Wpisy

  • czwartek, 24 października 2013
    • Ciasto Kukułka

      Ciasto Kukułka

      Kukułka to proste przekładane ciasto bez pieczenia. Masa jest delikatna, budyniowa, o intensywnym smaku kukułek. Przełożone nią herbatniki miękną i sprawiają, że całość rozpływa się w ustach. Przepis z bloga CakeTime.

       

      Ciasto Kukułka

      Składniki:

      • 1 litr mleka
      • 300 g cukierków kukułek
      • 4 budynie czekoladowe
      • 250 g miękkiego masła
      • 2 łyżki kakao
      • 100 ml likieru śmietankowego
      • 250 g herbatników typu petit beurre
      • słoiczek 200 ml wiśni z kompotu lub zalewy (u mnie wiśnie z konfitury)

      Cukierki rozpuścić w pół litra mleka, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W pozostałym mleku rozrobić bardzo dokładnie wszystkie budynie, tak aby nie było grudek. Mleko z kukułkami zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie, cały czas energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotować 2 - 3 minuty, następnie odstawiać do ostygnięcia. Powierzchnię przykryć folią, aby nie powstał kożuch.
      W osobnej misce zmiksować masło z kakao. Dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu i ucierać lub miksować do powstania gładkiej masy. Następnie wlać likier i dokładnie połączyć.
      Kwadratową formę o boku 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową
      Dno wyłożyć herbatnikami. Równo rozłożyć 1/3 kremu na herbatnikach. Masę przykryć herbatnikami. Czynności powtórzyć z pozostałymi herbatnikami i masą (powinny powstać 3 warstwy herbatników i 3 warstwy kremu). Na górę ciasta wyłożyć odsączone wiśnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 - 5 godziny a najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce.

      ciasto kukułka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kukułka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 października 2013 00:08
  • poniedziałek, 14 października 2013
    • Cytrynowe "odciski palców"

      Cytrynowe

      Na te ciasteczka miałam ochotę od dawna i w końcu udało mi się je upiec. Mam słabość do wszystkiego co cytrynowe, a poza tym wyglądają one uroczo. Polecam, przepis znalazłam w Kuchni nad Atlantykiem.

       

      Cytrynowe „odciski palców”

      Ciasto:

      • 125 g masła o temperaturze pokojowej
      • 200 g drobnego cukru
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 3 - 4 łyżki słodkiej 18% śmietanki
      • 1 jajko
      • 50 g mąki ziemniaczanej
      • 350 g mąki pszennej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli

      Nadzienie cytrynowe:

      • 85 g soku świeżo wyciśniętego z cytryn, przecedzonego
      • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
      • 5 łyżek cukru
      • 1 jajko

      Na małym ogniu rozpuścić cukier w soku cytrynowym. Zdjąć z ognia i dodać skórkę cytrynową. W miseczce ubić lekko jajko. Ciągle ubijając wlewać do ubitego jajka cienkim strumieniem sok z cukrem. Gdy ładnie się spieni wlać wszystko ponownie do rondla i nadal ubijać/mieszać na maleńkim ogniu. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć i bąbelkować przy brzegach, natychmiast zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy). Gdy będzie w temperaturze pokojowej przykryć i wstawić do lodówki.
      Nagrzać piekarnik do 180ºC.
      Masło zmiksować z cukrem. Dodać śmietankę i wanilię, ponownie ubić. Przesiać mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodać do masy maślanej 2 łyżki mąki, a następnie jajko i dobrze ubić. Partiami dodawać resztę mąki krótko miksując na niskich obrotach. Wstawić ciasto na min 45 minut do lodówki.
      Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kciukiem robić w środku każdego ciastka zagłębienie. Nakładać do nich łyżeczką nadzienie cytrynowe.
      Piec przez ok. 15 - 20 minut. Studzić na siatce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowe "odciski palców"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 października 2013 16:38
  • sobota, 05 października 2013
    • Chałka rosyjska

      Chałka rosyjska

      Nieplanowana przerwa na blogu, ale już wracam. Chyba. Nie odchudzamy się już (pora pogodzić się z rzeczywistością), po prostu nie miałam ochoty na pieczenie. Ostatnio nastrój miałam niekoniecznie najlepszy, a nie od dzisiaj wiadomo, że na smutki najlepsze drożdżowe. Więc wyszła chałka. Całkiem dobra chałka (z przepisu Liski).

       

      Chałka rosyjska (2 sztuki)

      • 20 g świeżych drożdży
      • 500 g mąki pszennej
      • 170 g wody
      • 2 jajka
      • 1,5 łyżeczki soli
      • 55 g oleju roślinnego
      • 2 łyżki cukru

      W dużej misce umieścić drożdże z 1 łyżeczką cukru, 100 g mąki i wodą. Odstawić na 20 minut.
      Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto - będzie dosyć zwarte. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 2 godziny, by wyrosło.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, z każdej zapleść chałkę (mój to klasyczny warkocz, można pokombinować z warkoczem cztero- lub pięciopasmowym, pewnie będzie wyglądać ciekawiej).
      Zaplecione chałki posmarować olejem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 - 2 godziny. Radzę pozwolić chałkom solidnie wyrosnąć, dzięki czemu będą puszyste i miękkie.
      Piekarnik nagrzać do 190°C. Chałki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą lub śmietaną (ja posmarowałam mlekiem), posypać makiem lub kminkiem (ja, jak widać, pominęłam). Wstawić do piekarnika i piec 20 - 30 minut.
      Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.

      Chałka rosyjska

      Chałka rosyjska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chałka rosyjska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 21:36

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>