Wpisy

  • niedziela, 23 sierpnia 2009
    • Ciasto kawowo-czekoladowe

      Ciasto kawowo-czekoladowe

      Nie lubię kawy, ale lubię ciasta i desery kawowe, a jeśli dodatkowo jest czekolada, to z pewnością muszę je zrobić:). Przepis pochodzi z gazety "Ciasta domowe" i muszę powiedzieć, że to był bardzo dobry wybór. Ciasto przy krojeniu przypominało mi babkowe. Nie było zbyt wilgotne, raczej suche, ale bardzo smaczne. Przy pieczeniu pękło aż dwa razy. Aha, no i w rodzinie zdecydowanie wszystkim bardzo smakowało, a siostra powiedziała, że to najlepsze ciasto jakie zrobiłam :).

       

      Ciasto kawowo - czekoladowe

      • 2 (niepełne) szklanki mąki tortowej
      • 1 (niepełna) szklanka cukru
      • 250g masła
      • 200g posiekanych orzechów laskowych
      • 5 jajek
      • 4 łyżki ajerkoniaku lub whisky
      • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 100 g gorzkiej czekolady

      Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierać. Wsypać sól, mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie wymieszać. Dodać kawę, startą czekoladę, orzechy oraz alkohol i dokładnie zmiksować.

      Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 12 x 30 cm. Piec w temperaturze 170° przez ok. 65 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kawowo-czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 sierpnia 2009 20:16
  • czwartek, 20 sierpnia 2009
    • Szarlotka z budyniem

      Szarlotka z budyniem

      Uwielbiam szarlotki, w tym jesiennym sezonie mam zamiar ich zrobić sporo, postanowiłam zacząć od tej z budyniem i się nie zawiodłam:). Może dlatego, że lubię jabłka, może dlatego, że lubię budyń, a może dlatego, że lubię połączenie budyń+jabłka. Ciasto wysokie, smaczne, choć mało słodkie. Tym razem w domu smakowało wszystkim:) Przepis pochodzi od Dorotus.

       

      Szarlotka z budyniem

      Składniki:

      • 450 g mąki pszennej
      • 250 g masła/margaryny
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 jajko
      • 2 żółtka
      • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Ponadto:

      • 1,5 kg jabłek (papierówki, ale ja dałam dużo mniej, niecały kilogram),
      • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
      • 750 ml mleka
      • cukier puder - do posypania
      • kilka łyżek bułki tartej

      Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić je na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

      Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie - ja nie podpiekałam). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).

      Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.

      Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.

      Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 sierpnia 2009 17:39
  • środa, 19 sierpnia 2009
  • sobota, 15 sierpnia 2009
    • Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym

      Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym

      Bardzo pyszne bułeczki. Mimo, że mi średni wyrosły. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju ziarna, więc zjadłam ich mnóstwo. Bardzo polecam. Z przepisu Agusi.

       

      Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym (16 sztuk)

      • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
      • 1/2 szklanki wody
      • 3 łyżki miodu
      • 1 duże jajko
      • 1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła
      • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
      • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
      • 1/2 szklanki ziarenek siemienia lnianego
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
      • 1 jajko
      • 2 łyżeczki siemienia lnianego (najlepiej mieszanki złotego i ciemnego)
      • 1 łyżka maku

      Siemię lniane zmielić dobrze w młynku do kawy.
      Rozpuścić drożdże w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąk, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

      Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze ok. 1/2 godz. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i siemieniem.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 20 minut.
      Doskonale z miodem, marmoladą albo twarożkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      sobota, 15 sierpnia 2009 22:31
  • piątek, 14 sierpnia 2009
    • Ciasto jogurtowe z owocami

       Ciasto jogurtowe z owocami

      Pierwsze w moim życiu ciasto jogurtowe (zresztą wszystko co robię jest "pierwsze", bo dopiero raczkuję;)). Wyszło gliniaste, ciężkawe wiśniowe ciasto, które wszystkim smakowało:) Mnie smak nie zachwycił, ot, zwyczajne ciasto ale na pewno nie jest złe. Przepis pochodzi z bloga zapraszamnaciasto z moimi modyfikacjami.

       

      Ciasto jogurtowe z owocami

      • 300g mąki
      • 40g proszku budyniowego wiśniowego
      • skórka otarta z jednej cytryny
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 całe, duże jajka
      • 80g cukru
      • pół szklanki oleju
      • 300g jogurtu (można dać jogurt o smaku użytych owoców)
      • dowolne owoce (maliny, wiśnie truskawki, śliwki itd.)

      Przesiewamy mąkę z proszkiem i budyniem, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Przekładamy do formy (najlepiej kwadratowej, o boku ok. 22 cm, lub do dużej tortownicy), układamy dowolne owoce (u mnie maliny), pieczemy ok. 50 minut (170 - 180°C).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 14 sierpnia 2009 22:52

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>