Wpisy

  • sobota, 28 października 2017
    • Crumble jabłkowe

      Crumble jabłkoweJesienne smaki należą do moich ulubionych. Jabłka, dynia, śliwki, orzechy - mogłabym jeść cały rok. Ta pora roku sprzyja pieczeniu, zapach domowego ciasta, gdy za oknem szaro, zawsze poprawia mi humor. Dzisiaj podajemy jabłka pieczone pod kruszonką. Z dodatkiem żurawiny i cynamonu, bardzo aromatyczne, polecam.

       

      Crumble jabłkowe (4 - 6 porcji)

      • 1 kg kwaśnych jabłek
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • 2 łyżki suszonej żurawiny

      Kruszonka:

      • 60 g masła
      • 50 g mąki przennej
      • 50 g mąki pszennej razowej
      • 40 g brązowego cukru

       

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić z grubą kostkę. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i żurawiną. Całość wyłożyć do średniej wielkości naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.

      Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki zmieszać i wyrobić między palcami. Wierzch jabłek posypać kruszonką.

      Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

       

      Crumble jabłkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Crumble jabłkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 28 października 2017 18:05
  • sobota, 21 października 2017
  • piątek, 13 października 2017
    • Pain Roustique

      Pain Rustique

      Chodzą mi po głowie ostatnio domowe chleby. Jesień sprzyja pieczeniu, a zapach domowego pieczywa wydobywający się z piekarnika jest niezastąpiony. Zaczynam znowu. Po raz kolejny. Po kilku latach przerwy jest, mój domowy chleb. Przepis Hamelmana, znaleziony na Moich Wypiekach.

       

      Pain Rustique (2 bochenki)

      Zaczyn:

      • 455 g mąki pszennej
      • 455 g wody
      • 0,5 g drożdży suchych

      Ciasto:

      • zaczyn
      • 455 g mąki pszennej
      • 173 g wody
      • 18 g soli
      • 6 g drożdży suchych

       

      Składniki zaczynu umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na 12 - 16 godzin.

      .

      .

      .

      dalsza część przepisu na moim nowym blogu Strefa Wypieków

       

       

      Pain Rustique

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 13 października 2017 22:16
  • piątek, 06 października 2017
    • Pastéis de nata

      Pastéis de nata

      Ochoty na domowy budyń ciąg dalszy. Ty razem w towarzystwie ciasta francuskiego i delikatnego posmaku cynamonu. Jest kremowo, pysznie, domowo. Przepis z Moich Wypieków.

       

      Pastéis de nata (24 sztuki)

      • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (2 opakowania po ok. 300 g ciasta)
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 i 1/4 szklanki mleka
      • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
      • 1 laska cynamonu
      • 2/3 szklanki wody
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 6 dużych żółtek

       

      W miseczce wymieszać rózgą kuchenną 1/4 szklanki mleka z 3 łyżkami przesianej mąki pszennej i wanilią, odłożyć.

      W garnuszku zagotować wodę z laską cynamonu i cukrem - doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.

      W drugim garnuszku zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać rozprowadzoną makę i wymieszać rózgą kuchenną. Z syropu cukrowego wyjąć cynamon i cały syrop przelać do mleka z mąką, wymieszać. 

      Żołtka roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać do wody i mleka, wymieszać. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia, mieszając, natychmiast zdjąć z palnika (by mieszanka się nie zwarzyła). Odstawić - mieszanka będzie bardzo rzadka, tak ma być.

      Przygotować formę do muffinów - o standardowej wielkości gniazd. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinać kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd, tak by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek. Do gniazdek z ciasta przelewać mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości boków ciasta (nie więcej; podczas pieczenia budyń unosi się do góry i gotuje - jeśli nalejecie za dużo, wyleje się ponad foremkę).

      Piec w temperaturze 290ºC (tak, tak, naprawdę!) przez około 8-9 minut. Mój piekarnik grzeje maksymalnie do 270ºC więc piekłam w takiej temperaturze, z termoobiegiem, dodatkowo 1 minutę dłużej. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę (uwaga, są bardzo gorące!). 

      Można podawać oprószone cynamonem.

       

      Pastéis de nata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 października 2017 20:59

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>