Wpisy

  • piątek, 30 sierpnia 2013
    • Tort czekoladowy

      Tort czekoladowy

      Okazja specjalna, więc trzeba było upiec wyjątkowy tort. 70 urodziny babci nie zdarzają się przecież codziennie. Padło na tort czekoladowy z białą i gorzką czekoladą. Nie obyło się bez problemów (biszkopt musiałam piec drugi raz, a ciemna masa lekko się zważyła) ale efekt końcowy i smak był zadowalający. Tort nie jest bardzo słodki, raczej ciężki i elegancki. Wykonanie mas może być trochę problematyczne, ale zaznaczyłam na co zwrócić uwagę. Polecam. Przepis od Agaty, biszkopt od Dorotus. Zwiększyłam proporcję na większą tortownice, więc podaje ilości jakich ja użyłam.

       

      Tort czekoladowy

      Biszkopt kakaowy:

      • 7 jajek
      • 230 g cukru
      • 150 g mąki pszennej (tortowej)
      • 60 g kakao

      Jasna masa:

      • 150 g białej czekolady
      • 375 g mascarpone
      • 300 g słodkiej śmietanki 30%

      Ciemna masa:

      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 375 g mascarpone
      • 300 g słodkiej śmietanki 30%

      Do nasączenia:

      • ok. 60ml mocnej ostudzonej kawy
      • 40 ml alkoholu (wódka, wiśniówka)

      Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

      Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Składniki wmieszać szpatułką, bardzo delikatnie.

      Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

      W tym czasie przygotowujemy masy. Obie robimy tak samo.
      Czekoladę w średniej wielkości misce rozpuścić na parze, wystudzić. Stopniowo, po łyżce dodawać mascarpone (wcześniej ogrzany do temperatury pokojowej), delikatnie miksując aż powstanie jednolita masa (miksujemy możliwie jak najkrócej).
      Śmietankę ubić w osobnym naczyniu (musi być mocno schłodzona), stopniowo dodawać ją do masy serowo – czekoladowej, jednocześnie miksując (ponownie staramy się jak najkrócej miksować).
      Po ¼ masy jasnej i ciemnej odłożyć, wstawić do lodówki.

      Składniki nasączu wymieszać.
      Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, przekroić go na 3 blaty. Spód ułożyć na paterze, nasączyć połową płynu, wyłożyć jasną masę.
      Przykryć drugim plackiem, nasączyć, wyłożyć ciemną masę.
      Ciemną masą posmarować boki tortu. Jasną wyłożyć na wierzch. Dowolnie udekorować.
      Wstawić do lodówki (tort jest najlepszy po całodobowym leżakowaniu).


      Tort czekoladowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 30 sierpnia 2013 13:36
  • wtorek, 27 sierpnia 2013
    • Ciasto cytrynowe z malinami

      Ciasto cytrynowe z malinami

      Bardzo proste i szybkie ciasto z malinami na koniec lata. W wyglądzie, smaku i przygotowaniu muffinowe. Właściwie to jeden wielki muffin, bardzo smaczny muffin. Przepis z Małej Cukierenki.

       

      Ciasto cytrynowe z malinami

      • 290 g mąki pszennej
      • 140 g cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 płaska łyżeczka sody
      • szczypta soli
      • 240 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 2 duże jajka lekko ubite widelcem
      • 4 łyżki masła
      • skórka starta z 1 cytryny
      • 200 g malin
      • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

      Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.

      W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.

      Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25 × 12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się  przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cytrynowe z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 14:59
  • czwartek, 22 sierpnia 2013
  • sobota, 17 sierpnia 2013
  • środa, 14 sierpnia 2013
    • Lody kawowe

      Lody kawowe

      To są zdecydowanie najlepsze lody jakie zrobiłam. Bardzo kremowe, delikatne. Nie zamarzają na kamień, nie ma problemu z formowaniem gałek. Lodów wychodzi stosunkowo niewiele, dlatego polecam zwiększyć porcję, jeżeli macie odpowiednio dużą misę.  Przepis z forum cincin.

       

      Lody kawowe

      • 1 duże jajko
      • 90 g cukru
      • 1 łyżka cukru trzcinowego 
      • szklanka śmietanki 36%
      • 1/2 szklanki tłustego mleka
      • 1 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej

      Jajko roztrzepać, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Dodać 1 łyżkę kawy, znowu wymieszać. Schłodzić w lodówce przez ok. 4 godziny
      Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów.
      Gdy lody są już niemal gotowe (na oko na 2 minuty przed końcem mieszania), dodać pozostałą kawę oraz cukier trzcinowy. Ewentualnie dodatkowo domrozić. Podawać np. ze startą czekoladą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lody kawowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 14 sierpnia 2013 18:15

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>