Wpisy

  • poniedziałek, 30 lipca 2012
    • Ciasto marchewkowe

      Ciasto marchewkowe

      Nigdy nie była przekonana do ciast marchewkowych, ale te przepis wpadł mi w oko gdy chciałam upiec proste ciasto „do ręki”, które będzie aromatyczne i nie za bardzo suche. Muszę przyznać, że to był dobry wybór, ciasto rzeczywiście było wilgotne i treściwe. Przepis z cincin.

       

      Ciasto marchewkowe

      • 1szklanka cukru
      • 1szklanka oleju
      • 1 2/3 szklanki mąki
      • 3 jajka
      • 2 szklanki startej marchwi (na średnich oczkach)
      • 1 1/2 łyżeczki sody
      • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1 1/2 łyżeczki kakao
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • bakalie: orzechy i rodzynki

      Cukier utrzeć z olejem i dodawać po 1 jajku nadal ucierając. Następnie dodawać kolejno wszystkie składniki i uciera, a na końcu dodać marchew i bakalie, wymieszać łyżką.
      Przelać ciasto do keksówki i piec w temp.180°C około 70 minut. Po tym czasie patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Po wystygnięciu można oblać polewą.

      Ciasto marchewkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 lipca 2012 15:00
  • czwartek, 19 lipca 2012
  • poniedziałek, 09 lipca 2012
    • Ciasto czekoladowo - wiśniowe

      Ciasto czekoladowo - wiśniowe

      Uważam, że połączenie czekolada – wiśnie jest jednym z najsmaczniejszych. Umocniłam się w tym przekonaniu po spróbowaniu tego ciasta. Smak, a wcześniej zapach, naprawdę jest zachęcający. Ciasto jest z tych ciężkich, gliniastych, można wykorzystać do niego zarówno świeże jak i mrożone wiśnie. Przepis Margot z cincin.

       

      Ciasto czekoladowo – wiśniowe

      • 200 g gorzkiej czekolady
      • 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mrożone wcześniej rozmrozić)
      • 1 szklanka mąki
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
      • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 
      • 1/4 łyżeczki kardamonu
      • 1/4 szklanki orzechów laskowych drobno siekanych (ja dałam zmielone orzechy)

      Roztopić czekoladę na parze.
      Przesiać mąkę ,dodać proszek ,sodę, kardamon, masło, zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać . Dodać orzechy i wiśnie i jeszcze raz wymieszać. Gęste ciasto przełożyć do formy.
      Piec ok. 45 minut w temperaturze 175°C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowo - wiśniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lipca 2012 19:57
  • piątek, 06 lipca 2012
    • Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania

      Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania

      Uwielbiam drożdżowe, w każdej postaci, z owocami lub bez, nieważne. Ale powiem szczerze, ze od tej cytrynowej, odrywane drożdżówki się uzależniłam. Ciasto jest mięciutkie i lekkie, a cytrusowa posypka mocna i pyszna. Naprawdę uzależniające, polecam. Przepis od bajaderki.

       

      Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania

      • 2 3/4 (350 g) szklanki mąki
      • 1/4 (50 g) szklanki cukru
      • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
      • szczypta soli
      • 1/3 szklanki mleka
      • 55 g masła
      • 1/4 szklanki wody
      • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 2 duże jajka

      Cytrusowa posypka:

      • 1/2 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
      • 3 łyżki otartej skorki z cytryny (z 3 cytryn)
      • 1 łyżka otartej skorki z pomarańczy
      • + 55g rozpuszczonego masła

      2 szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera.
      Mleko z masłem mocno podgrzać, aż masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać wodę i odstawić aż troszkę przestygnie - dodać wanilię i wymieszać. Wlać do miski z mąka i wymieszać łopatka.
      Wyrabiać mikserem dodając jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).
      Przełożyć na posypana mąką stolnice i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą mąką - końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do rak.
      Przełożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoja objętość.
      W tym czasie wymieszać cukier ze skórkami cytrusowymi w malej miseczce, rozpuścić masło i wysmarować masłem foremkę keksowa 22 x 12 cm.
      Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, posmarować masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10 cm).
      Rozsypać na pierwszym prostokącie 1 1/2 łyżki mieszanki cukru ze skorkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru.
      Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5 cm) i układać je na sztorc w keksówce.. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.
      Rozgrzać piekarnik do 180ºC, piec około 30 minut aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Przestudzić w formie 15 minut, wyjąć i ewentualnie polukrować.

      Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mojeslodkie
      Czas publikacji:
      piątek, 06 lipca 2012 22:25

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Uwaga

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i wykorzystywanie w innych serwisach lub stronach internetowych.

bialoczarna

o mnie

Owocowy alfabet

owocowy alfabet

Popularne wpisy:

ciasto skiners
Ciasto snikers

ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino

stefanka
Stefanka

ciasto królewiec
Ciasto królewiec

sernik wiedeńskiSernik wiedeński




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>