Wpisy

  • piątek, 13 października 2017
    • Pain Roustique

      Pain Rustique

      Chodzą mi po głowie ostatnio domowe chleby. Jesień sprzyja pieczeniu, a zapach domowego pieczywa wydobywający się z piekarnika jest niezastąpiony. Zaczynam znowu. Po raz kolejny. Po kilku latach przerwy jest, mój domowy chleb. Przepis Hamelmana, znaleziony na Moich Wypiekach.

       

      Pain Rustique (2 bochenki)

      Zaczyn:

      • 455 g mąki pszennej
      • 455 g wody
      • 0,5 g drożdży suchych

      Ciasto:

      • zaczyn
      • 455 g mąki pszennej
      • 173 g wody
      • 18 g soli
      • 6 g drożdży suchych

       

      Składniki zaczynu umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na 12 - 16 godzin.

      .

      .

      .

      dalsza część przepisu na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

       

      Pain Rustique

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 13 października 2017 22:16
  • piątek, 06 października 2017
    • Pastéis de nata

      Pastéis de nata

      Ochoty na domowy budyń ciąg dalszy. Ty razem w towarzystwie ciasta francuskiego i delikatnego posmaku cynamonu. Jest kremowo, pysznie, domowo. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Pastéis de nata (24 sztuki)

      • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (2 opakowania po ok. 300 g ciasta)
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 i 1/4 szklanki mleka
      • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
      • 1 laska cynamonu
      • 2/3 szklanki wody
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 6 dużych żółtek

       

      W miseczce wymieszać rózgą kuchenną 1/4 szklanki mleka z 3 łyżkami przesianej mąki pszennej i wanilią, odłożyć.

      W garnuszku zagotować wodę z laską cynamonu i cukrem - doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.

      W drugim garnuszku zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać rozprowadzoną makę i wymieszać rózgą kuchenną. Z syropu cukrowego wyjąć cynamon i cały syrop przelać do mleka z mąką, wymieszać. 

      Żołtka roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, mieszając, natychmiast zdjąć z palnika (by mieszanka się nie zwarzyła). Odstawić - mieszanka będzie bardzo rzadka, tak ma być.

      Przygotować formę do muffinów - o standardowej wielkości gniazd. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinać kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd, tak by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek. Do gniazdek z ciasta przelewać mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości boków ciasta (nie więcej; podczas pieczenia budyń unosi się do góry i gotuje - jeśli nalejecie za dużo, wyleje się ponad foremkę).

      Piec w temperaturze 290ºC (tak, tak, naprawdę!) przez około 8-9 minut. Mój piekarnik grzeje maksymalnie do 270ºC więc piekłam w takiej temperaturze, z termoobiegiem, dodatkowo 1 minutę dłużej. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę (uwaga, są bardzo gorące!). 

      Można podawać oprószone cynamonem.

       

      Pastéis de nata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 października 2017 20:59
  • środa, 27 września 2017
    • Tarta z budyniem i malinami

      Tarta z budyniem i malinami

      Klasyczne, proste połączenie. Kruche, maślane ciasto, domowy budyń i kwaśne owoce. Jest idealnie. Potrzebuję ostatnio sprawdzonych, domowych ciast. A moja ochota na domowy budyń jesienną porą jest dopiero obudzona... Uproszczony przepis z Moich Wypieków.

       

      Tarta z budyniem i malinami

      Kruchy spód:

      • 190 g mąki pszennej
      • 40 g cukru pudru
      • szczypta soli
      • 100 g masła, zimnego
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
      • 1 żołtko

      Domowy budyń waniliowy: 

      • 500 ml mleka
      • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
      • 5 żółtek
      • 80 g cukru
      • 30 mąki pszennej
      • 35 g skrobi ziemniaczanej

      Ponadto:

      • 500 g malin

       

      Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

      .

      .

      .

      dalsza część przepisu na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

       

      Tarta z budyniem i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z budyniem i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 27 września 2017 19:25
  • niedziela, 26 lutego 2017
    • Tarta kajmakowa

      tarta kajmakowa

      Tarta kajmakowa o nietypowym smaku. Nie używamy tu kajmaku z puszki, tylko gotujemy go sami, co sprawia, że smak jest zupełnie zaskakujący. Kolor kajmaku również nie przypomina tego sklepowego, jest dużo jaśniejszy, beżowy. Polecam dla chcących spróbować trochę innych smaków. Przepis z Kwestii Smaku.

       

      Tarta kajmakowa

      Ciasto:

      • 250 g mąki
      • 150 g zimnego masła (lub 130 g masła i 20 g smalcu)
      • 4 łyżki cukru pudru
      • mała szczypta soli
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 jajko

      Masa kajmakowa:

      • 200 g orzechów włoskich
      • 1 litr śmietanki kremówki 36% (z kartonika)
      • 1 szklanka cukru

      Polewa czekoladowa:

      • 50 g czekolady deserowej
      • 1 łyżka oleju roślinnego

       

      Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło, smalec, sól oraz proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem przez około minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać dokładnie palcami lub siekać na stolnicy).

      Dodać jajko i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.

      Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto rozwałkować delikatnie podsypując mąką. Wyłożyć spód i boki 26 cm formy. Spód podziurkować widelcem. Okryć wierzch i boki folią aluminiową i wysypać obciążenie (np. suchą fasolę - do wielokrotnego wykorzystania). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec na złoty kolor przez ok. 13 minut. Wyjąć, ostudzić.

      W szerokim garnku z grubym dnem (dobrej jakości, który nie przypala) umieścić śmietankę i cukier. Zagotować co chwilę mieszając rózgą. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 35 minut co chwilę mieszając rózgą aby nie robiły się grudki. Masa ma lekko bulgotać.

      Na koniec masa ma zmniejszyć objętość o około połowę, zgęstnieć i nabrać słomkowej barwy. Uważać aby nie przypalić masy. Ostudzić i schłodzić.

      Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni. Wyłożyć na spód formy. Zalać ostudzoną masą i odstawić w zimne miejsce na minimum 2 godziny aż masa zastygnie.

      Udekorować polewą (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę z dodatkiem oleju). Ciasto można długo przechowywać w miarę chłodnym miejscu.

      tarta kajmakowa

      tarta kajmakowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 lutego 2017 11:52
  • sobota, 07 stycznia 2017
    • Szarlotka z chmurką

      szarlotka z chmurka

      Przepis z programu Bake off.

       

      Szarlotka z chmurką

      Kruche ciasto:

      • 1 szklanka mąki krupczatki 
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 200g zimnego masła
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek 


      Budyniowa beza:

      • 5 białek 
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
      • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g) 
      • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 


      Jabłka: 

      • 1 kg kwaśnych jabłek
      • 1 cytryna 
      • 100 gr rodzynek 
      • 200 gr orzechów włoskich
      • 1 szklanka cukru trzcinowego
      • cynamon mielony
      • cynamon kora 
      • pasta/ekstrakt z wanilii
      • koniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki) 
      • kardamon 

       

      Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, mocno schłodzić. Podpiec 60% na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. ¾ jabłek pokrojone w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania). Kiedy jabłka będą miękkie dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie zrobić z niego karmel. Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach, dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopniach C przez 30 - 40 minut.

      szarlotka z chmurka

      szarlotka z chmurka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 stycznia 2017 16:54

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>