Wpisy

  • wtorek, 28 września 2010
    • Kisiel jabłkowy

      Kisiel jabłkowy

      Długo rozmyślałam nad tym co przygotować na tegoroczny Dzień Jabłka,który organizuje Tatter, miałam sporo pomysłów, w końcu zdecydowałam się na przygotowanie jednego prostego deseru. W prawdzie nie zużyłam ogromnej ilości jabłek, ale kisiel smakuje bardzo jabłkowo, jak lepsza wersja szarlotki. Cieszę się, że mogłam dołączyć do jabłkozjadaczy, bo sama ten owoc bardzo lubię, i uważam, że dzień bez jabłka to dzień stracony. Przepis z książki „Jedz i chudnij”.

       

      Kisiel jabłkowy (4 porcje)

      • 1 bardzo duże jabłko (lub 2 mniejsze)
      • 2 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki cukru (lub więcej, jeżeli jabłka są kwaśne)
      • pół łyżeczki cynamonu

      1,5 szklanki wody zagotować z cukrem.

      Jabłko obrać i utrzeć. Włożyć do osłodzonej wody, dodać cynamon. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w połowie szklanki wody, wlać do gotujących się jabłek, mieszać aż do ponownego zagotowania.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kisiel jabłkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 września 2010 21:33
  • niedziela, 26 września 2010
    • Bawarski placek ze śliwkami

      Bawarski placek ze śliwkami

      W ostatnich dniach września udało mi się dołączyć do Weekendowej Cukierni i bardzo się z tego powodu cieszę. Ciasto które zaproponowała Carmellina to bezproblemowy drożdżowy placek ze śliwkami, migdałami i cynamonem. Bardzo dobry i prosty w przygotowaniu.

       

      Bawarski placek ze śliwkami

      • 20 g świeżych drożdży
      • 200 ml letniego mleka
      • 400 g mąki
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 100 g cukru + 1 łyżka
      • 75 g roztopionego masła
      • 1,25 kg węgierek
      • 50 g posiekanych migdałów
      • 1/2 łyżeczki cynamonu

      Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.

      Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki). Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 minut do wyrośnięcia.

      Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki.

      Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować. Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 minut.

      Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.

      Bawarski placek ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bawarski placek ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 września 2010 16:26
  • piątek, 24 września 2010
    • Pain au Levain na mieszanych zaczynach

      Pain au Levain na mieszanych zaczynach

      To czym wyróżnia się ten chleb spośród innych to podwójny zaczyn zakwasowy. Bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość, neutralny w smaku. Taki jak lubię. Pieczony był w ramach Weekendowej Piekarni, której gospodynią była Trufla.

       

      Pain au Levain na mieszanych zaczynach

      Zaczyn pszenny (płynny):

      • 80 g mąki pszennej chlebowej
      • 100 g wody
      • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego

      Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, przykryć szczelnie folią i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin.


      Zaczyn żytni (sztywny):

      • 80 g mąki żytniej razowej
      • 66 g wody
      • 1 łyżeczka aktywnego zakwasu żytniego

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wierzch posypać odrobiną mąki żytniej razowej, przykryć szczelnie folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin lub do momentu, aż zaczyn się podniesie ale nie opadnie.

      Ciasto właściwe:

      • 760 g mąki pszennej chlebowej
      • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
      • 514 g wody
      • 1 łyżka soli morskiej lub grubej kamiennej utłuczonej w moździerzu
      • cały zaczyn pszenny płynny (minus 1 łyżka)
      • cały zaczyn żytni sztywny (minus 1 łyżeczka)

      Rozdrobnić zaczyn żytni, dodać pszenny i dokładnie wymieszać z wodą.
      Dodać resztę składników oprócz soli, dokładnie wymieszać, miskę szczelnie przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut (autoliza).
      Ciasto posypać solą, wymieszać. Ciasto będzie lekko klejące, wyłożyć je na blat i krótko zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć szczelnie i zostawić w temperaturze pokojowej na 2 1/2 godziny. Ciasto składać dwukrotnie, co 50 minut.
      Następnie ciasto wyjąć na lekko omączony blat, delikatnie odgazować i podzielić na 2 części.
      Uformować bochenki i przełożyć je do wysypanych mąką koszyków.
      Ostateczna fermentacja: 2 - 2 1/2godziny w temperaturze ok. 25°C lub 12 - 18 godzin w temperaturze ok. 5°C (wtedy też trzeba każdy koszyk z chlebem umieścić w foliowej torebce i szczelnie ją zawiązać).
      Pieczenie: z normalną parą w temperaturze ok. 240°C przez 40 - 45 minut. Jeśli chleb zacznie się zbytnio przypiekać, można zmniejszyć temperaturze do ok. 210°C po 25 - 30 minutach pieczenia.

      Pain au Levain na mieszanych zaczynach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pain au Levain na mieszanych zaczynach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 24 września 2010 20:38
  • wtorek, 21 września 2010
  • sobota, 18 września 2010
    • Krucha szarlotka

      Krucha szarlotka

      Klasyczna, krucha szarlotka w całej swojej prostocie. Domowa, codzienna, polska. Długo można wymieniać, ale wszyscy wiedzą jakie są te klasyczne kruche szarlotki. Niezastąpione na jesienne wieczory. Przepis z gazety „Szarlotki i ciasta z jabłkami”.

       

      Krucha szarlotka

      Kruche ciasto:

      • 250 g mąki
      • 100 g masła
      • 70 g cukru pudru
      • opakowanie cukru waniliowego
      • 2 żółtka
      • 2 - 3 łyżka śmietany

      Jabłka:

      • 1,5 kg jabłek
      • 50 g cukru

      Mąkę posiekać z masłem, cukrami pudrem i waniliowym. Dodać żółtka, śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do lodówki na pół godziny.

      Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na spód tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Lekko przygnieść kruszonkę.

      Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odlać nadmiar soku i tak przygotowane jabłka ułożyć na kruszonce. Posypać je cukrem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180°C (najlepiej piec na niższej półce piekarnika).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Krucha szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 18 września 2010 20:52

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>