Wpisy

  • niedziela, 29 sierpnia 2010
    • Tarta z gruszkami i czekoladą

      Tarta z gruszkami i czekoladą

      Do tej pory nie miałam ulubionego ciasta kruchego. Do tej pory. To które podpatrzyłam u Truskawkowej Ani wydaje się być idealne. Na tym cieście położyłam posiekaną czekoladę, zalałam ją sosem ze śmietanki i jajek, ułożyłam gruszki. I tak powstała najlepsza tarta jaką do tej pory jadłam. Najlepsza na ciepło, chociaż jak wystygła również mi bardzo smakowała. Przepis podała Hania z Galerii potraw, piekła je również Ania zmieniając lekko przepis i ja upiekłam z tymi modyfikacjami.

       

      Tarta z gruszkami i czekoladą

      Kruche ciasto:

      • 150 g mąki
      • 100 g masła
      • 50 g cukru pudru
      • 1 żółtko

      Nadzienie:

      • 115 g startej czekolady deserowej
      • 3 - 4 gruszki
      • 125 ml kremówki
      • 2 jajka
      • trochę soku z cytryny

      Składniki kruchego ciasta połączyć w całość i chwilę zagniatać. Schłodzić w lodówce ½ godziny. Po tym czasie wylepić foremkę na tartę ciastem. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.

      W tym czasie obrać gruszki, przeciąć na pół i usunąć z nich gniazda nasienne. Naciąć je kilkukrotnie wzdłuż i skropić skokiem z cytryny.

      Jajka zmiksować, dodać do nich kremówkę i nadal chwilę miksować. Na podpieczony kruchy spód rozłożyć posiekaną czekoladę. Ułożyć na niej gruszki. Sosem powstałym z jajek i kremówki zalać czekoladę (omijając gruszki). Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

      Tarta z gruszkami i czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z gruszkami i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 sierpnia 2010 16:43
  • wtorek, 24 sierpnia 2010
    • Pain de Campagne

      Pain de Campagne

      Ostatnio poniosłam kilka chlebowych porażek. Zaczęłam wątpić w zakwas po tym jak wyjmowałam z piekarnika całkiem płaskie bochenki. Trochę na przekór postanowiłam upiec chleb bardziej skomplikowany, do którego potrzebny jest „dobrze działający zakwas”. I przekonałam się, że z zakwasem wszystko jest w porządku. Właściwie cała komplikacje przy tym, jakże pysznym, chlebie to czas. Trzeba go posiadać dużo i często kontrolować, a wtedy możemy mieć gwarancje, że otrzymamy najpyszniejszy chleb pszenny na świecie. Skórka jest chrupiąca,nie gruba. Moje nacięcia ciągle niedoskonałe. Przepis Mirabbelki.

       

      Pain de Campagne

      pierwszy dzień – 8.00 rano

      • 1 - 2 łyżki zakwasu
      • 15 ml wody zimnej
      • 30 g mąki pszennej

      Wymieszać zakwas z woda, dodać make i zagnieść ciasto. Przykryć folia i odstawić w temperaturze pokojowej do przefermentowania na ok. 8 godzin. Powinno podwoić swoja objętość.

      godzina 16.00 - do ciasta jw. dodać:

      • 50 ml letniej wody
      • 100 g mąki pszennej

      Ciasto rozmieszać z woda, dodać mąkę i chwile wyrabiać na blacie. Odstawić w przykrytym naczyniu w temperaturze ok. 24°C na ok. 6 godzin. Powinno przyrosnąć, co najmniej drugie tyle, powinno pachnieć lekko kwaskowato.

      godzina 22.00 - do ciasta jw. dodać:

      • 90 ml zimnej wody
      • 175 g mąki

      Do ciast dodać wodę i stopniowo zagniatać z maka. Wyrabiać na blacie ok.10 minut. Przykryć folia, odstawić w zimnie ok. 10°C (piwnica, balkon) na noc.

      drugi dzien8.00 rano

      do ciasta z poprzedniego dnia dodać:

      • 225 ml wody o temp. ok. 40°C.
      • 400 g mąki
      • 15 g soli

      Ciasto rozmieszać z woda. Dodawać stopniowo make wyrabiając mikserem na najniższych obrotach około 4 minuty. Dodać sól i wyrabiać jeszcze raz na wyższych obrotach ok. 6 minut. Wyjąć z miski na blat i krótko wyrabiać ręcznie.

