja nadal pozostaje w klimatach korzennych. Dzisiejsza propozycja nada się dla fanów czekolady i cięższych, treściwych ciast. Wystarczy jeden kawałek aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Przepis z bloga Gotuję bo lubię, z moimi modyfikacjami.


      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Spód:

      • 220 g ciasteczek korzennych (herbatników lub Speculoos)
      • 100 g masła
      • 1 łyżka cukru pudru

      Masa serowa:

      • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
      • 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki (30 lub 36%)
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 2 łyżki (z górką) gorzkiego kakao
      • 1 kopiastą łyżeczkę przyprawy do piernika
      • 5 jajek
      • 1 łyżka ekstraktu w wanilii

      Polewa czekoladowa:

      • 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
      • 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
      • 40 g masła

       

      Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 23 cm).

      Ciasteczka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy dociskając ją do dna łyżką lub dnem płaskiej szklanki. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

      Kremówkę podgrzewamy w niewielkim rondelku i kiedy będzie gorąca (ale nie zdąży się zagotować) zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę oraz kakao. Mieszamy energicznie rózgą do chwili rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy, którą odstawiamy do wystygnięcia.

      Ser, jajka, cukier, przyprawę piernikową oraz wanilię umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najniższych obrotach przez około 15 sekund, a następnie cały czas mieszając dodajemy przestudzoną śmietanę z czekoladą. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż 15 - 20 sekund. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 45 - 50 minut. Sernik wyjmujemy kiedy po dotknięciu go na środku masa serowa nie pozostaje na palcu, ale mamy wrażenie że jego środek jest jeszcze delikatnie płynny. Sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

      Obie czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą oblać schłodzony sernik.

      Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Sernik czekoladowo - piernikowy

      Sernik czekoladowo - piernikowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 lutego 2016 21:12
  • środa, 24 lutego 2016
    • Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z lukrem

      Drożdżowe ślimaczki cynamomowe

      Klasyczne bułeczki cynamonowe, każdy piekł je pewnie wielokrotnie. Znajdziemy na nie mnóstwo przepisów, różniących się nieznacznie. Ja mogę je robić na okrągło, nigdy mi się nie nudzą. Te z bloga kalejdoskop kulinarny.

      Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z lukrem (12 sztuk)

      • 250 ml mleka
      • 42 g świeżych drożdży
      • 40 g brązowego cukru
      • 80 g masla
      • 600 g maki pszennej (typ 405)
      • 1/4 lyzeczki soli
      • 2 jajka

      Nadzienie cynamonowe:

      • 80 g bardzo miękkiego masła
      • 120 g brazowego cukru
      • 2 lyzki mielonego cynamonu

      Lukier:

      • 50g cukru pudru
      • sok i skorka z bio-pomarańczy (u mnie sok z cytryny)


      Wszystkie składniki na ciasto wyjąć co najmniej na 1 godzinę przed pieczeniem, żeby się ociepliły. Mleko lekko podgrzac (powinno byc letnie). Drozdze wkruszyc do garnuszka, zasypac 10 g brazowego cukru, wlac polowe mleka, wymieszac aby drozdze sie rozpuscily. Następnie przykryć garnuszek talerzykiem i odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
      Masło stopić w rondelku, wystudzić. Make wsypać do misy miksera, dodać sól i pozostałe 30 g cukru, wymieszać. Następnie dodać jajka, rozpuszczone masło, pozostałe mleko i podrośnięte drożdże, wyrabiać za pomocą miksera przez 10 minut (na najmniejszych obrotach) aż ciasto będzie gładkie. Wstawić misę do foliowego worka (lub nakryć czysta ściereczka) i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
      W międzyczasie przygotować nadzienie cynamonowe: wymieszać bardzo miękkie masło z cukrem i cynamonem na gładką masę. Prostokątna formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
      Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na posypany maka blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Posmarować cynamonowa masa, pozostawiając z dłuższej strony u góry 1-2 cm wolny brzeg. Następnie zrolować ciasno ciasto zaczynając również od dłuższej strony (tym razem od dołu).
      Powstały z ciasta rulon pokroić na 12 równej szerokości kawałków i ułożyć w przygotowanej formie. Przykryć ściereczką lub włożyć do foliowego worka i odstawić na 30 minut aby ślimaczki podrosły. Wyrośnięte ślimaczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut.
      Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z 1-2 łyżkami soku z pomarańczy (lub cytryny) i skorka pomarańczowa (lub cytrynowa). Tak przygotowanym lukrem posmarować jeszcze cieple ślimaczki. Odstawić do wystygnięcia na kuchennej kratce.

