Wpisy

  • wtorek, 30 sierpnia 2011
    • 100% chleb żytni

      100% chleb żytni

      Lubię żytnie chleby. Szczególnie takie. Ciężkie, lepkie, wilgotne. To trudny chleb, pierwszy raz mi nie wyszedł. Jest na samej mące żytniej, bez dodatku pszennej, stąd ta inna niż wszystkie struktura i smak. Serdecznie polecam, jest pyszny. Podobny, też tylko na mące żytniej, z zaparką jest tu. Ten przepis znalazłam u Dorotus.

       

      100% chleb żytni

      Składniki na mix mąki żytniej z wodą:

      • 240 g wrzącej wody
      • 60 g mąki żytniej (nie razowej)

      Składniki zmiksować lub wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na 1 godzinę lub do 24 godzin (pozostawiając na dłuższy okres najlepiej przykryć folią).

      Składniki na ciasto właściwe:

      • 200 g zakwasu żytniego
      • 50 g zimnej wody
      • 300 g mixu, sporządzonego wcześniej
      • 300 g mąki żytniej (nie razowej)
      • 1 łyżeczka soli

      Wszystkie składniki zmiksować (przez kilka minut). Ciasto będzie bardzo, bardzo klejące. Uformować, pracując na powierzchni wysmarowanej olejem, by ciasto się nie kleiło. Umieścić w formie wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami o wymiarach 10 x 20 cm (ja piekłam w niewielkiej keksówce). Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 5 godzin (u mnie ok. 8 godzin, chleb musi być dobrze wyrośnięty) do wyrośnięcia. Ciasto powinno prawie dwukrotnie podwoić objętość. Przed samym pieczeniem spryskać wodą w sprayu.

      Piec w temperaturze 210ºC przez około 50 minut. Po 5 minutach wierzch ponownie spryskać wodą w sprayu. Wystudzić na kratce.

      100% chleb żytni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „100% chleb żytni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 sierpnia 2011 15:28
  • piątek, 26 sierpnia 2011
    • Norweski wieniec

      Norweski wieniec

      Ostatnio mam ochotę na drożdżowe. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe, puszyste, mięciutkie. Ten wieniec ma fajną formę i nie gorszy smak. Nadzienie ma cynamonowe z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, bardzo przypasowało mi to połączenie. Przepis z gazety „Domowe wypieki drożdżowe”

       

      Norweski wieniec

      Ciasto:

      • 500 g mąki
      • 3 żółtka
      • szklanka mleka
      • 40 g świeżych drożdży
      • 70 g cukru
      • 2 czubate łyżki masła
      • skórka otarta z cytryny

      Nadzienie:

      • 80 g masła
      • 3 łyżki cukru
      • łyżka cynamonu
      • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

      Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić aby drożdże wyrosły. Dodać żółtka, stopione letnie masło, resztę mąki i cukru, startą skórkę cytrynową. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej aby podwoiło objętość). Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.

      Masło utrzeć z cukrem i z cynamonem, posmarować placek, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Placek zwinąć jak roladę, przełożyć do posmarowanej formy i uformować wieniec. Jego powierzchnię ponacinać co 3 – 4 cm na głębokość 3 cm. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem. Piec ok. 35 minut w temperaturze 190°C.

      Norweski wieniec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Norweski wieniec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 26 sierpnia 2011 20:20
  • środa, 24 sierpnia 2011
    • Tort cytrynowy

      Tort cytrynowy

      Tort z okazji imienino – urodzin babci. Delikatny, jasny, cytrynowy. Nie za kwaśny ale też nie za słodki. Wspaniały z lampką wina. Wszystkim gościom bardzo smakował, a dekoracja to wspólna inwencja moja i moich sióstr ciotecznych. Za przepis dziękuję Dorotus.

       

      Tort cytrynowy

      Biszkopt:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

      Krem:

      • 2 szklanki mleka
      • 3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
      • otarta skórka z 3 cytryn
      • 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
      • 4 jajka
      • 1 i 1/4 szklanki cukru
      • 370 g masła, miękkiego

      Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

      Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

      Następnie przygotować krem. W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.

      Po wystudzeniu do budyniu dodać sok z cytryny (dodawać stopniowo) i cały czas miksując z masą na najwyższych obrotach.

      Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zwarzy). Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.

      Gotowe blaty biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki: wody z sokiem z cytryny i ewentualnie wódką. Przełożyć masą (masy jest bardzo dużo i na pewno wystarczy na przełożenie i udekorowanie tortu).

      Tort cytrynowy

       

      Tort cytrynowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tort cytrynowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 24 sierpnia 2011 18:37
  • poniedziałek, 22 sierpnia 2011
    • Chleb na miodzie z ziarnami

      Chleb na miodzie z ziarnami

      Lekki, drożdżowy chlebek, posty w przygotowaniu i pełen ziaren. Będzie odpowiedni dla wszystkich zapracowanych, nie mających czasu na zakwasowce. Jest bezproblemowy i pyszny, polecam. Przepis z bloga Ekspresje kulinarne.

       

      Chleb na miodzie z ziarnami

      • 3/4 szklanki ciepłej wody
      • 1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży
      • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
      • 2 łyżki roztopionego masła
      • 2 łyżki miodu
      • 5 i 1/2 do 6 szklanek mąki pszennej
      • 1 łyżka soli 1 łyżka ziaren sezamu
      • 1 łyżek prażonych pestek z dyni
      • 1 łyżka ziaren słonecznika
      • 1 łyżka siemienia lnianego

      Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mleko, masło, sól, ziarna i około 4 szklanek mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby resztę mąki. Mąkę dodawać do czasu, aż zrobi się sztywne i jednolite. Wyrobić na stolnicy lekko oprószonej mąką przez około 10 minut. Następnie przełożyć do dużej miski, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.

      Po upływie czasu podzielić na dwie części. Z każdej uformować podłużny bochenek, który należy umieścić w natłuszczonych lub wyłożonych papierem keksówkach (ja upiekłam okrągłe bochenki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. sezamem. Piec w 190°C przez około 45 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 sierpnia 2011 18:20
  • piątek, 19 sierpnia 2011
    • Ciasto ze śliwkami i kardamonem

      Ciasto ze śliwkami i kardamonem

      Pyszne, domowe ciasto, które na pewno jadł każdy z Was. Takie proste, ucierane ciasta piekły nasze mamy i babcie, z zapachem takich ciast, z pewnością, dla wielu kojarzy się dzieciństwo. W prostocie siła. Przepis z gazety „Ciasta ze śliwkami i z gruszkami”.

       

      Ciasto ze śliwkami i kardamonem

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 200 g masła
      • 4 jajka
      • ¾ -1 szklanka cukru pudru (w zależność od upodobań)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 kopiasta łyżeczka kardamonu
      • aromat waniliowy
      • 500 g śliwek

      Z białek ubić pianę, dodając cukier i nadal ubijając, dodawać po jednym żółtku. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i kardamonem. Roztopione i schłodzone masło dodawać do masy jajecznej na przemian z mąką, cały czas mieszając. Dodać aromat waniliowy i przelać ciasto do formy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu.

      Piec 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

      Ciasto ze śliwkami i kardamonem

       

      Ciasto ze śliwkami i kardamonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ze śliwkami i kardamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 19 sierpnia 2011 18:04

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>