Wpisy

  • piątek, 30 września 2011
    • Tarta z jabłkami i płatkami owsianymi

      Tarta z jabłkami i płatkami owsianymi

      Można wymyślić nieskończoną ilość przepisów na tartę z jabłkami. Ten przepis oprócz jabłek i kruchego ciasta ma wiele innych składników, które sprawiają, ze ciasto jest bogate w smaku. Bardzo mi posmakowała, pomimo diety zjadłam zdecydowanie za dużo kawałków. Co więcej, zaraz wybieram się po następny ;). Przepis z gazety „Szarlotki i serniki”, kruche ciasto z mojego przepisu.

       

      Tarta z jabłkami i płatkami owsianymi

      Ciasto:

      • 200 g mąki
      • 80 g masła
      • 40 g cukru pudru
      • 1 jako

      Masa kremowa:

      • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
      • 2 łyżki miękkiego masła
      • 2 łyżki mąki
      • 2 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Masa jabłkowa:

      • 4 jabłka typu szara reneta
      • 4 łyżki cukru
      • 6 łyżek płatków owsianych
      • 1 jako
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki miodu

      Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyłożyć nim foremkę na tartę i podpiec przez 15 minut w temperaturze 200°C.

      Składniki masy kremowej dokładnie połączyć i wyłożyć je na podpieczony spód.

      Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i poddusić. Na rozgrzanym maśle zarumienić płatki. Wbić żółtko, ostudzić. Na końcu dodać miód i ubite na sztywną pianę białko, delikatnie wymieszać.

      Jabłka wyłożyć na masę kremową, przykryć masą z płatkami owsianymi. Piec przez 45 minut w 180°C.

      Tarta z jabłkami i płatkami owsianymi

       

      Tarta z jabłkami i płatkami owsianymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z jabłkami i płatkami owsianymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 15:41
  • środa, 28 września 2011
    • Babeczki marchwiowo - jabłkowe

      Babeczki marchwiowo - jabłkowe

      Bardzo wilgotne, aromatyczne, ciężkie, pyszne. Tymi słowami można określić te babeczki. Zdecydowanie trafiły w mój gust. Nigdy nie byłam entuzjastką marchewkowych ciast, ale powoli się do nich przekonuję.

      To kolejny już dzień jabłka obchodzony w blogowej społeczności i organizowany przez Tatter. Rok temu również brałam w nim udział i zrobiłam kisiel jabłkowy. W tym roku na przygotowałam te babeczki. Przepis Marty Gessler z książki „Kuchnia Marty. Kolory smaków”.

       

      Babeczki marchwiowo – jabłkowe (12 sztuk)

      • 1 jajko
      • 200 g przetartej gotowanej marchewki
      • 1 starte ze skórą jabłko
      • 4 łyżki oleju słonecznikowego
      • 100 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 50 g brązowego cukru
      • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

      Jajko dobrze ubić, dodać marchew, jabłko i olej. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i mieszać tak długo, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.

      Natłuścić małe foremki i piec 15 – 20 minut w temperaturze 200°C.

      Babeczki marchwiowo - jabłkowe

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki marchwiowo - jabłkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 00:20
  • niedziela, 25 września 2011
    • Anzac Bisciuts

      Anzac Bisciuts

      Bardzo proste, szybciutkie w przygotowaniu ciasteczka. Całość zajęła mi dosłownie 5 minut + 10 minut pieczenia. Przygotowałam je dla babci, która leży ze złamaną nogą. Bardzo jej posmakowały, tak samo jak mojej siostrze, co jest rzadkie, bo trudno trafić w jej gust. Przepis Dorotus.

       

      Anzac Bisciuts (ok. 35 sztuk)

      • 85 g płatków owsianych
      • 85 g wiórków kokosowych
      • 100 g mąki
      • 70 g cukru pudru
      • 100 g rozpuszczonego masła
      • 1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym miodem)
      • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

      Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.

      Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstępy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.

      Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).

      Anzac Bisciuts

       

      Anzac Bisciuts

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Anzac Bisciuts”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 września 2011 20:35
  • czwartek, 22 września 2011
    • Razowe bułki orkiszowe

      Razowe bułki orkiszowe

      Tak jak wcześniej pisałam, romansu z mąką orkiszową ciąg dalszy. A właściwie z dwoma orkiszowymi, jasną i razową. Udało mi się upiec naprawdę fajne i smaczne bułeczki. Do zdjęć przekroiłam jeszcze ciepłą, co widać, ale w rzeczywistości te bułki są puszyste i lekkie, oczywiście jak na pieczywo razowe. A ja zachęcona sukcesem już myślę następnych bułkach orkiszowych...

       

      Razowe bułki orkiszowe (6 sztuk)

      Zaczyn:

      • 100 g mąki orkiszowej jasnej
      • 100 g wody
      • 1 g drożdży

      Ciasto:

      • cały zaczyn
      • 50 g mąki orkiszowej jasnej
      • 150 g mąki orkiszowej razowej
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżki oliwy
      • 70 – 80g wody

      Składniki zaczynu połączyć i zostawić przykryte folią na 12 – 14 godzin (jest gotowy, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki).

      Gotowy zaczyn połączyć zresztą składników i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia (u mnie trwało to ok. 3 godzin). Po tym czasie ponownie krótko wyrobić ciasto i podzielić ja na sześć części. Z każdej z nich uformować bułkę, a następnie dostawić do wyrośnięcia (30 – 40 minut). Po tym czasie piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

      Razowe bułki orkiszowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe bułki orkiszowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 września 2011 10:26
  • poniedziałek, 19 września 2011
    • Orkiszowe drożdżówki z serem i malinami

      Orkiszowe drożdżówki z serem i malinami

      Ciekawa byłam czy z mąki orkiszowej uda się fajne ciasto drożdżowe. Spróbowałam i udało się. Puszyste, przyjemne w formowaniu i naprawdę całkiem dobre. Dodałam to niego ser i maliny i tak powstały te drożdżówki. Ostatnio często wykorzystuję mąkę orkiszową, da się z niej zrobić pyszne rzeczy, więc pewnie ukarzą się następne przepisy z jej udziałem. No i oczywiście chcę wierzyć, że jest „zdrowsza” niż pszenna.

       

      Orkiszowe drożdżówki z serem i malinami (6 sztuk)

      Ciasto:

      • 200 g mąki orkiszowej
      • 100 g mąki pszennej
      • 40 g masła
      • 100 ml mleka
      • 10 g świeżych drożdży
      • 2 łyżki cukru
      • 1 jajko

      Nadzienie:

      • 200 g białego sera półtłustego (zmielonego lub przeciśniętego przez sito)
      • 3 łyżki cukru
      • 3 łyżki masła
      • żółtko
      • skórka starta z połowy cytryny
      • maliny

      Mleko lekko podgrzać (ma być letnie, nie gorące), dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże, zostawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany rozczyn połączyć zresztą składników i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość, u mnie trwało to 30 – 40 minut).

      W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki (oprócz malin) połączyć na gładką masę.

      Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 6 części. Z każdej z nich uformować kule, położyć je na blasze i delikatnie zrobić wgłębienia (ja robiłam to szklanką). Do wszystkich rozłożyć ser, a następnie maliny. Piec ok. 20 minut w 175°C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Orkiszowe drożdżówki z serem i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 września 2011 00:05

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>