Wpisy

  • środa, 02 września 2009
    • Pierniczki katarzynki

      Pierniczki katarzynki

      Z połowy porcji i wyszło mi 40 serduszek. Zrobiłam je ponad dwa tygodnie temu i leżakowały sobie do wczoraj  - zostały pożarte wszystkie. Skruszały, ale nadal były trochę twardawe, chyba za bardzo je spiekłam. Ja bardzo lubię wszystkie pierniki i pierniczki, więc bardzo mi smakowały:) Z przepisu Dorotus.

       

      Pierniczki katarzynki

      • 20 dag miodu
      • 1 łyżeczka przypraw korzennych
      • kilka łyżek karmelu (zamiast dodałam 1 łyżkę kakao)
      • 10 dag cukru
      • 1 jajko
      • 40 dag mąki pszennej
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

      Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 - 20 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC.

      Pierniczki katarzynki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki katarzynki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 02 września 2009 13:19

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>