Wpisy

  • niedziela, 15 września 2013
    • Szarlotka z bezą

      Szarlotka z bezą

      Tę szarlotkę piekłam już kilka razy ubiegłej jesieni, lecz dopiero teraz doczekała się zdjęć i debiutu na blogu. Przepis Pieczarki Mysi. Zdjęcia nie są najlepsze, nie mam ostatnio motywacji… Nie wiem kiedy następny przepis pojawi się na blogu, bo wszyscy domownicy (ze mną na czele) upierają się, że przechodzą na dietę. Więc nie mam zamiaru kusić ciastami. Chociaż z drugiej strony mam ochotę spędzić dzisiejszy wieczór piekąc ciasteczka cytrynowe…

       

      Szarlotka z bezą

      Ciasto:

      • 250 g mąki
      • 25 g cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 żółtka
      • 125 g masła
      • szczypta soli

      Piana:

      • 120 g cukru pudru
      • 4 białka
      • 1 łyżka budyniu waniliowego

      Ponadto:

      • 1 kg jabłek
      • cynamon

      Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Po 30 minutach wyłożyć ciastem kwadratową formę o wymiarach 23 x 23 cm, wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia.  Na ciasto rozłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka wymieszane z cynamonem. Jabłka wyrównać i posypać cukrem waniliowym.

      Z białek ubić sztywną pianę dodać cukier puder i budyń. Pianę wyłożyć na jabłka i zrobić ozdobne fale.

      Piec ok. 40 minut w 180C do pięknego zrumienienia piany.

      Szarlotka z bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 września 2013 18:06
  • sobota, 07 września 2013
    • Drożdżówki kokosowe

      Drożdżówki kokosowe

      Moja mama pracuje w szkole. Wrzesień oznacza da niej powrót do pracy, co jest zawsze trochę stresujące. Aby osłodzić jej ten czas upiekłam drożdżówki. Miała do wyboru dwa rodzaje, wybrała kokosowe :). To był trafny wybór, bo wyszły naprawdę dobre, podczas pieczenia zapach obłędny. Z przepisu Dorotus.

       

      Drożdżówki kokosowe

      Ciasto (ok. 16 sztuk):

      • 600 g mąki pszennej
      • 24 g świeżych drożdży
      • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
      • 2 jajka
      • 100 g roztopionego masła
      • 60 g cukru
      • 1/4 łyżeczki soli

      Nadzienie kokosowe:

      • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • 2 żółtka
      • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

      Ponadto:

      • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
      • wiórki kokosowe do posypania

      Mleko zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (bardzo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Z drożdży, mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

      Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z których uformować kulki, jak na bułeczki, około 80 g każda. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę. Ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 20 - 30 minut.

      Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.

      Drożdżówki kokosowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 07 września 2013 17:56
  • poniedziałek, 02 września 2013
    • Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Wyjątkowy sernik. Elegancki, delikatnie imbirowy, na kakaowym spodzie. Z sosem karmelowym jeszcze lepszy. Polecam.

       

      Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Kakaowy spód:

      • 160 g mąki pszennej
      • 70 g masła
      • 40 g cukru pudru
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka imbiru
      • 3 łyżki kakao

      Masa serowa:

      • 750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
      • ¾ szklanki cukru
      • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 3 jajka
      • 1,5 łyżeczki imbiru

      Gruszki:

      • 3 gruszki
      • 3 łyżki masła
      • 3 łyżki cukru
      • ½ łyżeczki imbiru

      Sos karmelowy:

      • 100 ml śmietany kremówki
      • 160 g cukru
      • 50 ml wody
      • 30 g masła

      Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Mąkę zmieszać z kakao, imbirem i cukrem pudrem. Masło posiekać z suchymi składnikami. Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce ok. godziny.

      Po tym czasie dno tortownicy o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno formy. Podpiec w temperaturze 175°C przez ok. 10 – 15 minut.

      W tym czasie przygotować masę serową. Ser z miksować z cukrem, śmietaną, imbirem i mąkami. Dodawać po jednym jajku, krótko miksując (tylko do dokładnego połączenia składników). Wyłożyć masę na wystudzony spód.

      Ruszki obrać i pokroić plasterki. Masło z cukrem i imbirem rozpuścić na patelni (na niewielkim ogniu). Dodać gruszki i podgrzewać aż zmiękną i puszczą sok. Odłożyć ja na talerzyk i wystudzić. Powstały na patelni sos zredukować (podgrzewać, odparowując, aż zostanie niewielka ilość gęstego sosu).

      Gruszki wyłożyć na wierzch masy serowej, wierz polać delikatnie powstałym sosem. Piec ok. 60 – 70 minut w temperaturze 180°C (czas pieczenia zależy od piekarnika, najlepiej przykryć sernik już na początku pieczenia folią aluminiową, aby nie dopuścić do wysuszenia gruszek). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Mocno schłodzić (najlepiej całą noc).

      Na koniec przygotowujemy sos karmelowy. Cukier z wodą umieścić w garnku o grubym dnie i podgrzewać na niewielkim ogniu aż do karmelizowania cukru (należy uważać aby cukier się nie przypalił). Po tym czasie zdjąć karmel z ognia i dodać masło ze śmietanką, cały czas mieszając. Mieszanina będzie reagować wybuchowo, a karmel może się zestalić, wtedy podgrzewamy jeszcze całość aż do uzyskania gładkiego sosu. Wystudzonym sosem polewamy sernik.

      Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Imbirowy sernik z gruszkami i sosem karmelowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 września 2013 18:12

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>