Wpisy

  • sobota, 07 maja 2016
    • Sernik dekedencki

      Sernik dekadencki

       

      Do serników mam dużą słabość, mogłabym jej jeść codziennie. Mam na swoim koncie upieczoną już ich dużą ilość, niejeden typ sernika jadłam, ale ten należy do ścisłego grona ulubieńców. Jest bardzo zwarty, idealnie kremowy, głęboki w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim lubiącym słodko słone połączenia (sos tofee i słone orzeszki). Najlepszy sernik nawyjątkowe okazje. Przepis z Kwestii Smaku.


      Sernik dekadencki

      Spód:

      • 1 paczka (około 250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą
      • 4 - 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g)
      • 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego np. z orzeszków ziemnych

      Masa serowa:

      • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta
      • 250 g serka mascarpone
      • 250 g kremowego słonego serka Philadelphia lub Twój Smak
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
      • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
      • 5 jajek
      • 300 g białej czekolady (lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego

      Wierzch:

      • 200 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
      • 125 g serka Philadelphia (niekoniecznie)
      • 3 łyżki cukru pudru

      Sos tofee:

      • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
      • 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/4 szklanki płynnego miodu
      • 1/4 szklanki masła

      Dekoracja:

      • 75 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie


      Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Zdjąć obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm, na dno położyć papier do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.

      Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną. Miksować przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.

      Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.

      Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i wanilią.

      Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.

      Przygotować wierzch.W misce wymieszać śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem. Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut.

      Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik.

      Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową.

      Orzeszki ziemne posiekać nożem. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka. Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzać przed użyciem.

      Sernik dekadencki

      Sernik dekadencki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dekedencki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 maja 2016 18:21
  • poniedziałek, 04 kwietnia 2016
    • Makowiec bakaliowy

      Makowiec bakaliowy

       

      Po świątecznych przekładańcach pora na coś prostszego, ale równie pysznego. Proponuję makowiec, prosty, szybki w przygotowaniu. Klasyczny smak z dodatkiem białego lukru.

       

      Makowiec z bakaliami

      • 7 dużych jajek
      • 1 puszka masy makowej (850g)
      • 2/3 szklanki cukru
      • 3 czubate łyżki bułki tartej
      • 5 łyżek mielonych migdałów
      • 2 płaskie łyżki kakao
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • skórka otarta z połowy mocno dojrzałej pomarańczy
      • szklana bakalii (orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, migdałów)

      Lukier:

      • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
      • 3 łyżki zimnej wody


      Pomarańczę przelewamy wrzątkiem i dokładnie czyścimy szczoteczką. Następnie ścieramy z niej skórkę na średniej grubości oczkach.

      Suche składniki (bułkę tartą, kakao, migdały i proszek do pieczenia) łączymy ze sobą.

      Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jasną, puszystą masę (mnie zajęło to około 10 minut). Do jajek dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy bakalie, całość delikatnie mieszamy łyżką.

      Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej masę makową i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 35 - 40 minut, a następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.

      Kiedy ciasto przestygnie do temperatury pokojowej wyjmujemy je z tortownicy, zdejmujemy z niego papier i przekładamy na paterę. Przygotowujemy lukier.

      Cukier łączymy z wodą i energicznie mieszamy. Kiedy osiągnie gładką konsystencję polewamy nim ciasto.

      Makowiec bakaliowy

      Żródło (z moimi zmianami)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec bakaliowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 kwietnia 2016 21:58
  • piątek, 25 marca 2016
    • Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane

      Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane

      Po cięższych ciastach, przychodzi chęć na coś lekkiego, słodkiego, do kawy. Ciastka bardzo czekoladowe i bardzo słodkie (polecam ograniczyć ilość cukru nawet o połowę, jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków). Chrupiące od płatków owsianych i jednocześnie lekko ciągnące się. Polecam, przepis Arabeski Waniliowej.


      Podwójnie czekoladowe ciasteczka owsiane (ok. 40 sztuk)

      • 2 szklanki półsłodkich groszków czekoladowych (lub ok. 250 g posiekanej czekolady)
      • 1/2 kostki masła
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 jajko
      • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 3/4 szklanki mąki
      • 3/4 szklanki płatków owsianych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody
      • szczypta soli

      Jedną szklankę groszków czekoladowych rozpuścić w kąpieli wodnej , odstawić na bok.

      Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę , jajko i wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , sodą , solą i płatkami owsianymi , dodać do masy i dobrze wymieszać. Na koniec wsypać pozostałe groszki czekoladowe (1 szklankę).

      Ciasto nakładać łyżką , w dość dużych odstępach , na nie natłuszczoną blachę i piec w temp. 200°C przez 8 - 10 minut (należy uważać , żeby nie przypiec za bardzo – środek ciastek powinien wyglądać na miękki). Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 1 minutę na blasze , a następnie przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 25 marca 2016 13:16
  • środa, 16 marca 2016
    • Ciasto Kubanka

      Ciasto Kubanka

      Jak już wypróbujecie cytrynową babkę, zachęcam do upieczenia Kubanki. To pełen smaków podzielny przekładaniec, ciasto na każdą okazję. Herbatniki maślane i kakaowe, powidła śliwkowe, kakaowy biszkopt, kawa i bita śmietana tworzą pyszne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Przepis Arabeski Waniliowej.

       

      Ciasto Kubanka

      Biszkopt:

      • 5 średnich jaj
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 szklanka mąki
      • 3 łyżki kakao
      • szczypta soli

      Masa:

      • 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
      • 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 (czubate) łyżki cukru

      Dodatkowo:

      • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 śmietan-fixy
      • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
      • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
      • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

      Nasączenie:

      • 1/2 szklanki naparu z kawy
      • 2-3 łyżki rumu

      Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.

      Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę i  kakao przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę (23×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20  minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).

      Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić (lub pozostawić odkryty, od czasu do czasu mieszając).

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

      Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

      Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.

      Ciasto Kubanka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kubanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 16 marca 2016 21:35
  • sobota, 12 marca 2016
    • Jogurtowa babka cytrynowa

      Jogurtowa babka cytrynowa

      W oczekiwaniu na czas Wielkanocy upiekłam babkę. Jest miękka, wilgotna, bardzo cytrynowa. Bardzo wciągająca. Przepis z Moich Wypieków.


      Jogurtowa babka cytrynowa

      • 250 g masła
      • skórka otarta z 2 cytryn
      • 200 g drobnego cukru do wypieków
      • 3 jajka
      • 45 g wiórków kokosowych
      • 30 g zmielonych migdałów
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 375 g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki sody oczyszczonej
      • 200 g jogurtu naturalnego (lub jogurtu greckiego)

      Lukier:

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2 - 3 łyżki soku z cytryny


      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - wymieszać i przesiać, odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Po kolei wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu (na tym etapie ciasto najprawdopodobniej lekko się zwarzy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).

      Masę przełożyć do większej miski. Dodać wiórki, migdały, sok z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

      Formę do babki* wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości foremki. Wyrównać.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 15 minut warto piec w niższej temperaturze - 160ºC).

      Lekko przestudzić najpierw w formie, potem wyjąć na kratkę.

      Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej bądź przestudzonej babce.

      Jogurtowa babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowa babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 12 marca 2016 21:24

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>