Wpisy

  • sobota, 29 września 2012
    • Tort jagodowy

      Tort jagodowy

      Lekki i smaczny i prosty tort jagodowy, który upiekłam sobie jeszcze w lipcu z okazji obrony magisterki. Tęsknie już za jagodami. Zdjęcie jest tylko jedno, nienajlepsze,  ocalałego ostatniego kawałka, reszta tortu została zjedzona w błyskawicznym tempie, ale w ogóle się temu nie dziwie – jagody, bita śmietana i kakaowy biszkopt muszą smakować świetnie.

       

      Tort jagodowy

      Kakaowy biszkopt (od Dorotus):

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki pszennej minus 2 łyżki
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki kakao

      Masa śmietanowa:

      • 660 ml śmietany kremówki
      • 250 g serka mascarpone
      • 2 łyżki cukru pudru
      • + 300 g jagód

      Poncz:

      • ¼ szklanki rumu
      • ¾ szklanki wody
      • 2 łyżki soku z cytryny

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i kakao wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

      Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

      Kremówkę dobrze schłodzić (można wstawić ją do zamrażalnika na kilkanaście minut), a następnie ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić.

      Składniki ponczu wymieszać.

      Jedną część biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć 1/3 masy oraz część jagód. Przykryć drugą częścią biszkoptu i ponownie naponczować, wyłożyć masę i jagody. Z trzecią częścią postąpić analogicznie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort jagodowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 01:11
  • środa, 26 września 2012
    • Babeczki czekoladowe z malinami

      Babeczki czekoladowe z malinami

      Z ostatnich już chyba w tym roku malin przygotowałam brownie w wersji mini z owocami. Proste i bardzo dobre. Przepis znalazłam u Dorotus.

       

      Babeczki czekoladowe z malinami (8 – 12 sztuk)

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 100 g masła
      • 2 jajka
      • 180 g cukru (lub mniej)
      • 100 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 g malin
      • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

      Masło i czekoladę umieścić w garnuszku i ogrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia, mieszając. Lekko przestudzić.

      Czekoladę i pozostałe składniki (oprócz malin) umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Wrzucić maliny i lekko wymieszać.

      Powstałą masę nałożyć do foremek od muffinek (najlepsze silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 wysokości.

      Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Można jeść prosto z foremek ciepłe, dopiero całkowicie wystudzone dobrze odchodzą od papierków.

      Babeczki czekoladowe z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 26 września 2012 15:45
  • czwartek, 20 września 2012
    • Buchty ze śliwkami

      Buchty ze śliwkami

      Na buchty miałam ochotę już od dawna, ale jak to zwykle bywa zawsze stawało coś na przeszkodzie. Bardzo chciałam zrobić je z powidłami, ale jako że trwa nadal sezon na śliwki, upiekłam właśnie takie, a buchty z powidłami muszą jeszcze poczekać na swoją kolej.  Przepis znaleziony u Liski, z moimi niewielkimi zmianami.

       

      Buchty ze śliwkami (8 sztuk)

      • 125 ml mleka
      • 20 g świeżych drożdży
      • 75 g cukru + 3 łyżki do śliwek
      • 80 g miękkiego masła
      • 250 g mąki pszennej
      • 2 żółtka
      • 16 niewielkich śliwek
      • 1 łyżeczka cynamonu

      Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawić. Masło wymieszać z resztą mleka, żeby się rozpuściło.
      Mąkę z żółtkami umieścić w misce. Dodać resztę cukru. Do tego dodać drożdże z masłem i wyrobić miękkie ciasto. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
      W tym czasie śliwki umyć, przekroić na połówki i wymieszać z trzema łyżkami cukru i cynamonem.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich napełnić czterema połówkami śliwek, uformować kule i ułożyć je w tortownicy (moja o średnicy 24 cm). Odstawić do wyrastania na 30 minut.

      Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

      Buchty ze śliwkami

       

      Buchty ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Buchty ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 września 2012 00:22
  • wtorek, 18 września 2012
    • Chleb pszenny z mąką razową

      Chleb pszenny z mąką razową

      Miałam zamiar przez pewien czas piec chleby w foremkach, taki było zalecenie mamy. Właściwie ma rację, nie ma obawy, że wyjdzie płaski. Ale w tym wypadku zaryzykowałam i upiekłam go bez keksówki, ponieważ ciasto było gęste, więc ryzyko „plaskacza” niewielkie. Chlebek się udał, wyrósł i był bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Spiżarnia.

       

      Chleb pszenny z mąką razową

      Zaczyn:

      • 40 g zakwasu pszennego lub żytniego
      • 110 g mąki pszennej razowej
      • 110 g wody

      Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić na 12 - 14 godzin. Zaczyn powinien podwoić objętość, a potem lekko opaść.

      Ciasto chlebowe:

      • 260 g przygotowanego wcześniej zaczynu
      • 600 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
      • 40 g mąki pszennej razowej
      • około 300 g wody
      • 1,5 łyżeczki soli

      Wymieszać obie mąki, dodać zaczyn oraz sól rozpuszczoną w części wody. Resztę wody należy dodawać stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencję ciasta (dodałam więcej wody). Wyrabiać około 10 minut do uzyskania elastycznego i gładkiego, ale niezbyt ścisłego ciasta.

      Przełożyć do naoliwionej miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 3 - 5 godzin.

      W trakcie wyrastania można ciasto po 1 i 2 godzinie złożyć. Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość.

      Uformować bochenek, przełożyć do koszyka lub foremki, przykryć i odstawić do ostatecznego wyrastania na 3 - 4 godziny. Można też w tej fazie wstawić do lodówki, chleb będzie miał lepszą strukturę i aromat.

      Nagrzać piekarnik do 230°C i tuż przed włożeniem chleba naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Chleb naciąć i piec 35 - 40 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.

      Chleb pszenny z mąką razową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenny z mąką razową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 września 2012 00:18
  • niedziela, 16 września 2012
    • Francuskie rożki z gruszkami

      Francuskie rożki z gruszkami

      Miałam kolejną przerwę w blogowaniu, tym razem spowodowana była ona awarią komputera. Wczoraj odebrałam go z naprawy i już dzisiaj kolejny przepis tym razem na błyskawiczne ciastka z ciasta francuskiego. Z dodatkiem gruszki – taki jesienny akcent.

       

      Francuskie rożki z gruszkami (6 sztuk)

      • opakowanie ciasta francuskiego
      • 2 – 3 gruszki
      • 2 łyżeczki imbiru
      • 1 łyżka brązowego cukru
      • 2 łyżki miodu
      • jajko

      Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Prażyć w rondelku ok. 15 – 20 minut z dodatkiem łyżeczki imbiru i miodu (ja miałam twarde gruszki, miękkie można prażyć krócej, według uznania; na początku prażenia można dodać łyżkę mleka, aby nie przywierały do spodu). Wystudzić.

      Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów. Na każdym z nich ułożyć gruszki. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Złożyć kwadraty na pół, dokładnie dociskając brzegi widelcem. Wierzch ciastek posmarować jajkiem i posypać cukrem oraz imbirem. W każdym z nich zrobić delikatnie kilka otworków.

      Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 25 – 30 minut.

      francuskie rożki z gruszkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Francuskie rożki z gruszkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 września 2012 18:45

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>