Wpisy

  • czwartek, 14 października 2010
    • Kawowo - migdałowy torcik bezowy

      Kawowo - migdałowy torcik bezowy

      Ostatnio dużo się dzieje. Przeprowadziłam się do akademika, czasu mam coraz mniej. Kilka zaległych przepisów czeka na opublikowanie i pewnie niedługo się pojawią, ale faktem jest, że ostatnio nie mam możliwości nic piec, także wpisy na pewno będą pojawiać się rzadziej.

      Ten tort upiekłam na urodziny taty, to zmieniona przez Agatę wersja szwedzkiego chrupkiego tortu migdałowego, pieczonego kiedyś w ramach Weekendowej Cukierni. Mi spodobały się modyfikacje Agaty i zrobiłam go właśnie takiej formie. To bardzo delikatne i miękkie ciasto (u mnie w ogóle nie był chrupiący), a kawa i migdały świetnie smakują w duecie.

       

      Kawowo - migdałowy torcik bezowy

      Migdałowa beza: (3 blaty)

      • 5 białek
      • 150 g cukru
      • 110 g migdałów zmielonych razem ze skórką
      • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

      Krem kawowy:

      • 250 ml mleka
      • 5 żółtek jaj
      • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
      • 50 g cukru
      • 200 g miękkiego masła

      Dodatkowo:

      • płatki migdałowe

      Piekarnik rozgrzać do 170°C. Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 20 cm każde.
      Białka ubić na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Kiedy cały cukier będzie wsypany i rozpuści się w białkach, ubijać jeszcze 3 - 4 minuty. Stopniowo wsypywać migdały i mąkę, miksując mikserem na najniższych obrotach. Ciasto rozsmarować równomiernie na wyrysowanych kołach.

      Piec ok. 15 minut, następnie wyłączyć piekarnik i dosuszyć bezy przy uchylonych drzwiczkach. Beza odklejona od papieru powinna być od spodu sucha (jeżeli nie będzie, można ją ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika na kilka minut).

      150 ml mleka zagotować z kawą i cukrem. Pozostałe rozmiksować z żółtkami. Wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Zagotować na małym ogniu i gotować stale mieszając przez ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
      Masło rozmiksować na jasną, kremową masę. Nadal miksując dodawać po 2 - 3 łyżki kawowego kremu.
      Każdy spód pokryć 1/3 masy. Ułożyć piętrowo, wierzch dodatkowo pospać podprażonymi płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki na ok. 2 - 3 godziny.

      Kawowo - migdałowy torcik bezowy


      Kawowo - migdałowy torcik bezowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kawowo - migdałowy torcik bezowy ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 października 2010 22:53
  • piątek, 01 października 2010
    • Sernik klasyczny

      Sernik klasyczny

      To taki klasyczny polski sernik, który piekły nasze mamy i babcie. Moje piekły właśnie taki. Zaczerpnęłam ten przepis z zeszytu babci, która jest mistrzynią serników, ma w swoim zeszycie kilkanaście przepisów na nie, mam nadzieję, że uda mi się upiec jeszcze kilka z nich. Ten sernik jest ciężki, wilgotny, ale jednocześnie puszysty. Polski, osobno dodaje się ubite białka, ma tendencję do rośnięcia, opadania i pękania, nie jest to idealnie płaski cheesecake. Dla tych dla których najlepszy w serniku jest ser. Najlepszy jest tłusty, własnoręcznie zmielony, do takich serników nie pasują sery wiaderkowe.

       

      Sernik klasyczny

      • 1 kg tłustego sera (zmielonego dwu- lub trzykrotnie, lub przetartego przez sito)
      • 6 dużych lub 8 mniejszych jajek
      • 250 g cukru pudru
      • 200 g masła
      • 2 – 3 łyżki ugotowanej kaszy manny
      • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • kilka kropli olejku cytrynowego (lub skórka starta z połowy cytryny)

      Masło utrzeć, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru i sera, aż do dodania całości składników. Do dobrze zmieszanej masy dodać kaszę, mąkę ziemniaczaną i olejek, wymieszać aż do połączenia składników.

      Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać pianę z masą serową.

      Przelać masę do tortownicy (o średnicy 24 – 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika). Pozostawić sernik w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

      Sernik klasyczny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik klasyczny”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 01 października 2010 16:35

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>