Wpisy

  • niedziela, 28 lipca 2013
    • Cytrynowa drożdżówka z jagodami i kruszonką

      Cytrynowa drożdżówka z jagodami i kruszonką

      Jagód już coraz mniej, jeśli macie jeszcze ochotę na jagodowe ciasto to trzeba się spieszyć. Tydzień temu upiekłam drożdżowe. Z przyniesionymi z lasu jagodami, miękkie, letnie, cytrynowe. Takie wakacyjne ciasto do szklanki mleka. Przepis z bloga Moje Ekspresje Kulinarne.

       

      Cytrynowa drożdżówka z jagodami i kruszonką

      • 2 i 1/2 do 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 1 i 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
      • 1/3 szklanki cukru
      • otarta skórka z jednej cytryny
      • szczypta soli
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1 duże jajko
      • 4 łyżki roztopionego masła ( przestudzone)

      Kruszonka:

      • 50 g mąki
      • 25 g masła
      • 25 g cukru
      • 1/2 łyżki otartej skórki z cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego (opcjonalnie)

      Dodatkowo:

      • 1 do 1 i 1/2 szklanki jagód
      • łyżka cukru
      • 1 jajko do posmarowania

      Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie dodajemy resztę składników. Wszystko razem łączymy. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i odchodzić od rąk (jeśli potrzeba dodajemy nieco więcej mąki). Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ( około 80 minut).

      Po upływie czasu wyciągamy na lekko oprószony mąką blat. Rozpłaszczamy na prostokąt (wielkość w zależności od formy w jakiej będzie piec - u mnie 27 x 7cm). Na wierzch układamy jagody i posypujemy łyżką cukru. Zwijamy ciasto wraz z owocami w roladę. Sklejamy boki i układamy "złączeniem " do dołu w keksówce ( wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Przykrywamy i ponownie odstawiamy do podrośnięcia.

      Ciasto powinno prawie dwukrotnie zwiększyć objętość (około 50 minut). Składniki kruszonki dokładnie połączyć. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 - 45 minut w 180°C.

      Cytrynowa drożdżówka z jagodami i kruszonką

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowa drożdżówka z jagodami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 lipca 2013 11:21
  • niedziela, 21 lipca 2013
    • Lody jagodowe

      Lody jagodowe

      W końcu kupiłam maszynkę do lodów, naprawdę nie wiem dlaczego tak długo z tym zwlekałam. Na pierwszy ogień poszły lody jagodowe. Po owoce wybrałam się do lasu, więc satysfakcja jest tym większa jedząc pyszne domowe lody zrobione z własnoręcznie zebranych jagód. Polecam wszystkim, lody są bardzo puszyste i dzięki dodatkowi alkoholu nie zamarzają na kamień.

       

      Lody jagodowe

      • 300 g jagód
      • 160 g cukru pudru
      • 2 łyżki wódki
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 330 ml śmietanki kremówki 30%
      • 200 g kwaśnej śmietany

      Jagody zmiksować blenderem lub rozgnieść tłuczkiem. Zmieszać je z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i wódką. W tym czasie ubić śmietankę kremówkę na sztywno, a następnie dodać kwaśną śmietanę, wymieszać, na końcu dodać jagody i wszystko dokładnie zmiksować.

      Masę schłodzić w lodówce przez 4 godzin. Po tym czasie całość wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta.

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lody jagodowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 lipca 2013 13:49
  • środa, 17 lipca 2013
    • Czekoladowy trocik z wiśniami

      Czekoladowy torcik z wiśniami

      Lekkie, tortowe ciasto na niedzielne popołudnie. Proste, klasyczne smaki: bita śmietana, czekolada, wiśnie. Przepis stąd, z moimi niewielkimi zmianami, polecam.

       

      Czekoladowy torcik z wiśniami

      Ciasto: 

      • 1 szklanka mąki tortowej 
      • 3 łyżki kakao
      • 1/2 szklanki cukru
      • 6 jajek
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 6 łyżek oleju

      Masa wiśniowa:

      • 500 g wiśni (świeże, mrożone lub z kompotu)
      • 1 galaretka wiśniowa

      Dodatkowo:

      • 330 ml śmietany 30 %
      • 2 łyżeczki żelatyny
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 100 ml czerwonego wina

      Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z jajkami i na koniec z olejem.
      Ciasto wylać do tortownicy (około 23 cm średnicy) i piec w temperaturze 180°C ok. 40 minut.
      Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie gęstnieć dodać wiśnie, wymieszać.

      Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zimną żelatyną. 
      Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć je winem, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy, wyłożyć na nim całą gęstniejącą już galaretkę, jak galaretka nam zastygnie, posmarować ją bitą śmietaną i przykryć drugim krążkiem ciasta, schłodzić.

      Czekoladę rozpuścić na parze i polać nią schłodzone ciasto.

      Czekoladowy torcik z wiśniami

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowy trocik z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      środa, 17 lipca 2013 13:32
  • sobota, 13 lipca 2013
  • niedziela, 07 lipca 2013
    • Odwrócone ciasto z wiśniami

      Odwrócone ciasto z wiśniami

      Pierwsze ciasto z wiśniami w tym roku udało mi się wyjątkowo.  Jest proste w wykonaniu, ładnie się prezentuje i ma bardzo ciekawy smak. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne, ciekawe połączenie wiśni z octem balsamicznym, polecam. Przepis z gazetki „Ciasta z owocami” z moimi zmianami.

       

      Odwrócone ciasto z wiśniami

      Ciasto:

      • 120 g masła
      • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
      • ¼ mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • ¼ łyżeczki soli
      • 1 szklanka cukru
      • 2 jajka
      • cukier waniliowy
      • ½ szklanki mleka
      • ½ łyżeczki soku z cytryny

      Wiśnie:

      • 600 g wiśni
      • 30 g masła
      • ¼ szklanki brązowego cukru
      • 2 łyżeczki octu balsamicznego

      Brązowy cukier, masło i ocet podgrzewać aż do chwili rozpuszczenia cukru. Dodać wiśnie i podgrzewać całość aż do zgotowania. Gorące wiśnie wyłożyć na dno tortownicy, wystudzić (można dodatkowo uszczelnić formę, aby nic nie wyciekało podczas pieczenia).

      Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło zmiksować na puszysty krem, dodać cukier, cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę. Dodać żółtka i ucierać jeszcze przez chwilę. Dodawać mąkę na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach. Ubić białka z sokiem cytrynowym, pianę dodawać porcjami do ciasta, delikatnie mieszając. Rozłożyć ciasto na przestudzonych wiśniach.

      Piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić na 5 minut w formie, potem okroić dookoła i przykryć talerzem. Odwrócić do góry dnem. Zdjąć formę i zostawić ciasto do ostygnięcia.

      Odwrócone ciasto z wiśniami

      Odwrócone ciasto z wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Odwrócone ciasto z wiśniami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 lipca 2013 18:44

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>