      Drożdżowe ślimaczki cynamomowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 24 lutego 2016 18:54
  • sobota, 12 grudnia 2015
    • Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Delikatny i lekki, słodycz przełamana kwaskowością wiśni. Bardziej jak deser niż sernik. Idealny na świąteczny stół. Przepis z bloga Moje Wypieki.

       

      Szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Spód:

      • 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
      • 40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

      Masę serowa:

      • 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
      • 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 15 g żelatyny w proszku
      • 1/4 szklanki wody, wrzącej

      Ponadto:

      • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500ml wrzącej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu)
      • 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

       

      Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

      Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).

      Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.

      W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

      W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.

      Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

      Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

      Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

      * najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać.

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      szwarcwaldzki sernik świąteczny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szwarcwaldzki sernik świąteczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 13:44
  • poniedziałek, 05 października 2015
    • Deser czekoladowo - kawowy

      Deser czekoladowo - kawowy

      Pierwszy przepis z nowej książki. Jest ciepło, klimatycznie, czekoladowo, jak na jesień przystało. Mimo że dało się złapać ostatnie letnie, ciepłe promienie słońca, ten deser jest dla mnie zdecydowanie jesienny. Struktura, w zależności od czasu pieczenie, jest bardziej zbita, ciastkowa, lub półpłynna. Przepis z książki "What Katie Ate. Weekend Kate".

       

      Deser czekoladowo - kawowy (4 porcje)

      • 2/3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 szklanki kakao w proszku
      • 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
      • 1 1/4 łyżki mocnego espresso
      • 100 ml mleka
      • 1 jajko
      • 50 g masła, roztopionego
      • 1 1/4 łyżki likieru creme de cacao (opcjonalnie)
      • śmietana kremówka lub lody waniliowe do podania

      Polewa kawowa:

      • 1/3 szklanki brązowego cukru, ubitego
      • 1 łyżka kakao w proszku, przesianego
      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso
      • 1 szklanka wrzątku

      Włącz termoobieg i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść masłem jedną większą miskę żaroodporną, lub kokilki.

      Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj kawę, mleko, jajko, roztopione masło oraz likier (jeśli używasz) i drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przelej masę do miski żaroodpornej i postaw ją na blasze do pieczenia.

      Do drugiej miski wsyp suche składniki na sos (cukier, kakao i kawę) i zamieszaj. Równomiernie posyp nimi ciasto i polej je wrzątkiem.

      Piecz 25 - 30 minut lub do czasu, aż ciasto urośnie, a na polewie wokół brzegów ciasta pojawią się pęcherzyki. Podawaj na ciepło ze śmietaną lub lodami waniliowymi.

      Deser czekoladowo - kawowy

       

      Deser czekoladowo - kawowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 października 2015 20:59
  • środa, 23 września 2015
    • Sernik bardzo puszysty

      Sernik bardzo puszysty

      Jeden z najbardziej puszystych i lekkich serników, które przygotowałam. Zdecydowanie :). Delikatny, lekki, rozpływający się w ustach. Najlepszy następnego dnia. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Sernik bardzo puszysty

      • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      • 1 szklanka mleka 3,2%
      • pół szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
      • 50 g masła
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
      • 6 jaj, białka oddzielone od żółtek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub aromat waniliowy do smaku

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, śmietaną kremówką, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.

      Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

      Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić i wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wylać masę serową.

      Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

      Sernik bardzo puszysty

      Sernik bardzo puszysty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik bardzo puszysty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 23 września 2015 22:53

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>