Wpisy

  • środa, 31 października 2012
    • Drożdżówki z nutellą

      Drożdżówki z nutellą

      Pyszne drożdżówki zwinięte w ślimak. Delikatnie przyrumienione, mięciutkie,  z nutellowym wnętrzem. Serdecznie polecam.

       

      Drożdżówki z nutellą (8 sztuk)

      Ciasto: (przepis Dorotus)

      • 75 g margaryny lub masła
      • 250 ml mleka
      • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
      • szczypta soli
      • 70 g cukru
      • 50 dag mąki pszennej

      Dodatkowo:

      • ok. 200 g nutelli
      • jajko
      • łyżka mleka

      Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

      Rozwałkować na placek o wymiarach około 20 x 40 cm. Poprzecinać wzdłuż na 8 pasków o wymiarach ok. 20 x 5 cm. Każdy z nich posmarować nutellą (brzegi należy zostawić puste). Następnie zlepić brzegi każdego z pasków (i delikatnie zrolować, tak aby postały wałeczki), ułożyć je złączeniem do dołu i zawinąć w ślimaki. Ułożyć na blaszce i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

      Po tym czasie posmarować drożdżówki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C.

      Drożdżówki z nutellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z nutellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 31 października 2012 20:37
  • niedziela, 21 października 2012
    • Czekoladowa Pavlova

      Czekoladowa Pavlova

      Pavlova to klasyka. Bardziej popularna jest wersja biała (piekłam ją wcześniej), lecz czekoladowa w niczym jej nie ustępuje.  Ja na wierzchu ułożyłam banany, ale polecam użyć innych owoców, bardziej kwaśnych, aby złamać słodycz bezy.  Przepis od Dorotus.

       

      Czekoladowa Pavlova

      Składniki:

      • 6 białek
      • 300 g drobnego cukru
      • 3 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
      • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

      Na wierzch:

      • 500 ml śmietany kremówki
      • 500 g truskawek lub innych owoców
      • 2 - 3 łyżki startej gorzkiej czekolady (niekoniecznie)

      Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając. Następnie przesiać kakao, wmiksować, dodać łyżeczkę octu i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.

      Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy mniej więcej 23 cm. Wyłożyć na niego bezę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, natychmiast przykręcając temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wyglądać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak mięciutka. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz.

      Ubić kremówkę, wyłożyć na wierzch bezy, na nią wyłożyć owoce, można posypać tartą czekoladą.

      Czekoladowa Pavlova

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 października 2012 00:16
  • poniedziałek, 15 października 2012
    • Bułki śniadaniowe

      Bułki śniadaniowe

      Jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam. Delikatne, mięciutkie, puszyste. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że długo pozostają świeże. Serdecznie polecam. Przepis Małgorzaty Zielińskiej, który znalazłam tutaj.

       

      Bułki śniadaniowe (8 sztuk)

      • 150 g ugotowanych ziemniaków
      • 6 g świeżych drożdży lub płaska łyżeczka drożdży instant
      • 10 g rozpuszczonego masła
      • 100 g letniego mleka
      • 1 jajko
      • 300 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
      • 1 łyżeczka soli
      •  szczypta cukru

      Dodatkowo:

      • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka - na glazurę
      • mak, sezam lub płatki owsiane - do posypania

      Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodając mleko i masło (1 - 2 łyżki mleka należy odłożyć do rozrobienia zaczynu drożdżowego)
      Jeśli używamy ziemniaków, które zostały nam np. z poprzedniego dnia, należy masło i mleko podgrzać i zmiksować z ziemniakami na gładką masę.
      Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać szczyptę cukru i 1 - 2 łyżki mleka.
      Posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 5 - 10 minut.
      Jajko dokładnie ubić z solą, dodać do masy ziemniaczanej, połączyć z mąką wymieszaną z drożdżami.
      Wyrabiać 10-15 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką lub dolewając mleka.
      Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia,  na około 1,5 godziny.
      Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 8 równych kawałków i uformować bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut.
      Bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem, posypać ziarnami.
      Piec 15 - 20 minut, w temperaturze 200°C, do uzyskania złotego koloru.
      Odstawić do ostygnięcia.

      Bułki śniadaniowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki śniadaniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 października 2012 20:48
  • wtorek, 09 października 2012
  • sobota, 06 października 2012
    • Sernik wiedeński

      Sernik wiedeński

      Klasyka. Sernik wiedeński króluje na pewno w niejednym polskim domu. W mojej rodzinie wszyscy bardzo lubimy serniki, rodzice szczególnie takie – proste, klasyczne, polskie, z rodzynkami. Ten sernik jest pyszny, bardzo puszysty. Zawszę gdy piekę taki sernik mam pewność, ze zostanie zjedzony do ostatniego okruszka. Wykorzystałam przepis Bajaderki, dodałam kruchy spód, który można upiec ze swojego ulubionego przepisu lub np. z tego.

       

      Sernik wiedeński

      • 1 kg tłustego białego sera
      • 200 g masła 
      • 2 szklanki cukru pudru 
      • 8 dużych jajek 
      • 2 czubate łyżki maki pszennej 
      • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
      • kilka kropel olejku arakowego 
      • rodzynki, najlepiej mieszanka jasnych i ciemnych

      Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut (do wrzątku można dodać trochę mocnego alkoholu – np. wódki lub rumu). Odsączyć i otoczyć lekko mąka.
      Masło utrzeć z 1 szklanka cukru pudru aż masa będzie lekka i puszysta i powoli, po łyżce dodawać polowe zmielonego sera. Ucierać aż masa będzie gładka.
      W osobnej misce ubić żółtka z pozostałą szklanka cukru pudru i dodawać również po łyżce pozostałą polowe sera aż masa będzie puszysta i gładka. Połączyć obie masy, dobrze wymieszać, dodać obie maki, wanilie i olejek.
      Z białek ubić sztywna piane, 1/3 piany dodać do masy serowej i dobrze wymieszać, dodać resztę i bardzo delikatnie wymieszać, wsypać rodzynki.
      Przełożyć masę do formy (dużej, prostokątnej, o wymiarach ok. 33  x  23 cm) i piec w temperaturze 180°C około 50 - 60 minut, aż sernik będzie ładnie zrumieniony. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w piekarniku na następne 10 minut. Gdyby zaczął się za bardzo rumienić można wyjąc go wcześniej.

      Sernik wiedeński

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik wiedeński”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 06 października 2012 14:59

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>