      Następnie włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folia i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 - 3 godziny. Powinno przyrosnąć drugie tyle.

      godzina 11.00

      Wyjąć ciasto na blat, rozpłaszczyć odgazowując i podzielić na 2 części. Uformować bochenki okrągłe lub podłużne. Ułożyć w koszykach do wyrastania łączeniem do góry. Przykryć natłuszczona folia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

      godzina 13.00

      Piekarnik, najlepiej z kamieniem nagrzać do 230°C. Piec w zaparowanym piekarniku bochenki jeden pod drugim ok. 35 minut każdy.

      Pain de Campagne

      Pain de Campagne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pain de Campagne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 sierpnia 2010 17:42
  • sobota, 21 sierpnia 2010
    • Rolada z jabłkami i cynamonem

      Rolada z jabłkami i cynamonem

      Ostatnio jestem na etapie ”ja wiem lepiej”. Skutkuje to tym, że oglądając przepisy piekę w myślach ciasta niepodobne do pierwowzoru. W tej roladzie też nieznacznie coś zmieniłam. Pomysł na to żeby na blachę położyć jabłka, na nie wylać ciasto biszkoptowe, a po upieczeniu wszystko zrolować, zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym. Przepis na biszkopt znalazłam w gazecie z szarlotkami i sernikami. Rolada szybka, bezproblemowa, bardzo domowa.

       

      Rolada z jabłkami i cynamonem

      • ¾ szklanki mąki
      • ½ szklanki cukru
      • 4 jajka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 4 – 5 jabłek

      Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je dosyć ściśle na dużej blaszce (dołączonej do piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mieszaniną cukru pudru i cynamonu.

      Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć cukrem na puszystą masę, delikatnie (łyżką) połączyć z pianą, a potem z dosypywaną stopniową mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymane ciasto biszkoptowe wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić.

      Piec ok. 40 minut w temperaturze 170°C. Upieczone, ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem i przełożyć na ściereczkę (tak, aby papier do pieczenia znajdował się na górze). Następnie ściągnąć papier i zwinąć ściśle roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ściereczkę i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z jabłkami i cynamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 21 sierpnia 2010 19:14
  • czwartek, 19 sierpnia 2010
    • Kajzerki

      Kajzerki

      Byłam ciekawa tych bułek z chrupiącą skórką. Kajzerki to moje bułki codzienne, ulubione. Przepis Bajaderki niemal gwarantował sukces i sukces był. Jedyna wada to wygląd. Nie mam specjalnych znaczników, więc bułki wyglądają mało kajzerkowo. Jest chrupiąca skórka, jest miękki miąższ nawet po dwóch dniach. Takie bułki lubię.

       

      Kajzerki (8 sztuk)

      • 3 szklanki maki
      • 3/4 szklanki letniej wody
      • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant (użyłam 15 gram świeżych)
      • 1 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 jajko
      • 2 łyżki masła

      Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby odpoczęło na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwile, około 5 minut. Ciasto powinno być prężne - o wyglądzie, konsystencji i lepkości plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwa miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut, nie dłużej bo się bardzo napusza i stracą konsystencje kajzerek.
      Piec w nagrzanym do 225°C piekarniku przez 15 - 17 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kajzerki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 sierpnia 2010 23:19
  • wtorek, 17 sierpnia 2010
    • Kruche ze śliwkami

      Kruche ze śliwkami

      Zaczął się czas śliwek. Marzę o knedlach. Tymczasem upiekłam kruche ze śliwkami. Ciasto jest niezwykle delikatne i aromatyczne dzięki dodaniu kardamonu. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Takie, które się je i nie chcę się skończyć. Przepis z Kwestii smaku.

       

      Kruche ze śliwkami

      Ciasto:

      • 1/2 kg mąki pszennej
      • 2 łyżeczki cynamonu (zastąpiłam 1 łyżeczką kardamonu)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 250 g masła roślinnego lub masła
      • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
      • 2 żółtka
      • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

      Śliwki:

      • 1/2 - 1 kg śliwek węgierek (najlepiej twardych, jędrnych, ale dojrzałych)
      • 5 łyżek mielonych migdałów
      • 5 - 6 łyżek brązowego cukru zmielonego na cukier puder lub zwykłego cukru pudru

      Na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić (w lodówce lub najszybciej w zamrażarce).

      W międzyczasie przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 150°C.

      Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Plackiem wyłożyć spód formy. Jeśli ciasto się kruszy, uniemożliwiając jego rozwałkowanie, można wylepić nim spód formy (27 x 37 cm), odrywając ciasto po kawałku.

      Na surowe ciasto wyłożyć śliwki (przecięciem do góry), zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180°C i piec 50 - 60 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.

      Kruche ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 sierpnia 2010 19:41

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>